Fokus

Rezultati najnovije ankete u SAD: Tramp ima minimalnu prednost nad Bajdenom

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2024

-

21:59

Rezultati najnovije ankete u SAD: Tramp ima minimalnu prednost nad Bajdenom
Donald Tramp i Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Dvodnevno istraživanje koje su danas okončali Reuters i Ipsos pokazalo je da republikanski predsednički kandidat Donald Tramp ima minimalnu prednost među registrovanim biračima, odnosno 43 odsto podrške naspram 41 odsto koliko podržava aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Ovakvi rezultati istraživanja ukazuju da atentat na Trampa nije izazvao značajniji pomak u stavovima birača, prenosi Reuters.

Međutim, nakon atentata na Trampa, Amerikanci su izrazili strahovanje da situacija u SAD izmiče kontroli i da bi izbori 5. novembra mogli izazvati više političkog nasilja.

Čak 80 odsto birača - sličan broj i među demokratama i republikanacima, saglasilo se sa tvrdnjom da "situacija u zemlji izmiče kontroli".

Čak 84 odsto birača u istraživanju izrazilo je zabrinutost da će ekstremisti izvršiti akte nasilja nakon izbora, što je porast u odnosu na rezultate istraživanja Reuters-a i Ipsosa sprovedenog u maju, koje je pokazalo da 74 odsto birača ima tu bojazan.

Strahovi od političkog nasilja postali su izraženiji u Americi nakon što su hiljade Trampovih pristalica napale Kapitol hil 6. januara 2021. godine, pokušavajući da ospore Trampov izborni poraz u korist Bajdena.

Pucnjava i atentata na Trampa u Pensilvaniji podsetili su na turbulentna politička vremena tokom 60-tih godina prošlog veka i ubistvo demokratskog predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine, nakon čega je 1968. godine ubijen i njegov brat, demokratski predsednički kandidat Robert F. Kenedi.

Istraživanje Reuters-a i Ipsosa koje je sprovedeno onlajn, obuhvatilo je 1.202 odrasle osobe širom SAD, uključujući 992 registrovana birača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet