Planeta

Kako je ubijen Jahja Sinvar: Izraelska patrola slučajno naletela na njega, onda je dron ušao kroz prozor (VIDEO)

Komentari

Autor: BBC

18/10/2024

-

10:09

Kako je ubijen Jahja Sinvar: Izraelska patrola slučajno naletela na njega, onda je dron ušao kroz prozor (VIDEO)
Kako je ubijen Jahja Sinvar: Izraelska patrola slučajno naletela na njega, onda je dron ušao kroz prozor (VIDEO) - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelske trupe su više od godinu dana lovile vođu Hamasa Jahju Sinvara, koji je nestao u Gazi ubrzo nakon što je organizovao napade 7. oktobra. prošle godine.

Sinvar (61) je navodno proveo najviše vremena skrivajući se u tunelima ispod Gaze, zajedno sa telohraniteljima i "ljudskim štitom" talaca iz Izraela. Međutim, kada je ubijen u četvrtak sa njim nisu bili taoci i deluje da je nastradao u slučajnom susretu sa izraelskom patrolom na jugu Pojasa Gaze. Sa sobom je poveo malo boraca. 

Izraelska vojska (IDF) kaže da je jedinica iz njene 828. Bislamaške brigade u sredu patrolirala Tal al-Sultanom, delom Rafe. Izraelske trupe su identifikovale i ušle u sukob sa tri borca i svi su eliminisani.

U tom trenutku ništa nije bilo posebno značajno u vezi sa vatrenim obračunom i vojnici su se vratili na lice mesta tek u četvrtak ujutro.

Tada je, kada su pregledani mrtvi, otkriveno da jedno od tela upadljivo podseća na vođu Hamasa. Leš je, međutim, ostao na licu mesta zbog sumnje na mine, a umesto toga, deo prsta je uklonjen i poslat u Izrael na testiranje.

Njegovo telo je konačno izvađeno i prevezeno u Izrael kasnije tog dana pošto je područje postalo bezbedno.

Danijel Hagari, portparol IDF-a, rekao je da njegove snage "nisu znale da je on tamo, ali su nastavile da rade".

Rekao je da su njegove trupe identifikovale trojicu muškaraca koji su trčkarali od kuće do kuće i upali u sukob pre nego što su se razišli. Čovek koji je od tada identifikovan kao Sinvar "utrčao je sam u jednu od zgrada" i ubijen je nakon što je lociran dronom.

Veruje se da niko od talaca nije bio prisutan, a njegova mala pratnja sugeriše da je ili pokušavao da se pomeri neprimećeno ili je izgubio mnoge od onih koji su ga štitili, piše BBC.

Navodi se da snimci dronova koje je izraelska vojska objavila kasno u četvrtak pokazuju poslednje trenutke Sinvara pre nego što je ubijen. Snimak je napravio dron koji uleće kroz otvoreni prozor uglavnom uništene zgrade.

Letelica prilazi čoveku pokrivene glave koji sedi u fotelji na prvom spratu kuće koja je zatrpana ruševinama. Čovek, za koga se čini da je povređen, zatim baci štap na dron i video se završava.

Izrael je prvo saopštio da "istražuje mogućnost" da je Sinvar ubijen u Gazi u četvrtak popodne po lokalnom vremenu.

Nekoliko minuta nakon objave, fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju telo čoveka sa veoma sličnim crtama lidera Hamasa, sa teškim ranama na glavi. 

Nedugo nakon toga, izraelski izvori su rekli da su čelnici vojske "sve sigurniji" da su ga ubili. Međutim, rekli su da se moraju izvršiti svi neophodni testovi pre nego što se potvrdi smrt.

Ti testovi nisu dugo trajali. Do četvrtka uveče, Izrael je objavio da su završeni i da je potvrđeno da je Sinvar "eliminisan".

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, rekao je da je "zlu zadat udarac", ali je upozorio da izraelski rat u Gazi nije završen.

Komentari (0)

Svet