Evropa

Eskalacija trgovinskog spora Brisela i Pekinga: Kina istražuje subvencije za sir, mleko i kajmak

Komentari

Autor: Euronews

22/08/2024

-

18:10

Eskalacija trgovinskog spora Brisela i Pekinga: Kina istražuje subvencije za sir, mleko i kajmak
Eskalacija trgovinskog spora Brisela i Pekinga: Kina istražuje subvencije za sir, mleko i kajmak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je pokrenula antisubvencionu istragu o mlečnim proizvodima uvezenim iz Evropske unije, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine u sredu. 

Nema sumnje da je reč o novom znaku eskalacije trgovinskog spora između Brisela i Pekinga.

O istrazi - koju su zatražile dve industrijske grupe koje podržava država - razgovaralo se u konsultaciji sa Evropskom komisijom 14. avgusta, navodi se u saopštenju. 

Istraga bi trebalo da bude okončana u roku od 12 meseci, ali bi mogla da bude produžena za još šest.

Istraga će biti usmerena na subvencije EU u proizvodnji svežeg i topljenog sira, plavog sira i drugih proizvoda od sira, mleka i kajmaka. 

Kinesko ministarstvo kaže da će 20 programa subvencija u osam država članica - Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Češkoj, Finskoj, Irskoj, Italiji i Rumuniji - biti pod istragom.

Ovo uključuje neke programe subvencija u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) EU.

Za sve su "kriva" električna vozila

Ovaj korak dolazi manje od 24 sata nakon što je izvršna vlast EU signalizirala svoju nameru da uvede definitivne carine do 36,3 odsto na uvoz akumulatorskih električnih vozila (BEVs) proizvedenih u Kini, posle devetomesečne anti-subvencije.

Ta istraga je otkrila da Peking daje velikodušne subvencije za čitav svoj lanac BEV, dajući kineskim kompanijama nepravednu prednost i preteći da uguši domaću industriju EU veštačkim snižavanjem cena električnih vozila.

profimedia

 

EU takođe istražuje potencijalno štetan uticaj kineskih subvencija za proizvođače vetroturbina i solarnih panela na industriju 27 zemalja bloka.

Peking je već pokrenuo antidampinške istrage u vezi sa svinjetinom, alkoholnim i hemijskim proizvodima u EU, kao i istragu o javnim nabavkama medicinskih sredstava.

Portparol Evropske komisije Olof Gil "primio je na znanje" odluku kineske vlade u izjavi koju je podijelio za Euronews.

"Komisija će sada analizirati aplikaciju i pomno će pratiti postupak, u koordinaciji sa industrijom EU i državama članicama", dodao je Gil.

"Komisija će čvrsto braniti interese mlečne industrije EU i Zajedničke poljoprivredne politike i intervenisati po potrebi kako bi osigurala da je istraga u potpunosti u skladu sa relevantnim pravilima Svetske trgovinske organizacije".

Borel upozorava na "sistematsku konfrontaciju"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je u utorak da bi blok trebalo da izbegne "sistematsku konfrontaciju" sa Kinom, pošto trgovinske tenzije između obe strane prete da eskaliraju.

"Naši politički sistemi su različiti, ali to ne bi trebalo da dovede do sistemskog i trajnog rivalstva", rekao je Borelj, govoreći tokom godišnjeg "Quo Vadis Europa?“ konferencije u španskom gradu Santanderu. 

"To nije u našem interesu".

Ali Borelj, koji bi ove jeseni trebalo da se povuče posle pet godina na čelu diplomatije EU, takođe je upozorio da bi trgovinski rat između Kine i drugih svetskih sila mogao biti neizbežan.

profimedia

 

"Nemamo interesa da se svet upusti u trgovinski rat. Međutim, moguće je da je ovaj trgovinski rat (...) neizbežan", objasnio je on. "To je zapravo logična stvar".

On je takođe ukazao da evropski interesi neće uvek odgovarati interesima SAD i pozvao blok da bude spremniji da uradi stvari na svoj način.

"Kada SAD preduzimaju trgovinske mere protiv Kine – zato što to čine – ne pitaju nas da li nama u Evropi to odgovara ili ne", rekao je Borelj.

"Kada zabrane uvoz kineskih automobila, ili postave veće tarife, ne pitaju se gde će otići ti kineski automobili koji ne mogu u SAD. Gde će oni? Na koje drugo tržište mogu da odu? Pa da, naravno, na evropsko tržište, a to stvara problem konkurentnosti naše industrije", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa