Fokus

Da li su pozivi Demokrata da zamene Bajdena "gotovi" posle pokušaja ubistva Trampa?

Komentari

Autor: Fox News

16/07/2024

-

19:53

Da li su pozivi Demokrata da zamene Bajdena "gotovi" posle pokušaja ubistva Trampa?
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Poziv da se zameni predsednik Bajden kao kandidat Demokratske stranke na izborima 2024. godine izgubio je svaki zamah i u suštini je "gotov" nakon pokušaja atentata na bivšeg predsednika Trampa, kažu saveznici predsednika, prema novom izveštaju.

Najveći deo poslanika demokrata i najvećih donatora pozivao je Bajdena da odustane od trke tokom prošle nedelje i vikenda. Bajdenovi saveznici sada kažu da je Trampov pokušaj ubistva oduzeo vetar iz jedara Bajdenovih kritičara.

"Mislim da je gotovo. Izgubili ste momentum", rekao je jedan predsednikov saveznik za "NBC News", prenosi "Fox News".

"Imali su veoma loš politički dan, a onda smo imali ovaj 'supernova događaj'. Sada su [ti pokušaji] zamrznuti. Ako ste zagovornik: 'Kako da kažemo starcu da je vreme da ide?' – zaista je [sada] teško voditi taj razgovor javno. Ovaj događaj trenutno zasenjuje sve drugo", rekao je jedan demokratski strateg agenciji.

Bajden se obratio naciji ubrzo nakon pokušaja atentata u subotu, osudivši nasilje i rekavši da se moli za Trampa i njegovu porodicu.

"Obavešten sam o pucnjavi na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji. Zahvalan sam što čujem da je bezbedan i da je dobro. Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na mitingu, dok čekamo dalje informacije. Džil i ja smo zahvalni Tajnoj službi što je na bezbednom. Nema mesta za ovu vrstu nasilja u Americi. Moramo se ujediniti kao jedna nacija da to osudimo", rekao je Bajden u tadašnjoj izjavi.

Bajden je kasnije razgovarao sa Trampom preko telefona, ali detalji njihovog razgovora nisu objavljeni. Bajden je razgovarao i sa guvernerom Pensilvanije Džošom Šapirom i gradonačelnikom Batlera Bobom Dandojem.

Njegova kampanja je brzo reagovala i otkazala planove za reklame koje su napadale Trampa, za sada. Zaposlenima je rečeno da se "uzdrže od objavljivanja bilo kakvih komentara na društvenim mrežama ili u javnosti", navodi "NBC News".

"Verovatno su pozivi da se Bajden smeni završili. On se neće dobrovoljno povući u ovom trenutku. Bajden je pokazao da će se boriti", rekao je drugi Bajdenov saveznik, prenosi "Fox News".

Pokušaj atentata dogodio se dva dana pre početka Nacionalne konvencije republikanaca u Milvokiju u Viskonsinu, gde će Tramp biti formalno nominovan za predsedničkog kandidata Republikanaca za predsedničke izbore 2024. godine.

Iz Demokratskog nacionalnog komiteta rečeno je za "Fox News" da su u procesu povlačenja reklama koje su objavili u ponedeljak u 57 opštinskih autobusa u Milvokiju, mestu održavanja konvencije Republikanaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet