Fokus

Da li je mrtvi medved "ugasio" poslednje nade kada je reč o političkim ambicijama Kenedija Mlađeg?

Komentari

Autor: BBC

07/08/2024

-

21:09

Da li je mrtvi medved "ugasio" poslednje nade kada je reč o političkim ambicijama Kenedija Mlađeg?
Robert Kenedi Junior - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nezavisna kandidatura Roberta Kenedija Mlađeg za Belu kuću bila je podstaknuta haosom u Demokratskoj stranci i nezadovoljstvom dvojicom poznatih kandidata. Ali bizarni naslovi, novi protivnik i ograničen budžet doveli su ga do problema.

Nedavno priznanje 70-godišnjaka o "bacanju mrtvog medveda u Central Park" samo je najnoviji čudan obrt u kampanji. S druge strane, čini se da je Kenedi odlučan da testira tvrdnju da ne postoji loš publicitet, piše BBC.

U pokušaju da preduhitri dugački komentar objavljen u ponedeljak u časopisu "The New Yorker", objavio je video u kojem govori o nesreći u kojoj je učestvovalo mladunče medveda pre jedne decenije – i nizu događaja koji su usledili.

Južnjački "nestašluk"

Na snimku, gospodin Kenedi razgovara sa glumicom i komičarkom Rozen Bar uz napola pojedeni obrok goveđih rebara za poneti. On opisuje da je gledao kako je automobil u blizini udario i ubio mladunče medveda dok je bio na jednodnevnom sokolarskom lovačkom izletu.

Rekao je da je u početku želeo da mrtvog medveda odnese kući i odere ga. Ali nakon što se njegov raspored promenio, odlučio je da baci telo medveda u Central parku u Njujorku - zajedno sa starim biciklom, u pokušaju da sve izgleda kao nesreća na biciklu.

Kada je neko sutradan otkrio medveda i bicikl, to je postalo naslovna priča u njujorškim tabloidima i televizijskim vestima.

Nepotrebno je reći da je cela epizoda - koja zvuči kao mladalačka šala, pošla naopako, ali kada se zna da se odigrala kada je kandidat imao 60 godina - vrlo je čudna.

Lovački izlet, fotografija objavljena u "The New Yorker-u" na kojoj RFK Jr pozira sa mrtvim medvedom, planirano dranje kože medveda, poslednje počivalište životinje u poznatom njujorškom urbanom parku, čak i sam video sa Rozen Bar – koja je i sama bila upletena u više od nekoliko kontroverzi – i koja drži šolju čaja i klima glavom dok je Kenedi priča svoju priču -sve to je prilično bizarno.

Kenedijevo objašnjenje, da je odluka da pokupi mrtvog medveda bila njegov "južnjčki nestašluk", baš i ne odgovara nećaku bivšeg predsednika Džona Kenedija – članu američke političke dinastije.

"Mrtav parazit u mozgu"

Međutim, sve ovo je standardna "medijska hrana" za Kenedija Mlađeg, čije su glavne vesti tokom njegove kampanje od skandaloznih postale "obično" bizarne.

U maju je "The New York Times" objavio članak u kojem se otkriva da je advokatima uključenim u njegovu brakorazvodnu parnicu 2012. rekao da pati od problema sa pamćenjem "zbog mrtvog parazita u mozgu".

Sredinom jula, Kenedi je poslao izvinjenje bivšoj porodičnoj dadilji nakon što je časopis "Vanity Fair" objavio priču u kojoj ga je ona optužila za neželjene seksualne napade.

"Ne sećam se ovog incidenta, ali se iskreno izvinjavam za sve što sam uradio zbog čega ste se osećali neprijatno", napisao je.

U komentarima za medije, on je rekao da je članak "Vanity Faira" sadržao mnogo "smeća", ali je priznao da je imao "veoma, veoma razularenu mladost" i da "nije dečak iz crkve".

Postojao je trenutak ranije ove godine kada je gospodin Kenedi Mlađi – koji je pokrenuo svoju nezavisnu predsedničku kandidaturu nakon što se prvobitno ušao u trku za demokratsku nominaciju – imao u proseku oko 15 odsto u anketama o predsedničkim preferencijama. Zamalo je propustio da se kvalifikuje za prvu predsedničku debatu krajem juna.

"Bio je samo protestna opcija"

Činilo se da Kenedi koristi nezadovoljstvo birača i Donaldom Trampom i Džoom Bajdenom. Njegov stav je mešao antiestablišment i antikorporativnu retoriku sa liberalnim društvenim pozicijama i velikom dozom zaštite životne sredine i kontroverznog vakcinalnog skepticizma.

Sa žalosnim nastupom gospodina Bajdena tokom te prve debate, možda su se otvorila vrata baš za Kenedija Mlađeg da se laktom uvuče u američki politički razgovor.

Umesto toga, on je praktično nestao sa radara predsedničke kampanje.

Malo je potrošio na oglašavanje i organizovanje na lokalnom nivou. Njegovi najveći naslovi uključivali su gorepomenute moždane crve, optužbe za seksualno uznemiravanje i eskapade sa medvedićima.

U međuvremenu, njegova podrška u anketama pala je na niske jednocifrene brojke. Prema Klifordu Jangu, predsedniku Ipsosa za javne poslove, Kenedijev pad je bio neizbežan, čak i bez svih ometajućih naslova.

"Bio je protestna opcija", rekao je. "Bilo je dosta ravnodušnosti kada su u pitanju dva kandidata. Ljudima se nije dopao nijedan izbor i to je bio izraz ravnodušnosti ili prezira".

Sada su, kaže, demokrate i republikanci konsolidovali svoju političku podršku.

Nudio se Trampu?

Gospodin Kenedi je krajem jula boravio u Milvokiju u državi Viskonsin tokom Republičke nacionalne konvencije, gde je imao telefonski razgovor sa bivšim predsednikom Trampom.

Prema izveštajima medija, Kenedi je navodno ponudio podršku bivšem predsedniku u zamenu za ulogu u njegovoj sledećoj administraciji – a tu ponudu je Tramp odbio.

U ovom trenutku izgleda malo verovatno da će Kenedi izazvati veliko interesovanje kada Amerikanci izađu na birališta u novembru. Međutim, čak i skroman učinak mogao bi da preokrene predsedničku trku, ako ta podrška dođe u jednoj od ključnih država na polju borbe u kojima je nezavisni kandidat na glasačkom listiću.

U 2016, kandidat Zelene stranke Džil Stajn dobila je više glasova od razlike između Trampa i Hilari Klinton u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu – tri odlučujuće države u toj trci. Da je delić podrške kandidata Zelene stranke Ralfa Nadera na Floridi otišao u ruke demokrata, Al Gor bi osvojio Belu kuću 2000.

Međutim, Jang je rekao da se potencijalno biračko telo  Kenedija Mlađeg razlikuje od ova dva istaknuta kandidata Zelene stranke. On uglavnom povlači glasove iz nezadovoljnog centra američke politike – neopredeljenih glasača koji blago naginju udesno.

Kandidati Zelene stranke, s druge strane, nanosili su štetu demokratama povlačenjem glasova gotovo isključivo sa levice.

Kendi Mlađi bi i dalje mogao da odigra važnu ulogu, ali to bi morala da bude još jedna izuzetno tesna trka. A, u međuvremenu, čini se da je njegova šansa da oblikuje pravac svoje kampanje u većem obimu zatrpana lavinom bizarnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet