Fokus

Meteorski uspon Lare Tramp: Kako je Donaldova "snajka" stigla do uloge "anđela čuvara" porodičnih političkih ambicija

Komentari

Autor: BBC/New York Times

19/07/2024

-

07:54

Meteorski uspon Lare Tramp: Kako je Donaldova "snajka" stigla do uloge "anđela čuvara" porodičnih političkih ambicija
Meteorski uspon Lare Tramp: Kako je Donaldova "snajka" stigla do uloge "anđela čuvara" porodičnih političkih ambicija - Copyright Tanjug AP/Charles Rex Arbogast

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Lara Tramp u utorak uveče izašla na centralnu pozornicu Republikanske nacionalne konvencije, bio je to trenutak koji je simbolizovao prvu promenu "anđela čuvara" u porodici Tramp koja se dogodila od njegovog poraza na predsedničkim izborima 2020.

Noseći crnu haljinu i svetlucavi broš sa zastavom SAD, koristila je reflektore da bi za svoj svekra osvojila glasače sa mekšim stavovima, fokusirajući se na njegovu ulogu dede njenom dvoje male dece.

A verne pristalice stranke su bile u euforiji kada je Lara podigla pesnicu i govorila o napadu naoružanog čoveka na njegov život prošle subote, skrećući pažnju na Trampove postupke na mitingu u Batleru, u Pensilvaniji, nakon što mu je metak za dlaku promašio glavu.

"Možda ste u subotu morali da vidite stranu Donalda Trampa za koju niste bili sigurni da postoji, dok je niste videli svojim očima", rekla je ona okupljenima.

Na vrhu partijskog aparata

Gospođu Tramp (41), a sada kopredsedavajuću Republikanske partije, njen tast je odabrao za tu ulogu dok se kandiduje za još jedan mandat u Beloj kući i stoji na vrhu partijskog aparata čvrsto pod njegovim stiskom.

Lara Tramp, njen suprug Erik i njegov stariji brat Donald Junior pojavili su se kao vodeći glasovi porodice u kampanji Donalda Trampa protiv američkog predsednika Džoa Bajdena, i oni su neke od najuticajnijih ličnosti u njegovoj političkoj orbiti.

Za razliku od toga, Ivanka Tramp, Trampova najstarija ćerka, i njen suprug Džared Kušner – moćni par koji je uživao visok rejting u Beloj kući posle Trampove pobede 2016 – držali su se na distanci od politike u poslednje četiri godine.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

Lara je bila prvi član porodice koji je zvanično govorio na ovoj konvenciji i njeno prisustvo je izazvalo interesovanje ne samo za njenu ulogu u porodici već i za dalje političke ambicije.

"Mislila sam da je fantastična", rekla je Alina Haba, Trampova zvanična portparolka koja je postala poznata braneći ga u njegovom građanskom slučaju za seksualni napad u Njujorku.

"Mislim da je govorila iz srca. Govorila je o mamama. Govorila je o tome da je on deda - stvari o kojima samo ona može da priča".

Dugogodišnji posmatrači očekuju da će ugled Lare Tramp u porodici samo rasti.

"Njen govor je bio njeno predstavljanje naciji na velikoj sceni, jer iako je ranije imala uloge u kampanjama i dok je bila deo Trampovog užeg kruga i porodične orbite poslednjih osam godina, ovo je prvi put da je pozicionirana u ulogu koja ima stvarnu moć unutar Republikanske partije", rekao je Erik Kortelesa, reporter koji je nedavno intervjuisao Laru Tramp za profil magazina Time.

Nije samo Trampov surogat

"I ona je u poziciji u kojoj želi da se dokaže ne samo kao efikasan surogat Trampa, već i kao politički operater. I to ćemo videti u naredna četiri meseca dok ona kopredsedava RNC".

Mišel Merel, republikanska članica državnog odbora za okrug Brovard na Floridi, rekla je da je imenovanje gospođe Tramp u RNC napravilo "ogromnu razliku".

"Prikupljanje sredstava ide preko krova… ranije nam to nije išlo baš najbolje. Promena rukovodstva je bila jedina razlika", rekla je ona. "To je ponovo pokrenulo zabavu, zaista jeste".

Neki vide paralele između uloge Lare i Erika Trampa u ovoj predsedničkoj kampanji i uloge Džareda i Ivanke 2016. Međutim, Erik ima zbačajnu ulogu u Trampovoj organizaciji i verovatno bi delovao kao oči i uši imperije svoh oca,  dok Tramp pokušaa da osvoji Belu kuću.

Lara je u poziciji da nastavi svoj uspon u Republikanskoj stranci, ali postoji još jedan Tramp koji bi takođe mogao imati aspiracije da izgradi političku dinastiju, rekao je Erik Kortelesa.

"Don Junior kaže da ga politika ne zanima, ali svi drugi oko njega, uključujući njegovu snaju i brata, misle da ga jako žudi za politikom“, rekao je on.

"U stvari, Lara Tramp mi je rekla u nedavnom intervjuu – 'ako postoji Tramp koji će se kandidovati za višu funkciju, obrati pažnju na Dona'“.

Tanjug AP/Julia Nikhinson

 

Erik i Don Junior su stalno blizu svom ocu, posebno od pokušaja ubistva. Oni su takođe navodno bili neki od najglasnijih zagovornika kada je u pitanju odabir Džej Di Vensa za Trampovog potpredsednika.

Don Junior, miljenik baze Make America Great Again (Maga), bio je gotovo uplakan u ponedeljak uveče kada je Donald Tramp ušao u kongresnu salu, dočekan kao heroj.

Govoreći na događaju na marginama konvencije, harizmatično je govorio o mekšoj strani svog oca - i kao i njegova snaja ga je predstavio kao omiljenog dedu i porodičnog čoveka.

A gde je Malanija?

To je strategija javnih poruka koja pokušava da otupi napade demokrata na Trampa kao autoritarnu pretnju demokratiji ako se vrati na funkciju.

"Imamo tipove razgovora koji će možda promeniti svet, a on prekida i priča o svojim unucima 15 minuta", rekao je Don Junior.

Ali naglasak na jedinstvu i ljubavi porodice ne krije da neki ključni članovi nedostaju do sada na Republičkoj nacionalnoj konvenciji.

Trampova supruga Melanija retko se pojavljuje u javnosti sa svojim mužem i nije javno viđena pored njega od pucnjave na mitingu.

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

Ni njihov sin Baron (18) se još nije pojavio na konvenciji. Godinama je držan podalje od očiju javnosti, ali je dobio ovacije na nedavnom Trampovom mitingu u Majamiju, signalizirajući da bi i on mogao da ima političku budućnost.

Linda Stoh, potpredsednica Kluba 47 SAD, koji je ugostio Trampa za njegov 78. rođendan u junu, odbacila je ideju da se Melanija i Baron neće pojaviti na konvenciji.

"Njegova porodica je uvek bila uz njega, od prvog dana", rekla je ona.

Na pitanje da li je videla nekog određenog člana Trampove porodice kako uvodi sledeću fazu politike Mage, gospođa Stoh je rekla da ćemo morati da sačekamo i vidimo.

Zatim je zastala i dodala: "Možda Baron".

Ko je, u stvari, Lara Tramp

Lara Tramp je producentkinja, novinarka i veoma cenjeni član Republikanske partije.

Lara Junaška, kasnije Tramp, rođena je 1982. godine u Severnoj Karolini. Donaldovog sina Erika upoznala je preko zajedničkih prijatelja 2008. godine i, kako tvrdi, nije imala ideju ko je on. Ostala je impresionirana njegovom visinom. Sa njenih 180 cm, njegova visina od 195 bila je ono što ju je privuklo. Nekoliko meseci kasnije počeli su da se zabavljaju.

U jednom intervjuu izjavila je:

"Nisam imala pojma ko je njegov otac, zapravo nisam znala njegove inicijale. Jedino što sam znala je da sam upoznala veoma visokog momka".

Venčali su se 2014 godine, u kantri klubu njegovog oca na Floridi, istom mestu na kome su se 9 godina ranije venčali Donald i Melanija Tramp.

Samo dve nedelje pre venčanja, doživela je nesreću tokom jahanja i polomila oba zgloba, ali to nije uticalo na njen izgled, jer su dizajneri na kreativan način ukrasili gips rukavicama sa šljokicama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lara Trump (@laraleatrump)

Lara i Erik imaju dvoje dece, sina Erika Juniora, rođenog 2017. godine i dve godine mlađu ćerku Karolinu. Iako kaže da balansiranje karijere i majčinstva često može biti zahtevno, veoma je srećna svojim izborima i uspeva da nađe balans.

Ne želi u Senat

Diplomirala je Komunikologiju na Unverzitetu u Severnoj Karolini, a imala je veoma raznovrsnu karijeru. Prvo je radila u kuhinji, pa kao privatni trener, a nakon toga kao producent emisije "Inside Edition". Međutim, postala je poznata po svom velikom učešću u kampanjama svog  svekra Donalda Trampa. Nakon što je napustila rad na emisiji, postaje aktivni član predsedničke kampanje 2016., ali i 2020. godine. Bila je ključna osoba tokom Trampovih kampanja, ali i njegov savetnik.

U februaru 2024. godine postala je kopredsedavajući Republikanskog komiteta, o čemu je Donald Tramp imao samo reči hvale.

"Moja talentovana snajka prihvatila je ovu ulogu, i ja sam presrećan zbog toga. Mislim da će biti odlična na ovom zadatku".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lara Trump (@laraleatrump)

Lara je razmatrala opciju da se kandiduje za mesto u Senatu, ali je nakon mnogo razmišljala odustala od toga, objasnivši kako ne bi mogla da da 100 odsto sebe poslu, jer je usresređena na svoju porodicu i odgajanje dece.

Pored svoje televizijske i političke karijere, Lara je veliki humanitarac, bila je na čelu mnogih humanitarnih organizacija, najviše onih koji podržavaju vojne veterane i njihove porodice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet