Društvo

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede: Sprečavanje poplava važnije od otklanjanja štete

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

23:08

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede: Sprečavanje poplava važnije od otklanjanja štete
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede: Sprečavanje poplava važnije od otklanjanja štete - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Čedomir Rakić izjavio je na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije "10 godina nakon poplava 2014. godine" da voda ne poznaje granice i da su poplave izazov za čitavu populaciju.

On je istakao da ceo svet mora da bude spreman da se suoči sa rizicima i istakao da je sprečavanje poplava važnije od otklanjanja štete.

Rakić je dodao da je Srbija iskustva iz prethodnih godina iskoristila za izgradnju otpornijih i održivijih zajednica, a u cilju uspešne odbrane od poplava i upravljanja rizicima, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Uložili smo značajna sredstva u održavanje postojećih, ali i planiranje novih vodnih objekata i sistema, za šta su izvori finansiranja različiti – sredstva se povlače iz budžeta Srbije, iz fondova EU, zatim preko projekata, pa i zajmova. Kada govorimo o sredstvima za teritoriju koja je u nadležnosti preduzeća 'Srbijavode', a koja se prema Uredbi o utvrđivanju Programa upravljanja vodama opredeljuju na godišnjem nivou, za 2024. je za upravljanje vodama opredeljeno više od pet miliona dinara, od čega je za uređenje vodotoka i zaštitu od štetnog dejstva voda opredeljeno skoro četiri i po miliona dinara, što predstavlja skoro 80 odsto od ukupno izdvojenih sredstava", istakao je Rakić.

On je rekao da je za uređenje vodotoka i zaštitu od štetnog dejstva voda prošle godine opredeljeno tri i po miliona dinara, dok je taj iznos u 2022. bio nešto manji od tri miliona.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema rečima Rakića, samo uz saradnju, solidarnost i podršku možemo da osnažimo naše zajednice i pripremimo ih da bolje odgovore na izazove današnjice.

Konferenciju je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku EU.

Na konferenciji je predstavljena i Studija u kojoj su navedena ključna dostignuća Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i javnih vodoprivrednih preduzeća, kao i efekti investicija koje su sprovedene u cilju unapređenja sistema upravljanja vodama i zaštite od poplava.

U toku konferencije, koja okuplja više od 20 učesnika iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana, predstavnici vlada imaće priliku da u okviru različitih panela razgovaraju o izazovima i istraže mogućnosti za jačanje otpornosti i smanjenje rizika od katastrofa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija