Fokus

Šta je otkrio sastanak Bajdenovog izaslanika i kineskog vojnog komandanta: "Mekan" pristup kao izborni marketing?

Komentari

Autor: Reuters

29/08/2024

-

20:03

Šta je otkrio sastanak Bajdenovog izaslanika i kineskog vojnog komandanta: "Mekan" pristup kao izborni marketing?
Tanjug/AP/Ng Han Guan - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan održao je u četvrtak opsežne razgovore sa jednim od najviših vojnih zvaničnika kineskog predsednika Si Đinpinga, zaključivši tako trodnevne razgovore u Pekingu sa ciljem da se smanje tenzije između dve supersile.

Salivan se zalagao za poboljšanu komunikaciju između dve vojske, na sednici sa generalom Džang Jukiom, potpredsednikom najvećeg vojnog tela Kine, Centralne vojne komisije.

Sastanak je bio prvi između Džanga i zvaničnika Bajdenove administracije, i prvi između visokog američkog zvaničnika i potpredsednika komisije od 2018. godine.

"Vaš zahtev za održavanje ovog sastanka sa mnom pokazuje vrednost koju američka vlada pridaje vojnoj bezbednosti i našem odnosu između dve vojske", rekao je Džang tokom njihovog sastanka u sedištu Narodnooslobodilačke armije, prenosi Reuters.

Salivan je opisao sastanak kao "redak" događaj i naglasio da obe zemlje imaju odgovornost da spreče da konkurencija preraste u sukob ili konfrontaciju.

Napredak u vojnoj komunikaciji

"S obzirom na stanje u svetu i potrebu da odgovorno upravljamo odnosima SAD i Kine, mislim da je to veoma važan sastanak", odgovorio je Saliven.

Obojica su se osvrnula na napredak u vojnoj komunikaciji i aranžmane prema kojima će komandanti na ključnim mestima potencijalnih sukoba, ili tamo gde se već događaju, uskoro moći razgovaraju telefonom, za šta su se Sjedinjene Države zalagale usred povećane napetosti u regionu.

Bela kuća je saopštila da je Salivan takođe naglasio potrebu za stabilnošću u vezi sa Tajvanskim moreuzom i slobodom plovidbe spornim Južnokineskim morem, vitalnim trgovačkim plovnim putem.

Sjedinjene Države su takođe izrazile zabrinutost zbog kineske podrške ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi.

Ko je moćni Džang?

Veruje se da je Džang blizak Siju i da je preživeo previranja u kineskim vojnim redovima. Zapadne i azijske diplomate kažu da je moćniji od ministra odbrane, koji se češće sastaje sa stranim zvaničnicima.

Salivan je u sredu održao dugačke razgovore sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, nastojeći da smiri tenzije uoči predsedničkih izbora u SAD 5. novembra.

Vang i Salivan su razgovarali o izgledima za nove razgovore između lidera Džoa Bajdena i Si Đinpinga, kao i o širokoj agendi koja je sadržala suprotne poglede na Bliski istok i Ukrajinu, kineske teritorijalne pretenzije, od Tajvana do Južnog kineskog mora, i trgovinu.

"Ključ za nesmetani razvoj kinesko-američke interakcije leži u tome da jedni druge tretriramo kao jednake", rekao je Vang Salivanu, prenosi državna televizija CCTV.

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

"Dve strane su vodile iskrene, suštinske i konstruktivne diskusije o nizu bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja", saopštila je Bela kuća.

U poslednjim mesecima svog predsedavanja, Bajden je gurao direktnu diplomatiju da utiče na Sija i drži te tenzije pod kontrolom; Potpredsednica SAD Kamala Haris, kandidatkinja demokrata na izborima u novembru, verovatno bi sledila sličnu strategiju, ako dođe u ti poziciju.

"Mekan" pristup Bajdenove administracije

Međutim, mnogi analitičari koji se slažu sa bivšim predsednikom i sadašnjim republikanskim kandidatom Donaldom Trampom smatraju da je taj pristup previše mekan u odnosu na sve asertivniju spoljnu politiku Kine.

Sjedinjene Države takođe žele više unutrašnjih akcija od Kine kako bi se sprečio razvoj hemikalija koje se mogu pretvoriti u fentanil, vodeći uzrok predoziranja američkim lekovima, kao i da se postigne razumevanje bezbednosnih standarda za veštačku inteligenciju.

Peking planira da izrazi svoje neodobravanje prema američkim tarifama na različite proizvode i izvoznoj kontroli koja je usmerena ka kineskim proizvođačima čipova, kao i da stavi u fokus svoje tvrdnje o suverenitetu nad Tajvanom kojim se vlada demokratski.

Uprkos nesumnjivom uspehu ovog sastanka, na prave korake će se sačekati barem do završetka američkih izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet