Aktuelno iz kulture

Sofija Juričan: "Režim ljubavi" je kultna predstava Ateljea 212

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

10:32

Sofija Juričan: "Režim ljubavi" je kultna predstava Ateljea 212
Sofija Juričan: "Režim ljubavi" je kultna predstava Ateljea 212 - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Sofija Juričan tumači glavnu ulogu u predstavi "Režim ljubavi" reditelja Bojana Đorđeva, koja se kako kaže, dovoljno dugo igra, da bi mogla da se nazove jednom od kultnih predstava Ateljea 212 i Beograda. Predstava, koja je premijerno odigrana u novembru 2018. godine sada se vraća na repertoar, posle dvogodišnje pauze.

"Te ljubavne muke o kojima se govori u predstavi iz čoveka i, naravno, samog glumca izvlače lično. Tako da mi kao glumci  se uvek 'prilepljujemo' da uz te naše likove, dobijamo njihove obrise, kako spolja, tako i iznutra, ali dajemo im i naše iskustvo", navela je Juričan.

Prema njenim rečima, "niko nije imun na ljubavne muke" i zato predstava ima dobru komunikaciju sa gledaocima.

"Pozorište je svojevrsna privilegija, zato što se odigrava tog trenutka i samo tad možete tome svedočiti. Kako se završi, to više ne postoji. Tako da je svaka predstava za sebe", podsetila je glumica.

Juričan je ocenila da je "Režim ljubavi" "po mnogo čemu neobičan, prvo po jeziku, koji u sebi ima terminologiju velikog spektra, koja se kreće od fizike, hemije, preko psihoterapije, do savremenog jezika na socijalnim mrežama i koristi se u žargonu. 

Istakavši da je "Režim ljubavi" predstava "neobičnog jezika, neobične forme, stila, glumačkih sredstava, režije, sa elementima satire,  groteske, burleske i fizičkog teatra, Juričan je dodala da je to "spektakl raznovrsnosti". 

Prema njenim rečima, Tanja Šljivar je "napisala fantastičan tekst koji se, između ostalog, referiše na neke ličnosti iz javnog života, parove, estradne ličnosti i njihov rad  u javnoj sferi".

Tanjug/Jovana Kulašević

 

"Prepoznajemo neke informacije iz njihovih života. Trebalo je da ljude, koji pripadaju nekoj tipologiji, da oživimo i da zaista budu autentični i da budu branjeni. Nikako karikaturalni. To je svojevrsna stilizacija i likova i predstave. Moraju biti autentični, sve to mora biti proživljeno i samim tim autentično", navela je Juričan.

Sa komadom Ateljea 212 "Jedan Pikaso", u kojoj igra sa Tihomirom Stanićem, Juričan je nedavno gostovala u Parizu u pozorištu "Sen Leon". 

"Igramo istini događaj iz Pikasovog života, koji se upravo odigrava u Parizu. Predstava se otvara dokumentarnim snimcima gde Nemci osvajaju Pariz 1940. godine, a publika može da prati jedan isečak iz Pikasovog života", primetila je glumica. 

Komentari (0)

Kultura