Fokus

Gonzales: Bio sam primoran da priznam Madurovu pobedu nakon upozorenja o opasnosti

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

19:40

Gonzales: Bio sam primoran da priznam Madurovu pobedu nakon upozorenja o opasnosti
Gonzales: Bio sam primoran da priznam Madurovu pobedu nakon upozorenja o opasnosti - Copyright Tanjug AP/Ariana Cubillos, File

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednički kandidat Venecuele Edmundo Gonzales izjavio je danas da je bio primoran da potpiše dokument, kojim priznaje pobedu predsednika Nikolasa Madura na izborima u julu, nakon što je upozoren da snage bezbednosti ''dolaze po njega''.

Gonzales, za koga opozicija insistira da je pravi pobednik julskih izbora dodeljenih Maduru, rekao je Rojtersu tokom intervjua u Madridu, da bi rizikovao zatvor i mučenje da je ostao u Venecueli.

''Bezbednosni službenik koji je radio sa mnom odveo me je u stranu i rekao da je dobio informaciju da organi bezbednosti dolaze po mene i da je najbolje da se sklonim. Mogao sam da se sakrijem, ali morao sam da budem slobodan da bih mogao da radim ono što radim, da prenosim svetu šta se dešava u Venecueli, uspostavljam kontakte sa svetskim liderima'', rekao je on.

Gonzales je istakao da je njegov cilj da se uveri da se poštuje volja venecuelanskih birača, kao i da veruje da je mirna primopredaja vlasti još uvek moguća.

Napomenuo je očekuje da će obaviti turneju po Evropi, nakon što je dobio pozive da poseti emačku, Holandiju i Evropsku komisiju.

Gonzales je rekao da je prvo potražio utočište u holandskoj ambasadi i da je nakon 32 dana doneo odluku da napusti Venecuelu, preselivši se u rezidenciju španskog ambasadora Ramosa Santosa kako bi podneo zahtev za azil u Španiji.

Rekao je da je znao da mu, nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje, preti zatvorska kazna, potencijalno u "jednom od zatvora koje su pretvorili u centre za mučenje u Venecueli".

On je, ranije ove nedelje, u Santosovoj rezidenciji, potpisao dokument u kojem prihvata izbornu pobedu Madura.

Vlada Venecuele objavila je fotografije potpisivanja u prisustvu šefa Narodne skupštine Horhea Rodrigeza, potpredsednice Delsi Rodrigez i španskog izaslanika. Gonzales je rekao Rojtersu da je potpisivanje dogovoreno tokom "veoma napetih" 48 sati i produženih sastanaka između njega i venecuelanskih zvaničnika i da je bio "primoran" da potpiše.

Lider opozicije je rekao da su slike i audio-snimci snimljeni bez njegove dozvole, isključujući mogućnost da ih je snimio ambasador. On tvrdi da je zauzvrat rekao da je dobio pismene garancije da će njegova ćerka i njena porodica, uključujući dvoje dece, koji su ostali u Venecueli, biti bezbedni, kao i njegov automobil i stan.

On je rekao da nije tražio garancije za oslobađanje političkih zatvorenika, ali je to jedan od problema koje iznosi na sve međunarodne forume. Venecuelanska grupa za ljudska prava Foro Penal procenjuje da su od 29. jula uhapšene 1.692 osobe, mnogi u protestima, iako je 80 tinejdžera oslobođeno 1. septembra.

Gonzales je rekao da opoziciona liderka Marija Korina Mačado nije znala za njegov plan da ode do dana pre nego što je otišao u špansku ambasadu. Posle izbora održanih u julu, venecuelanska opozicija je objavila rezultate glasanja i istakla da je 75-godišnji Gonzales odneo ubedljivu pobedu.

Međutim, venecuelanska Izborna komisija proglasila je Nikolasa Madura pobednikom, a on je odbacio međunarodne kritike kao desničarsku zaveru.

Do sada su SAD, Argentina i Peru priznale Gonzalesa za novoizabranog predsednika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet