Fokus

Severna Koreja oštro osudila revidirani strateški nuklearni plan SAD

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2024

-

08:52

Severna Koreja oštro osudila revidirani strateški nuklearni plan SAD
Severna Koreja oštro osudila revidirani strateški nuklearni plan SAD - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja oštro osuđuje revidirani nuklearni strateški plan SAD koji je odobrio američki predsednik Džozef Bajden, izjavio je jutros portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, poručujući da će se Pjongjang odlučno suprotstaviti bilo kojoj vrsti američke nuklearne pretnje.

Portparol je istakao da će Severna Koreja nastaviti da unapređuje svoj status nuklearne sile da bi mogla da brani svoj suverenitet i bezbednost, prenela je severnokorejska novinska agencija KCNA.

"Revidiranje nuklearne strategije SAD, koje su zadržale najveći nuklearni arsenal na svetu, ima ozbiljan negativan uticaj na globalnu nuklearnu ravnotežu, bezbednosno okruženje i sistem nuklearnog razoružanja", ukazao je portparol.

Prema njegovim rečima, SAD na taj način pokreću trku u nuklearnom naoružanju i povećavaju mogućnost nuklearnih sukoba širom sveta. Bela kuća saopštila je u utorak da tajni američki strateški nuklearni plan nije odgovor na neku pojedinačnu zemlju ili pretnju.

Njujork tajms je objavio da su SAD prvi put preorijentisale svoju strategiju odvraćanja da se fokusira na odgovor na proširenje kineskog nuklearnog arsenala.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da je ozbiljno zabrinuto zbog pisanja tog američkog medija u kojem se navodi da plan takođe nastoji da pripremi SAD za moguće koordinisane nuklearne izazove iz Kine, Rusije i Severne Koreje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet