Planeta

Politički skandal u Njujorku: Gradonačelnik koji je sebe nazivao "Bajden iz Bruklina" optužen za mito i prevaru

Komentari

Autor: CNN

26/09/2024

-

17:37

Politički skandal u Njujorku: Gradonačelnik koji je sebe nazivao "Bajden iz Bruklina" optužen za mito i prevaru
Tanjug/AP/Yuki Iwamura - Copyright Tanjug/AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Protiv gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa iz Demokratske stranke podignuta je federalna optužnica po pet tačaka u vezi sa mitom, prevarom i traženjem priloga za kampanju od stranih državljana, navodi se u optužnici od 57 stranica, koja je objavljena u četvrtak, piše CNN.

On se suočava sa po jednom optužbom za podmićivanje i zaveru radi vršenja elektronske prevare i dve optužbe u vezi sa primanjem priloga za kampanju od stranih državljana. Optužen je i za prevaru sa elektronskim transferom novca.

Optužnica je usledila nakon višemesečne federalne istrage koju je sprovela kancelarija američkog tužioca na Menhetnu u kojoj se, kako je saopšteno, istražuje njegova povezanost sa turskim zvaničnicima i biznismenima i donacije za kampanju koje je dobio. New York Times je prvi objavio vest o optužnici u sredu uveče.

Adams je ranije negirao bilo kakvo kršenje zakona, a ponovio je da je rekao članovima svoje kampanje i administracije da poštuju zakon. U video izjavi u sredu uveče, Adams je bio prkosan i rekao da će optužbe "biti potpuno lažne, zasnovane na lažima“.

"Uvek sam znao da ću, ako se budem držao svojih stavova u korist Njujorčana, biti meta – i postao sam meta. Ako budem optužen, nevin sam i boriću se protiv toga svakim delićem svoje snage i duha“, rekao je Adams. 

Tanjug/AP Photo/Peter K. Afriyie

 

Optužnica predstavlja dramatičan pad u nemilost za gradonačelnika najvećeg američkog grada i zapanjujuću optužbu protiv jedne od najistaknutijih političkih pozicija u SAD, piše CNN.

Adams, inače bivši kapeten njujorške policije, preuzeo je dužnost u januaru 2022. i predstavio se kao novo lice Demokratske stranke, obećavajući strog odnos prema kriminalu i posvećenost revitalizaciji grada nakon pandemije kovida-19.

Jednom je sebe opisao kao "Bajdena iz Bruklina", ali je sve više kritikovao Bajdenovu administraciju i saveznu vladu zbog njenog pristupa problemu imigracije.

Skoro tri godine od početka prvog mandata, Adams se suočava sa najmanje jednom federalnom optužnicaom koja ugrožava njegovu sposobnost da ostane na funkciji i političku karijeru. Optužnica bi takođe mogla da igra ulogu na predstojećim izborima, jer bi se kontrola nad Predstavničkim domom američkog Kongresa mogla svesti na nekoliko neizvesnih glasanja u Njujorku.

Komentari (0)

Svet