Fokus

Da li Putin "troluje" američke izbore hvaleći Kamalu Haris - i kakve sve to veze ima s "Kućom od karata"

Komentari

Autor: CNN

08/09/2024

-

08:13

Da li Putin "troluje" američke izbore hvaleći Kamalu Haris - i kakve sve to veze ima s "Kućom od karata"
Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin iznenadio je sve u četvrtak kada je izrazio podršku kandidaturi potpredsednice SAD Kamale Haris za predsednika, laskajući demokratskoj kandidatkinji nekim prilično čudno tempiranim primedbama.

"Naš ’omiljeni‘, ako to možete tako nazvati, bio je aktuelni predsednik, gospodin Bajden. Ali on je odustao od trke i preporučio je svim svojim pristalicama da podrže gospođu Haris. Pa, uradićemo to – podržaćemo je", rekao je Putin u četvrtak na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku. 

"Ona se smeje tako izražajno i zarazno da to znači da joj ide dobro".

Putin je takođe kritikovao bivšeg predsednika i sadašnjeg republikanskog kandidata Donalda Trampa zbog "toliko ograničenja i sankcija protiv Rusije kakve nijedan drugi predsednik nije uveo pre njega".

Putinovi komentari dolaze nakon sveobuhvatnih sankcija koje je najavila Bajdenova administracija za borbu protiv pokušaja dezinformacija koje podržava ruska vlada kako bi se uticalo na izbore 2024. i podstakla Trampova kandidatura, piše CNN.

Propagandni rat

I uprkos glasnoj podršci ruskog lidera demokratama, zamenica američkog državnog tužioca Liza Monako rekla je u sredu da su tri ruske kompanije – po Putinovom naređenju – koristile lažne profile za promovisanje lažnih narativa na društvenim medijima. 

Interni dokumenti koje je izradila jedna od tih ruskih kompanija pokazuju da je jedan od ciljeva propagandnih napora bio da se podrži Trampova kandidatura ili ko god se pojavio kao republikanski kandidat za predsednika, prema izjavi FBI-ja.

Dakle, šta Putin pokušava da postigne?

Ako je prošlost ikakav vodič, Putin jednostavno "meša lonac" unutrašnje politike SAD. 

U decembru 2015, Putin je pohvalio Trampa, nazvavši ga "glavnim kandidatom" nekoliko meseci pre nego što je biznismen obezbedio republikansku nominaciju.

Da li je Putin 2016. znao nešto više od drugih?

"On je bez ikakve sumnje bistra i talentovana osoba", rekao je Putin, nazvavši Trampa "izuzetnom i talentovanom ličnošću".

Da li je Putin znao nešto o američkim predsedničkim izborima 2016. što anketari nisu? 

Ne, ali lider Kremlja nije učinio malo da sakrije svoju nesklonost Hilari Klinton, tada verovatnom demokratskom kandidatu.

A kada su ukradeni mejlovi Demokratskog nacionalnog komiteta procureli neposredno uoči Nacionalnog kongresa Demokratske stranke, Putin nije krio svoje oduševljenje.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

 

Dok su američki zvaničnici čvrsto upirali prstom na Rusiju za hakovanje, Putin je negirao da ruska država ima bilo kakve veze s tim. 

I u komentaru na istom forumu u septembru 2016, pohvalio je curenje kao neku vrstu usluge biračima, rekavši:

"Važna stvar je sadržaj koji je iznet javnosti".

Taj sadržaj je sramotno otkriće u procurelim imejlovima da su demokratski zvaničnici dali povlašćeni tretman Klintonovoj.

Faktor "Kuće od karata"

Drugim rečima, cela epizoda hakovanja DNC-a je podržala stav Kremlja da je američka demokratija laž: ništa nije važno osim moći, sve se odlučuje u prostorijama punim dima, a drskost u zemljama poput Rusije u vezi sa poštovanjem demokratije i ljudskih prava je - licemerna.

Putinov pogled na američki politički sistem ima još više smisla kada se podsetimo mišljenja prognanog ruskog političkog novinara Mihaila Zigara, autora knjige "All the Kremlin’s Men".

Zigar je primetio da je Putin voleo "Kuću od karata" – mračno ciničnu televizijsku seriju o politici u Vašingtonu – i čak je preporučio svojim ministrima.

"To je njegov udžbenik američke politike", rekao je Zigar u intervjuu.

Takođe je moguće da je Putin jednostavno trolovao Harisovu, reagujući na doslednu Trampovu uvredu o načinu na koji se ona smeje.

Dakle, ako se Putinov stav o američkoj izbornoj politici posmatra kroz sočivo "Kuće od karata", onda je Putinova podrška Harisovoj potez u stilu Frenka Andervuda: neka vrsta podrške koja je otrovna za primaoca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet