Fokus

Gonzales: Morao sam da potpišem priznanje o pobedi Madura kako bi me pustili da odem

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

23:35

Gonzales: Morao sam da potpišem priznanje o pobedi Madura kako bi me pustili da odem
Gonzales: Morao sam da potpišem priznanje o pobedi Madura kako bi me pustili da odem - Copyright Tanjug AP/Ariana Cubillos, File

veličina teksta

Aa Aa

Venecuelanski opozicionar Edmundo Gonzales izjavio je danas da je bio primoran da potpiše dokument kojim se predsednik te zemlje Nikolas Maduro priznaje kao pobednik na letošnjim predsedničkim izborima u toj zemlji, navodeći da je to bio uslov da mu se dozvoli da napusti zemlju i ode u Španiju i zatraži azil.

"Morao sam ili da ga potpišem ili da se nosim sa posledicama. U tom trenutku sam smatrao da bih mogao biti od veće koristi na slobodi nego da sam zatvoren i sprečen da ispunjavam zadatke koji su mi poverili biači", napisao je Gonzales na svom nalogu na mreži Iks, dodajući da je proveo "napete sate pod prinudama, ucenama i pritiscima".

On je naveo da su mu Madurovi saveznici doneli dokument kada je bio u španskoj ambasadi u Karakasu pre nego što je otišao u Španiju da zatraži azil, posle predsedničkih izbora 28. jula na kojima opozicija insistira da je pobedio.

Tanjug/AP

 

U dokumentu se navodi da je trebalo da bude poverljiv, ali ga je predsednik nacionalne skupštine i glavni Madurov pregovarač Horhe Rodrigez predstavio tokom konferencije za novinare koju je prenosila nacionalna televizija nekoliko sati nakon što je lokalna novinska kuća objavila njegove delove.

Rodrigez je tada rekao novinarima da je Gonzales potpisao pismo sopstvenom voljom, a Gonzales je na video-snimku koji je objavio na društvenim mrežama saopštio da je dokument potpisao protiv svoje volje.

Rodrigez je zapretio da će otkriti audio-snimak razgovora sa Gonzalesom ako ne povuče svoje tvrdnje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet