Fokus

Policija Ohaja ubila čoveka u Viskonsinu gde je održavana Trampova konvencija

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2024

-

18:00

Policija Ohaja ubila čoveka u Viskonsinu gde je održavana Trampova konvencija
Policija Ohaja ubila čoveka u Viskonsinu gde je održavana Trampova konvencija - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Policija Ohaja je u Viskonsinu gde je održavana republikanska nacionalna konvencija, pucala i ubila čoveka koji je držao noževe u obe ruke, rekao je šef policije Milvokija navodi AP.

Pet pripadnika policije Ohaja pucalo je na čoveka koji je imao dva noža i koji je odbio komandu policije, a nasrtao je na nenaoružanog čoveka, rekao je zvaničnik Milvokija Džefri Norman na konferenciji za novinare. 

On je naglasio da su na licu mesta pronađena dva noža.

Policija je objavila snimak na kojem se vidi kako policajci na biciklima razgovaraju pre nego što jedan od njih kaže - ima nož.

Nekoliko policajaca je nakon toga povikalo "Baci nož!" trčeći ka dvojici muškaraca koji stoje na ulici. 

Kada je naoružani čovek krenuo ka nenaoružanom, policija je pucala.

"Nečiji život je bio u opasnosti“, rekao je Norman koji je naveo da je hiljadu policajaca iz više saveznih država bilo u Milvokiju zbog konvencije, kao dodatna podrška za bezbednost na skupu koji je počeo u ponedeljak i završava se u četvrtak.

Pucnjava je podstakla gnev meštana koji su se pitali zašto je tuđa policija i u njihovom kraju i uz sve konvecija se održava skoro dva kilometra dalje. Nadležni naglašavaju da akcija policije u kojoj je upotrebljeno vatreno oružje nema veze sa konvencijom.

Rođak i drugi identifikovali su ubijenog čoveka kao 43-godišnjeg Semjuela Šarpa.

Stanovnici i aktivisti Milvokija brzo su se okupili na mestu pucnjave, mnogi od njih su izrazili ogorčenje zbog umešanosti policijske uprave u gradu zbog konvencije.

Oko 100 ljudi održalo je bdenje i marš zastajući na trenutak na krvlju umrljanom mestu gde je Šarp ubijen.

"Ušli su u našu zajednicu i ubili našu porodicu baš ovde u javnom parku", rekla je Linda Šarp rođaka ubijenog čoveka. "Šta radite u našem gradu, ubijate ljude?“, pitala je ona i dodala da je njen ubijeni rođak živeo u šatoru kod King Parka.

Stanovnici su rekli da je kamp već dugo karakteristika naselja, u kojem se nalazi nekoliko klinika za socijalne usluge i sklonište. Neki kažu da policajci Milvokija poznaju mnoge žitelje šatroskog naselja i da su uspeli da smire situaciju.

Dejvid Porter, koji je rekao da poznaje Semjuela Šarpa i da je takođe beskućnik, bio je ljut što su policajci izvan Milvokija bili u njegovom komšiluku.

"Da je naša lokalna policija bila tamo, taj čovek bi još uvek bio živ“, rekao je Porter.

Pucnjava se dogodila u blizini King Parka, skoro dva kilometra od kongresnog centra, gde se okupila mala grupa demonstranata pre nego što su u ponedeljak krenuli na marš.

Na konvenciji održanoj u subotu Pensilvaniji republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp ranjen je iz vatrenog oružja. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet