Planeta

Kenedi Mlađi zvanično suspendovao predsedničku kampanju i podržao Trampa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2024

-

22:24

Kenedi Mlađi zvanično suspendovao predsedničku kampanju i podržao Trampa
Kenedi Mlađi zvanično suspendovao predsedničku kampanju i podržao Trampa - Copyright Rumble/Robert F. Kennedy Jr./Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Nezavisni kandidat na novembarskim predsedničkim izborima u SAD Robert Kenedi Mlađi rekao je večeras da suspenduje svoju kampanju i podržao kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa za predsednika tokom obraćanja iz Arizone, nakon što se povukao sa izbora u toj saveznoj državi.

"Želim da svi znaju da ja ne prekidam svoju kampanju, već je jednostavno suspendujem", rekao je Kenedi.

On je pojasnio da će ukloniti svoje ime sa listića u 10 neizvesnih država u kojima bi glas za njega mogao da naškodi drugim kandidatima. Na preostalim državama, koje su ubedljivo republikanske ili demokratske Kenedi će ostati kandidat i poziva svoje birače da glasaju za njega.

"Ne mogu mirne savesti da tražim od svog osoblja i volontera da nastave da obavljaju svoje dogučasovne zadatke, ili da tražim od svojih donatora da nastave da daju novac kada im ne mogu iskreno reći da imam realan put do Bele kuće. Ankete su dosledno pokazivale da bih, ako ostanem na glasačkom listiću u državama sa bojnim poljem, verovatno prepustio izbore demokratama, sa kojima se ne slažem po najegzistencijalnijim pitanjima, cenzuri, ratu i hroničnim bolestima", rekao je Kenedi.

"Zauvek smo promenili nacionalni politički diskurs. Hronična bolest, sloboda govora, korupcija u vlasti, razbijanje naše zavisnosti od rata, preselili su se u centar politike... A sada, želim da pružim podršku predsedniku Trampu. Uzroci za to su sloboda govora, rat u Ukrajini i rat protiv naše dece", pojasnio je Kenedi.

Tramp je zahvalio Kenediju, rekavši: "Upravo smo dobili veoma lepu podršku od RFK mlađeg, i o tome ću govoriti. On je sjajan momak, koga svi poštuju"

 

 

Članovi porodice Kenedi, koji su se protivili njegovoj kampanji, rekli su da je odluka da se Tramp podrži "izdaja vrednosti koje su za našeg oca i našu porodicu najdraže", kao i da je to "tužan završetak tužne priče".

Kenedi je rekao da bi Trampovo insistiranje da bi mogao da okonča rat u Ukrajini pregovorima sa Rusijom samo opravdalo njegovu podršku kampanji republikanca.

"Još uvek ima mnogo pitanja i pristupa oko kojih i dalje imamo veoma ozbiljne razlike. Ali mi smo usklađeni oko drugih ključnih pitanja“, rekao je Kenedi.

Kenedi je na početku obračanja ispričao kako je svoju kampanju pre 16 meseci pokrenuo kao demokrata, što je stranka njegovog oca i njegovog ujaka za koje kaže da su bili "šampioni ustava“.

Međutim, dodao je da je napustio stranku u oktobru da bi se kandidovao kao nezavisni jer su demokrate postale "stranka rata, cenzure, korupcije, velikih farmaceutskih kompanija, velikih tehnoloških kompanija i velikog novca.

On je okrivio medije i svoju bivšu stranku za odluku da obustavi svoju kampanju.

"U svom srcu više ne verujem da imam realan put do pobede, jer sam suočen sa sistematskom cenzurom“, kazao je Kenedi.

U anketama, pre nego što se Bajden povukao iz trke, Kenedi se kretao oko 14 - 16 odsto, prema AP-u.

Nakon što je potpredsednica Kamala Haris postala kandidat, što je on okarakterisao kao "dvorski puč", njegov prosek u anketama je skliznuo na jednocifren broj.

Uoči govora, njegova kampanja saopštila je u podnesku sudu u Pensilvaniji da on podržava Trampa, prenosi AP.

Kenedijeva kampanja takođe je zahtevala da on bude uklonjen sa glasačkih listića u Pensilvaniji, iako nije odmah bilo sigurno da zvanično ispada iz trke.

Udruživanje snaga signalizirale su obe strane  

Kenedi se prethodno spremao da govori u Arizoni "o sadašnjem istorijskom trenutku i svom putu napred“, prema navodima njegove kampanje. Nekoliko sati kasnije, Tramp će održati miting u Glendejlu.

Tramp je u četvrtak takođe bio u Arizoni tokom svoje kampanje. On je na američko-meksičkoj granici rekao da "nisu napravljeni planovi" da se Kenedi pojavi sa njim na predizbornom skupu u petak.

On je ipak primetio da će biti u istom gradu u isto vreme.

U četvrtak uveče, Trampova kampanja je izdala neobično saopštenje, da će se Trampu pridružiti "specijalni gost" na njegovom događaju u Glendejlu.

Nekoliko sati kasnije, kada je govorio za Fox News, nakon završetka Nacionalne konvencije Demokratske stranke, Tramp je za Kenedija rekao: "Nemam pojma da li će me podržati".

"Moguće je da ćemo se sastati sutra i razgovaraćemo o tome", dodao je tada Tramp.

Predstavnici Trampove kampanje nisu odgovarali na pitanja o tome da li će Kenedi biti gost, a Kenedijeva kampanja nije odmah uzvratila poruku sa pitanjem da li će se njihov kanditat pridružiti Trampu, piše PBS News.

Nakon obostranih prozivki iz dva tabora, kampanje Kenedija i Trampa u zadnje vreme su počele da razmenjuju komplimente. Obe kampanje su mesecima optuživale demokrate da su koristili pravni sistem u kao oružje svoju korist.

Takođe, i jedni i drugi su javno nagovestili da bi mogli biti raspoloženi za udruživanje snaga, sa zajedničkim ciljem da se ograniče izborne šanse demokratske predsedničke kandidatkinje i trenutne potpredsednice Kamale Haris.

Prošlog meseca, tokom Nacionalne konvencije Republikanske stranke, Kenedijev sin je objavio, a zatim brzo izbrisao video koji prikazuje telefonski razgovor između Kenedija i Trampa, u kojem se činilo da bivši predsednik pokušava da nagovori Kenedija da stane na njegovu stranu.

Pregovori između dva tabora su nastavljeni, a bliski Trampovi saveznici tiho lobiraju kod Kenedija da odustane trke i podrži republikanskog kandidata, rekla je za PBS anonimna osoba upoznata sa pregovorima koji su se navodno vodili iza kulisa.

Tramp je u utorak za CNN rekao da bi mu se "dopala“ podrška Kenedija, koga je nazvao "briljantnim momkom“. Takođe je rekao da će "sigurno" biti otvoren za ideju da Kenedija igra neku ulogu u njegovoj administraciji, ako odustane i podrži ga.

 

Komentari (0)

Svet