Fokus

Britanski premijer Starmer i Tramp sreli se na večeri u Njujorku

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

16:18

Britanski premijer Starmer i Tramp sreli se na večeri u Njujorku
Tanjug/AP/Frank Franklin II - Copyright Tanjug/AP/Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Britanski laburistički premijer Kir Starmer i republikanski predsednički kandidat na izborima u SAD Donald Tramp sreli su se na dvočasovnoj večeri u Njujorku, što je bio njihov prvi direktan susret.

Kako danas navodi Politico, večera je priređena u Tramp tornju u četvrtak uveče nakon što je Starmer održao govor na Generalnoj skupštini UN.

Kako se navodi u saopštenju britanske vlade, dvojica zvaničnika razgovarala su o "dugotrajnom prijateljstvu Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, kao i značaju nastavka razvoja snažnog i trajnog partnerstva dve zemlje".

Iz Trampove kampanje za sada se nisu oglasili povodom ovih navoda.

Nakon završene večere, Starmer je otišao na aerodrom kako bi se vratio u Britaniju. On nije mogao da utvrdi satnicu kako bi se sreo i sa Trampovom rivalkom, demokratskim predsedničkim kandidatom Kamalom Haris.

Činjenica da je ipak bio spremniji da se sastane sa samo jednim kandidatom ukazuje na želju britanske vlade da zadobije simpatije mogućeg novog američkog predsednika, navodi Politico.

Ovo označava promenu u raspoloženju britanske administracije, nakon što su laburisti u prošlosti kritikovali Trampa, ocenjuje ovaj medij.

Šef britanske diplomatije Dejvid Lami, koji je takođe prisustvovao susretu u Tramp tornju, jednom prilikom je nazvao republikanca "ženomrscem i sociopatom naklonjenom neonacistima", podseća Politico.

Tanjug AP/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

 

I sam Starmer je u prošlosti više puta kritikovao Trampa.

Jednom prilikom 2019, nakon što je tadašnji američki predsednik Tramp podržao Borisa Džonsona kao konzervativnog britanskog lidera, Starmer je na Tviteru napisao: "Odobravanje Donalda Trampa vam govori sve što treba da znate u vezi onoga što je pogrešno u politici Borisa Džonsona, kao i to zašto on nije podesan da bude premijer".

Kako navodi Politico, sve to sada posle susreta u Njujorku izgleda kao prošlost.

"Mislim zapravo da je on veoma fin", rekao je Tramp o Starmeru tokom pres konferencije u Tramp tornju uoči susreta sa britanskim premijerom.

Američki zvaničnik je dodao da je Starmer odlično vodio izbornu kampanju, kao i da je, iako je još rano reći, popularan.

Tramp se, međutim, još pohvalnije izrazio o svom starom prijatelju, lideru britanskih reformista, Najdželu Faražu, za kojeg je rekao da je sjajan i da ga dugo poznaje.

Starmer je u svom govoru na Generalnoj skupštini UN pre večere sa Trampom izneo opaske koje bi se mogle shvatiti kao poruka predsedničkom kandidatu republikanaca koji ima kritičan stav prema svetskoj organizaciji.

Kako je Politico ranije ove nedelje preneo, London strahuje da bi Tramp mogao da povuče finansiranje UN ako pobedi na izborima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet