Fokus

Prevrnuo se čamac sa migrantima kod Lamanša, poginula beba

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

09:57

Prevrnuo se čamac sa migrantima kod Lamanša, poginula beba
Prevrnuo se čamac sa migrantima kod Lamanša, poginula beba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U noći između četvrtka i petka poginula je beba, kada se čamac pretovaren migrantima koji su pokušavali ilegalno da stignu do Engleske, prevrnuo kod obale Visanta (Pa-de-Kale), saopštila je danas pomorska prefektura Manš i Severno more.

"Tokom operacije izvlačenja migranata koji su pali u vodu, 65 osoba je izvučeno živo i zdravo, ali je  dete pronađeno bez svesti u vodi i, nažalost, proglašeno mrtvim", navodi se u saopštenju pomorske prefekture, prenosi BFMTV.

Istragu je otvorilo javno tužilaštvo u Bulonju na Moru. Tokom intervencije mobilisana su četiri broda i helikopter. 

Vlasti su u sredu i četvrtak spasile 132 osobe u moreuzu Pa de Kale.

Kako navodi francuski tv kanal, 2024. godina je najsmrtonosnija od početka fenomena improvizovanih čamaca na Lamanšu, budući da su najmanje 52 osobe poginule u pokušaju da na ovaj način pređu Lamanš i stignu do Engleske.

Među ovim žrtvama su redovno deca, polovina od dvanaest žrtava najgoreg brodoloma u godini, u kojem je 3. septembra poginulo 12 ljudi, bili su maloletnici. 

Dvogodišnje dete je 5. oktobra zgnječeno na smrt u čamcu u kojem je bilo skoro 90 ljudi, a motor mu se pokvario.

Uslovi za prelazak Lamanša, "jednog od najprometnijih područja na svetu" prema pomorskoj prefekturi, posebno su opasni, na preopterećenim čamcima, na kojima malo putnika ima prsluke za spasavanje.

Brodovi koji stižu na britansku obalu od 1. januara imaju u proseku po 53 putnika, u poređenju sa samo 13 u 2020, prema zvaničnim podacima britanskih vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet