Evropa

Sančez se u Madridu sastao sa venecuelanskim liderom opozicije: Gonzalesu želim toplu dobrodošlicu u našu zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

22:10

Sančez se u Madridu sastao sa venecuelanskim liderom opozicije: Gonzalesu želim toplu dobrodošlicu u našu zemlju
Tanjug/AP/Fernando Calvo - Copyright Tanjug/AP/Fernando Calvo

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez sastao se danas u Madridu sa liderom opozicije Venecuele Edmundom Gonzalesom, dan nakon što je donji dom španskog parlamenta izglasao priznanje Gonzalesa kao pobednika na predsedničkim izborima u Venecueli u julu.

''Edmundu Gonzalesu želim toplu dobrodošlicu u našu zemlju, davanje njemu azila naglašava humanitarnu posvećenost Španije i solidarnost sa Venecuelancima. Razgovarali smo o ozbiljnoj situaciji u Venecueli i potrebi da zajedno radimo na tranziciji ka demokratiji'', napisao je Sančez na svom nalogu na mreži Iks.

Gonzales je u odvojenoj izjavi zahvalio Sančezu, njegovoj vladi i španskom narodu na dobrodošlici, prenosi Rojters.

''Razgovarali smo o ozbiljnoj situaciji u Venecueli i potrebi da zajedno radimo na tranziciji ka demokratiji'', rekao je Gonzales.

Tanjug/AP/Fernando Calvo

 

Sančez je prethodno izjavio da njegova vlada neće uzeti u obzir glasanje u parlamentu o priznanju Gonzalesa za pobednika na predsedničkim izborima u Venecueli.

Pošto se Gonzales od nedelje sklonio u Španiju, većina od 177 poslanika različitih partija u Donjem domu koji ima 350 mesta usvojila je danas simboličan akt u kome se navodi da je on pobedio na izborima 28. jula.

Posle izbora održanih u julu, venecuelanska opozicija je objavila rezultate glasanja i istakla da je 75-godišnji Gonzales odneo ubedljivu pobedu.

Međutim, venecuelanska Izborna komisija proglasila je Nikolasa Madura pobednikom, a on je odbacio međunarodne kritike kao desničarsku zaveru.

SAD, Argentina i Peru priznale su Gonzalesa za novoizabranog predsednika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa