Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Rat se može završiti sutra ako Hamas položi oružje i vrati taoce

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

18/10/2024

-

07:52

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Rat se može završiti sutra ako Hamas položi oružje i vrati taoce
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Rat se može završiti sutra ako Hamas položi oružje i vrati taoce - Copyright Tanjug AP/Tsafrir Abayov, Maya Alleruzzo, Abdel Kareem Hana, File

veličina teksta

Aa Aa

Kriza na Bliskom Istoku dobija novi vrhunac. Izraelski šef diplomatije Izrael Kac potvrdio je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara, dok Hamas još nije izdao zvanično saopštenje. Zapadni lideri su, nakon ubistva Sinvara, pozvali na oslobođenje talaca i okončanje rata u Pojasu Gaze, a predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je ubistvo lidera Hamasa "dobar dan za Izrael, za SAD i za svet" i nazvao to prilikom da se oslobode izraelski taoci i okonča rat u Gazi. Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

Ključni događaji:

  • Ubijen vođa Hamasa Jahja Sinvar
  • Netanjahu: Izrael je izravnao račun sa Sinvarom, ali rat nije gotov
  • Bajden: Ubistvo Sinvara 'dobar dan' za ceo svet, prilika za kraj rata u Gazi
  • Zapadni lideri pozvali na oslobođenje talaca i kraj rata u Gazi
  • Porodice talaca zabrinute za sudbinu talaca posle navodne likvidacije Sinvara

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

10.30 Kac kritikovao Gutereša jer nije pozdravio Sinvarovu smrt

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac kritikovao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog ćutanja nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara i optužio ga da promoviše "ekstremnu antiizraelsku i antijevrejsku agendu".

10.22 Iranska misija pri UN: Okolnosti smrti Sinvara će ojačati duh otpora

Iranska misija pri UN saopštila je danas da će okolnosti smrti lidera Hamasa Jahje Sinvara ojačati "duh otpora". "Kada su američke snage izvukle raščupanog Sadama Huseina iz podzemne rupe, on ih je molio da ga ne ubiju uprkos tome što je bio naoružan. Oni koji su Sadama smatrali svojim modelom otpora na kraju su propali", navela je iranska misija pri UN na platformi X, preneo je Gardijan. Iz misije su istakli da kada se muslimani budu ugledali na "mučenika Sinvara koji stoji na bojnom polju u borbenoj odeći i na otvorenom, a ne u skrovištu, okrenut prema neprijatelju, duh otpora će ojačati".

"On će postati uzor omladini i deci koja će nastaviti njegov put ka oslobođenju Palestine. Dokle god postoje okupacija i agresija, otpor će trajati, jer mučenik ostaje živ i izvor inspiracije", naglasila je iranska misija pri UN.

Tanjug AP/John Minchillo, File

 

10.20 Fon der Lajen: Smrt Sinvara značajno slabi Hamas

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da će ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara, koji se smatra jednim od glavnih organizatora napada na Izrael prošle godine, značajno oslabiti Hamas. "Njegova smrt svakako značajno slabi Hamas", navela je Fon der Lajen u četvrtak uveče na konferenciji za novinare, nakon samita lidera EU u Briselu. Ona je Sinvara opisala kao lidera terorističke organizacije koji je bio "mozak" napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine, prenosi Politiko.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

10.06 Osnivač Pink Flojda Rodžer Voters pozvao na međunarodnu izolaciju Izraela

Osnivač britanske rok grupe Pink Flojd Rodžer Voters pozvao je na međunarodnu izolaciju Izraela nakon ubistva lidera palestinskog militantnog pokreta Hamas Jahje Sinvara. "Izrael je nasilni, ludi, genocidni kult, dosta je bilo! Dakle, nema više fudbala, nema Evrovizije, ništa više. Gotovo je. Izrael se diskvalifikovao. Crveni karton. Napustite teren", napisao je on na platformi Iks. Voters je naveo da je "svetu potrebna slobodna, demokratska Palestina od reke do mora".

08.22 Pentagon: SAD nisu Izraelu dale obaveštajne podatke za praćenje lidera Hamasa

Američka vojska saopštila je danas da njene snage nisu imale nikakvu ulogu u izraelskoj operaciji u kojoj je ubijen lider Hamasa Jahja Sinvar, iako su američki obaveštajci doprineli da Izrael locira lidere Hamasa koji su prošle godine uzeli taoce. "Ovo je bila izraelska operacija. Američke snage nisu bile direktno uključene", rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

08.15 IDF tvrdi da je ubijen još jedan komandant Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je u vazdušnom napadu na jug Libana ubila još jednog komandanta Hezbolaha. IDF tvrdi da je ubijen komandant Hezbolahovog kompleksa u mestu Tajbe na jugu Libana, Mohamed Husein Ramal.

08.07 Izraelski mediji: Ubijeni telohranitelj vođe Hamasa Jahje Sinvara radio u UNRWA

Jedan od telohranitelja Jahje Sinvara, koji je ubijen zajedno sa vođom palestinskog pokreta Hamas, radio je kao nastavnik u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), prenosi portal Ynet, pozivajući se na izvore u Pojasu Gaze.

