Fokus

Erdogan se nada da će novi predsednik SAD imati bolje odnose sa Ankarom

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

20:25

Erdogan se nada da će novi predsednik SAD imati bolje odnose sa Ankarom
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je izjavio da se nada da će novi predsednik SAD ostvariti bolje odnose sa njegovom zemljom, pošto je Ankara u prošlosti bila razočarana i republikancima i demokratama, javili su turski mediji.

Kako je preneo javni servis Haberturk, Erdogan je u razgovoru sa turskim novinarima pred odlazak u Njujork radi učešća na Generalnoj skupštini UN, rekao da Turska i dalje želi da joj se vrati novac koji je potrošila na lovce F-35 nakon što je isključena iz programa proizvodnje ovih aviona zbog kupovine ruskih raketnih sistema.

"Ja se nadam da ko god dođe na mesto predsednika SAD, neće učiniti da nam nedostaje odlazeći lider", kazao je on.

Bivši predsednik Donald Tramp uveo je sankcije Turskoj zbog kupovine ruskih raketnih sistema, podsetio je Reuters.

Obraćajući se turskim novinarima u Njujorku pre nego što je napustio Generalnu skupštinu UN, Erdogan je rekao da Turska, koja je takođe kandidat za članstvo Evropsku uniju, ne može da podredi svoju budućnost na osnovu zaustavljene kandidature za članstvo u EU i da mora da produbi svoje odnose sa svim akterima i regionima.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Turska, članica NATO-a, poslednjih meseci je izrazila interesovanje za pridruživanje organizacijama BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), koje uključuju Kinu i Rusiju. Ankara takođe želi da produbi veze sa ASEAN organizacijom zemalja jugoistočne Azije.

Erdogan je rekao i da potencijalno učešće Turske u organizacijama BRIKS-a i ASEAN-a nije alternativa njenom članstvu u NATO-u, već da umesto toga pruža dodatne mogućnosti ekonomske saradnje.

BRIKS i ASEAN su strukture koje se, što se nas tiče mogu pohvaliti mogućnostima za unapređenje naše ekonomske saradnje, rekao je Erdogan.

"Uključivanje u ove strukture ne znači napustiti NATO. Ne mislimo da su ovaj savez i saradnja alternativa jedna drugoj", naglasio je turski predsednik.

Erdogan je govorio i o izraelskim napadima na Liban, istakavši da će se udari na militantnu grupu Hezbolah nastaviti sve dok Zapad bude ostao nem.

Turska je osudila izraelsku ofanzivu u Gazi, kao i njihove napade na Liban. Erdogan je kazao da su vazdušni udari na Liban dokaz da Izrael nastoji da proširi rat u Gazi na veći deo regiona, dodajući da su UN nemoćne da ih zaustave.

On je dodao da sve dok svet bude nem, a zapadne zemlje nastave da daju izraelskom rukovodstvu oružje kao podršku, masakri će se nastaviti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet