Fokus

Više Iranaca navodno optuženo za hakovanje Trampove kampanje: Očekuje se da danas budu objavljene optužnice

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

09:53

Više Iranaca navodno optuženo za hakovanje Trampove kampanje: Očekuje se da danas budu objavljene optužnice
Tanjug/AP/Alex Brandon - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Velika porota Sjedinjenih Američkih Država optužila je više Iranaca za hakovanje predsedničke kampanje republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, objavio je danas Politiko.

Federalne optužbe odnose se na letošnju iransku operaciju navodnog hakovanja Trampove kampanju, rekla su tri izvora upoznata s istragom, a koji su govorili pod uslovom anonimnosti, jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o toj temi.

Velika porota tajno je odobrila optužnicu u četvrtak popodne, a očekuje se da će Ministarstvo pravde danas objaviti optužbe.

Ministarstvo pravde i Trampova kampanja nisu hteli da komentarišu slučaj.

Trampova kampanja je prošlog meseca potvrdila da je hakovana nakon što su Politiko i druge medijske kuće primile interne dokumente kampanje sa anonimnog naloga e-pošte, uključujući dosije o senatoru i Trampovom potpredsedniku Džej Di Vensu.

Kampanja republikanskog kandidata okrivila je Teheran za hakovanje.

Guglova služba za sajber bezbednost saopštila je da su Iranci pokušali da upadnu i u kampanju tadašnjeg demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, ali nema naznaka da su ti pokušaji uspeli.

Tramp je pre nekoliko dana rekao da Iran možda stoji iza nedavnih pokušaja njegovog ubistva i istakao "da je on predsednik, a neka druga zemlja zapreti američkom predsedničkom kandidatu, ona bi rizikovala da bude raznesena u paramparčad".

Tramp je to izjavio na predizbornom događaju u Severnoj Karolini, nakon što su ga američki obaveštajni zvaničnici obavestili o "stvarnim i konkretnim pretnjama Irana da će ga ubiti", preneo je tada Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet