Fokus

Srpska zajednica na Trampovoj konvenciji u Milvokiju: Obratili im se istaknuti republikanci

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2024

-

08:14

Srpska zajednica na Trampovoj konvenciji u Milvokiju: Obratili im se istaknuti republikanci
Srpska zajednica na Trampovoj konvenciji u Milvokiju: Obratili im se istaknuti republikanci - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Velika grupa Srba, njih više od 200, skupila se da izrazi podrsku bivšem predsedniku Donaldu Trampu tokom republikanske konvencije u Milvokiju.

Srpska zajednica u ovom gradu broji preko 30.000 ljudi, a kako mediji prenose, u značajnoj meri bi mogla da utiče na rezultate predsedničkih izbora u državi Viskonsin, jer je razlika između Trampa i Bajdena bila mnogo manja na prethodna dva izbora.

Među govornicima bile su vrlo značajne ličnosti iz Republikanske partije, ambasador Rik Grenel, koji je u najužem krugu Donalda Trampa i za koga se veruje da ima najveće šanse da bude sledeći državni sekretar ili savetnik za nacionalnu bezbednost.

Zatim Senator Ron Džhnson i "najvatreniji zaštitnik srpskih interesa u Kongresu", kako piše Tanjug, kongresmenka Klaudija Teni.

Takođe se prisutnima obratio bivši giverner drzave Ilinois, Rod Blagojevič.

Grenel se fokusirao na dve teme: potrebu da se američki Srbi političku organizuju, da se registruju za glasanje i da glasaju za predsednika Trampa.

Tanjug/STR

 

Takođe, govorio je o potrebi da se uz poštovanje prošlosti okrenemo budućnosti i obećao da će u novoj Trampovoj admnistraciji Zapadni Balkan biti prioritet.

Senator Džonson je govorio o američkim vrednostima i osudio intervencionistcku politiku.

Po njemu “lideri koji stavljaju svoju zemlju na prvo mesto, kao što je predsednik Aleksandar Vučic, vode ka miru, jer ne žele da svoju zemlju uniste ratom”.

Teni govorila i o Kurtiju i Briselskom sporazumu

Kongresmenka Teni je govorila o svojim iskustvima sa prostorima bivše Jugoslavije, kako je radila u jugoslovenskom konzulatu sredinom ’80-ih, ali najzanimljiviji deo obraćanja je bio kako je od Aljbina Kurtija na Minhenskoj konferenciji i tražila da objasni "zašto maltretira Srbe i ne poštuje Briselski sporazum".

Obećala je da će da nastavi da štiti srpske interse u Kongresu.

Tanjug/STR

 

Na kraju se skupu obratio i bivši guverner države Ilinois Rod Blagojević, koji nastoji da oživi svoju političku karijeru. On je bio osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog trgovine uticajem u procesu koji su mnogi osudili kao politički motivisan, ali ga je za vreme predsedničkog mandata oslobodio Tramp.

Ceo skup u MIlvokiju je protekao u živoj i veseloj atmosferi i završio se velikom žurkom.

U Milvokiju u američkoj saveznoj državi Viskonsin u ponedeljak je počela Republikanska nacionalna konvencija koja će trajati do danas, kada se očekuje da Tramp održi govor.

Konvencija se održava prema utvrđenom planu i uz nepromenjene bezbednosne mere, uprkos pucnjavi u subotu na skupu u Pensilvaniji, u kojoj je Tramp bio pogođen u uvo

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet