Evropa

Madrid negira saučesništvo u potpisivanju pisma kojim Gonzales prihvata pobedu Madura

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

15:50

Madrid negira saučesništvo u potpisivanju pisma kojim Gonzales prihvata pobedu Madura
Tanjug/AP/Ariana Cubillos - Copyright Tanjug/AP/Ariana Cubillos

veličina teksta

Aa Aa

Španija je negirala učešće u pregovorima između venecuelanskog opozicionog lidera Edmunda Gonzalesa i vlade predsednika Nikolasa Madura pre njegovog odlaska u Španiju, pre čega je on potpisao pismo u kojem navodi da prihvata pobedu Madura na julskim izborima u Venecueli.

Pismo je uključivalo obavezu da mu se u Španiji ograniči politička aktivnost i potpisano je u rezidenciji španskog ambasadora u Karakasu, gde se Gonzales sklonio pre svog odlaska, preneo je Rojters.

Na konferenciji za novinare održanoj juče, šef venecuelanske Nacionalne skupštine Horhe Rodriges je izneo štampane fotografije, kako je rekao, trenutka kada je dokument potpisan u njegovom prisustvu, kao i fotografije njegove sestre, potpredsednice Delsi Rodrigez i španskog ambasadora u Venecueli Ramona Santosa.

Gonzales, koji je ranije ovog meseca dobio politički azil u Španiji, rekao je u video-poruci koja je juče objavljena da je pismo potpisano pod "prinudom, ucenom i pritiskom".

Zamenik sekretara španske opozicione Narodne partije (PP) Esteban Gonzales Pons rekao je danas da je Madrid bio saučesnik u uklanjanju Gonzalesa iz Venecuele, čime je osigurao da Maduro ostane na vlasti.

"Pored posmatranja kako se neko ucenjuje uživo, jasno je da je Španija umešana u ovekovečavanje Madura kao diktatora", kazao je Gonzales Pons.

Špansko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da Španija nema nikakve veze sa pismom ili pregovorima za Gonzalesov odlazak.

Kada je Gonzales zatražio da bude primljen u rezidenciju španskog ambasadora, imao je garanciju da će moći da se vidi s kim bude želeo i učini sve što je potrebno u vezi sa njegovom situacijom, navodi se u saopštenju španskog Ministarstva.

Ministar spoljnih poslova je dao direktne instrukcije ambasadoru da se ne meša ni u kakve korake koje bi lider opozicije mogao da preduzme, stoji u saopštenju. Gonzales je napustio Venecuelu nakon izdavanja naloga za hapšenje u kojem je bio optužen za zaveru i druge zločine nakon izbora.

Nacionalna izborna komisija Venecuele proglasila je Madura pobednikom na predsedničkim izborima 28. jula, što je izazvalo optužbe za prevaru i proteste pošto je opozicija na internetu objavila rezultate glasova koji pokazuju da je Gonzales pobedio.
 

Komentari (0)

Evropa