Prema navodima tog medija, "dvojica terorista eliminisana zajedno sa Sinvarom bili su njegovi telohranitelji". 

07.39 Netanjahu: Rat se može završiti sutra ako Hamas položi oružje i vrati taoce

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u izjavi na engleskom jeziku nazvao je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara "početkom kraja" rata u Gazi.

"Za narod Gaze imam jednostavnu poruku - ovaj rat se može završiti sutra. Može se završiti ako Hamas položi oružje i vrati naše taoce. Izrael će garantovati bezbednost svih onih koji vrate naše taoce. Ako neko naudi zarobljenicima, Izrael će ga uloviti i izvesti pred lice pravde", poručio je Netanjahu.

Twitter.com/@netanyahu

 

07.18 Libanski mediji: Kaled Mešal imenovan za vršioca dužnosti šefa Hamasa

Jedan od lidera Hamasa, Kaled Mešal, imenovan je za vršioca dužnosti lidera tog militantnog pokreta nakon likvidacije Jahje Sinvara, javlja libanska televizija LBCI, pozivajući se na izvore.
Mašal je sada je odgovoran za svu komunikaciju sa ključnim stranama uključenim u pregovore i pitanja zarobljenika, prenosi libanski tv kanal.

Izvori su potvrdili LBCI-ju da je rukovodstvo Hamasa obavestilo turske, katarske i egipatske zvaničnike o Sinvarovoj smrti tokom operacije Tel al-Sultan.

07.10 Hezbolah tvrdi da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu nakon ubistva Sinvara

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sionvara, u kojoj će koristiti navođene rakete za gađanje izraelskih vojnika.

Hezbolah je u saopštenju naveo da je od početka kopnene ofanzive u Libanu 1. oktobra izraelska vojska izgubila 55 vojnika, a da je njih više od 500 ranjeno, prenosi Rojters.

Sinvar, organizator napada 7. oktobra 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je u sredu tokom operacije izraelskih vojnika u palestinskoj enklavi.

07.00 Evropski savet o Bliskom istoku: EU posvećena pomoći u deeskalaciji i smanjenju tenzija

Evropski savet duboko je uznemiren dramatičnom vojnom eskalacijom na Bliskom istoku i rizikom koju ona predstavlja po ceo region, navodi se u zaključcima koje su usvojili lideri EU u Briselu i poručuje da je EU u potpunosti posvećena pružanju pomoći u deeskalaciji situacije i smanjenju tenzija. 

profimedia

 

Istovremeno se pozivaju sve strane da pokažu krajnju uzdržanost, odmah okončaju sva neprijateljstva i u potpunosti se pridržavaju međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo.

06.52 Porodice talaca zabrinute za sudbinu talaca posle navodne likvidacije Sinvara

Udruženje porodica talaca  je pozvalo izraelsku vladu da iskoristi ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara kako bi se obezbedio hitan dogovor o taocima.

Detaljnije možete pročitati u ODVOJENOM TEKSTU.

06.39 Bajden: Ubistvo Sinvara 'dobar dan' za ceo svet, prilika za kraj rata u Gazi

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara ''dobar dan za Izrael, za SAD i za svet" i nazvao to prilikom da se oslobode izraelski taoci okonča rat u Gazi.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

On je rekao da će razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i drugim izraelskim liderima kako bi im čestitao i razgovarao o povratku talaca i okončanju rata u Gazi. Bajden je rekao da posle Sinvarovog ubistva postoji prilika za ''dan posle" u Gazi bez Hamasa na vlasti i za političko rešenje koje pruža bolju budućnost i Izraelcima i Palestincima.

06.24 Zapadni lideri pozvali na oslobođenje talaca i kraj rata u Gazi nakon ubistva Sinvara

Zapadni lideri su, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, pozvali oslobođenje talaca i okončanje rata u Pojasu Gaze i ponovo osudili napad militanata na Izrael 7. oktobra prošle godine. Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, izjavio je danas da mu vođa militanata ''neće nedostajati'', istakavši da su ''svi saveznici'' osudili napad ove grupe na Izrael 7. oktobra.

Tanjug AP/Hatem Moussa, File

 

06.11 Netanjahu: Izrael je izravnao račun sa Sinvarom, ali rat nije gotov

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

Twitter.com/@netanyahu

 

Detaljnije o Neanjahuovom obraćanju možete prčitatu u ODVOJENOM TEKSTU

06.00 Kac: Ubijen lider Hamasa Jahje Sinvara

Izraelski šef diplomatije Izrael Kac potvrdio je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara, prenosi BBC. Kac je u poruci svojim kolegama širom sveta preneo da su Sinvara ubili izraelski vojnici.

''Ovo je značajno vojno i moralno dostignuće za Izrael i pobeda celog slobodnog sveta protiv osovine zla radikalnog islama koju vodi Iran", rekao je Kac.

Detaljnije možete pročitatati OVDE

Komentari (0)

Svet