Fokus

Veće Predstavničkog doma o atentatima na Trampa: Nije kriva lokalna policija nego Tajna služba

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

19:22

Veće Predstavničkog doma o atentatima na Trampa: Nije kriva lokalna policija nego Tajna služba
Veće Predstavničkog doma o atentatima na Trampa: Nije kriva lokalna policija nego Tajna služba - Copyright Tanjug/AP/Gene J. Puskar, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članovi dvopartijskog veća američkog Predstavničkog doma koje istražuje atentat i pokušaj ubista bivšeg predsednika SAD i kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa sugerisali su tokom prvog saslušanja koje je održano danas, da su neuspesi koji su doveli do toga da je naoružani napadač mogao da otvori vatru na Trampa rezultat lošeg rada američke Tajne službe, a ne lokalne policije.

U svom uvodnom izlaganju, kopredsedavajući Komiteta, republikanac Majk Keli iz Pensilvanije, okrivio je za neuspeh Tajnu službu koja je omogućila napadaču Tomasu Majklu Kruksu da dođe na krov obližnje zgrade i otvori vatru na Trampa, preneo je AP. 

Tramp je ranjen, a čovek koji je sa porodicom prisustvovao skupu je ubijen.

"U danima koji su prethodili mitingu, nije počinjena jedna greška koja je dozvolila Kruksu da nadmudri jednu od najelitnijih grupa bezbednosnih profesionalaca u našoj zemlji. Bilo je bezbednosnih propusta na više frontova", rekao je Keli.

Veće sastavljeno od sedam republikanaca i šest demokrata, provelo je poslednja dva meseca analizirajući bezbednosne propuste koji su omogućili naoružanom napadaču da se popne na krov i otvori vatru na bivšeg predsednika tokom predizbornog mitinga 13. jula u Pensilvaniji. 

Sada istražuju i hapšenje muškaraca koji je na Trampovom terenu za golf na Floridi pokušao da ubije predsedničkog kandidata republikanaca.

Osumnjičeni za pokušaj ubistva Rajan Vesli Raut, navodno je uperio pušku kroz žbunje kod Trampovog golf terena u Vest Palm Biču kada ga je otkrio agent Tajne službe. 

Agent je otvorio vatru i Raut je pobegao da bi kasnije uhapsile lokalne vlasti.

Saslušanje koje je održano danas je prvi put da radna grupa predstavlja svoje nalaze javnosti nakon što je provela nedelje vodeći skoro 20-ak intervjua sa poliicjskim organima i primila više od 2.800 stranica dokumenata od Tajne službe. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet