Društvo

Slučaj valjkastih crva u vodi za piće u Novom Sadu - brojna pitanja i dalje bez odgovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2024

-

14:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Osam opozicionih odborničkih grupa u novosadskoj Skupštini podnelo je zahtev Višem javnom tužilaštvu da ispita da li u postupanju nadležnih u vezi sa prisutnim nematodama u pijaćoj vodi ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Otkad je Institut za javno zdravlje Vojvodine pre nedelju dana potvrdio prisustvo valjkastih crva u vodi iz vodovoda, javnost je ostala uskraćena za zvanične informacije koje bi tu situaciju razjasnile.

Inače, pitanje: "Jesu li u pijaćoj vodi i dalje prisutni valjkastih crvi i o kojoj vrstini nematoda je reč", je jedno od pitanja na koje već nedelju dana javnost u Novom Sadu nema odgovor. 

Naime, otkad je Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio da je u uzorku vode uzetom 20. avgusta iz rezervoara fabrike vode ustanovljeno prisustvo nematoda, odnosno valjkastih crva, nema mnogo zvaničnih informacija i detalja o ovom problemu, što je dovelo do postavljanja velikog broja pitanja, nedoumica i širenja različitih informacija među građanima, pa i optužbi na političkoj sceni. 

Juče se samo kratkim saopštenjem oglasio Vodovod i kanalizacija, navodeći da je voda bezbedna za piće, te da je prema redovnim analizama ona u kontinuitetu mikrobiološki, fizičko-hemijski i virusološki ispravna. 

Euronews Srbija

 

Najavili su i da stalno sprovode tehničko-tehnološke mere kako bi obezbedili sigurnost vode za piće i pozvali građane da ne šire dezinformacije, već da se, ukoliko imaju neke nedoumice, obrate direktno njima. 

Euronews Srbija i druge novinarske ekipe, obraćale su se takođe direktno i Vodovodu i kanalizaciju i Institutu za javno zdravlje Vojvodine sa pitanjima od javnog interesa kako bi razjasnili pitanje koje muči građane danima unazad, ali da odgovori ni sa jedne strane nije stigao.

Odborničke grupe traže hitno sazivanje Sednice Skupštine Grada

Kako javlja reporterka Euronews Srbija iz Novog Sada, upravo zbog ovakve atmosfere, sve je počelo polako da se seli na politički teren, pa su opozicija i odborničke grupe tražili hitno sazivanje Sednice Skupštine Grada, na kojoj bi se razmatralo razrešenje kako direktora Vodovoda, tako i gradonačelnika Novog Sada. 

Juče se ponovo oglasio je Pokrat obnove kraljevine Srbije, iznose, kako kažu, unutrašnje informacije, informacije koje dobijaju iz samog javnokomunalnog preduzeća, prema kojima problem sa nematodama ni posle tri nedelje nije rešen. 

Kažu i da njihovi izvori govore da je do toga dovelo, zapravo, nestručno rukovanje skupom opremom koja je pre devet godina ugrađena upravo kako bi se sprečio prodor mikroorganizama u vodovodni sistem. 

Euronews/Nataša Krstin

 

Zbog svega toga, opozicije i odborničke grupe sada najavljaju i krivične prijave. Odbornik u Skupštini grada Novog Sada Milan Antonijević kaže da javnost ima pravo da bude detaljno upoznata sa tim šta se dešava sa vodom koju piju.

"Ovo nije tipična krivična prijava, ovo je prvo zahtev za utvrđivanje svih relevantnih činjenica na koje kao građani Novog Sada imamo pravo. U ovom trenutku smatramo da je nezavisni i samostalni organ koji tu može dati valjano obaveštenje i istraživati na valjan način šta se zapravo ovde desilo više javnog tužila što u Novom Sadu", rekao je on. 

Posetimo da u pijaćoj vodi postoje valjkasti crvi, javnost je saznala upravo od političara koji su objavili internu prepisku rukovodilaca vodovoda a iz koje smo mogli pročitati da su oni još 9. avgusta bili upoznati sa ovim problemom i znali dakle za prisustvo nematoda u pijaćoj vodi ali da o tome javnost nisu obavestili. 

Nakon što je gradonačenik zatražio vanredne kontrole, samo dan kasnije je oglasio se Institut za javnozdravlje Vojavdine potvrđujući priču o prisustvu valjkastih crva ali navodeći da su oni prisutni u manjoj količini te da nisu štetni po zdravlje ljudi. 

Šta su nematode?

Profesor Biološkog fakuleta objasnio ranije za Euronews Srbija, nematode ili valjkasti crvi su životinjice koje su srodne insektima. Ima ih preko 30.000 poznatih vrsta i izuzetno su brojni.

"To je jedna od najbrojnijih grupa životinja. Mnogi od njih žive u zemljištu, a jedan manji broj vrsta parazitira na ljudima", dodaje Tomanović.

Mogu da izazovu razne infekcije i neke druge bolesti, ali većina nematoda je neutralna prema ljudima, objašnjava profesor.

"Neki su paraziti gajenih i negajenih biljaka, drugih životinja. Znači, jedna vrlo brojna grupa životinja", zaključuje on. 

Komentari (0)

Srbija