Fokus

Četiri dana od atentata na Trampa, Tajna služba "pod lupom": Šta se do sada zna i kako napreduje istraga?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fox news, Glas Amerike

17/07/2024

-

17:30

Četiri dana od atentata na Trampa, Tajna služba "pod lupom": Šta se do sada zna i kako napreduje istraga?
Prinstskrin/Google Earth, AP/Gene J. Puskar, profimedia - Copyright Prinstskrin/Google Earth, AP/Gene J. Puskar, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je ujedno i republikanski predsednički kandidat izvršen je atentat u subotu na mitingu u Pensilvaniji. Tramp je tom prilikom ranjen u uvo, a na njega je pucao 20-godišnji Tomas Metju Kruks koristeći pušku AR-15 sa udaljenosti od oko 150 metara. Njega su tom prilikom ubili agenti Tajne službe. Međutim, iako je odmah pokrenuta istraga o tom događaju, malo toga je poznato u javnosti.

Tokom napada na Trampa, Kruks je usmrtio jednog njegovog pristalicu, a još dve osobe su ranjene. Vlasti još nisu saopštile motiv napada. Krov sa kojeg je pucano na Trampa nije obezbeđivao niko, što mnogi sada ocenjuju kao "ogroman propust Tajne službe".

Direktorka tajne službe Kimberli Čitl rekla je u intervjuu da je njena agencija "isključivo odgovorna" za primenu i sprovođenje bezbednosti na minitngu u Pensilvaniji na kojem je napadnut Tramp, preneo je Fox news.

Čitl je za CNN rekla tesusi agencije na čijem je čelu nisu preusmereni sa mitinga, iako su postojali drugi događaji koji su u državi zahtevali prisustvo tajne službe.

"Na toj lokaciji podelili smo oblasti odgovornosti, ali je Tajna služba u potpunosti odgovorna za dizajn i implementaciju i izvršenje sajta“, rekla je Čitl.

Direktorka Tajne službe je prethodno za ABC news rekla da su lokalni organi za sprovođenje zakona odgovorni za zgradu gde se 20-godišnji Tomas Metju Kruks popeo na krov i pucao na Trampa.

"Ono što sam pokušavala da naglasim jeste da smo samo podelili oblasti odgovornosti, a oni su pružili podršku u tim oblastima odgovornosti", rekla je Čitl, dodajući kako Tajna služba ne može da radi svoj posao bez lokalnih organa za sprovođenje zakona.

Prinstskrin/Google Earth

 

Inspektorat američkog ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je danas da je otvorena istraga o postupanju američke Tajne službe u obezbeđivanju bivšeg predsednika Donalda Trampa tokom skupa u Pensilvaniji kada je pokušan atentat.

U kratkom obaveštenju objavljenom na veb stranici inspektorata navodi se da je cilj istrage "procena procesa koje je američka Tajna služba primenjivala u obezbeđenju kampanje bivšeg predsednika Trampa 13. jula 2024. godine", prenosi AP.

Ovo saopštenje je deo dugog spiska objavljenih aktuelnih slučajeva koje kancelarija inspektorata trenutno istražuje i nije naveden datum pokretanja istrage. Predsednik Džozef Bajden već je naredio nezavisnu istragu o obezbeđivanju skupa u Pensilvaniji, a pokušaj atentata na Trampa je pokrenuo pitanja o tome kako je napadač uspeo da se popne na krov sa jasnim pogledom na poziciju bivšeg predsednika.

FBI obavio kompletan pretres kuće i vozila osumnjičenog

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je dobio pristup Kruskovom telefonu te da  nastavlja da istražuje njegov motiv za zločin. U saopštenju se navodi da preliminarni pregled nedavnih poziva i poruka na Kruksovom telefonu nisu rasvetlili njegov motiv.

FBI je pre dva dana saopštio da se njegova istraga pucnjave koja se dogodila u subotu još nalazi u ranoj fazi i da se pucnjava tretira kao atentat i mogući akt terorizma.

"Tehnički specijalisti FBI uspešno su dobili pristup telefonu Tomasa Metjua Kruksa i nastavljaju da analiziraju njegove elektronske uređaje", navodi se u saopštenju.

Ističe se da su obavljeni kompletni pretresi prebivališta i vozila osumnjičenog, preneo je Rojters. FBI navodi da je obavio gotovo 100 razgovora sa osobljem za sprovođenje zakona, učesnicima mitinga i drugim svedocima.

Zvaničnici su istakli da je pušku koju je napadač koristio legalno kupio njegov otac i da nema indicija da je osumnjičeni imao psihičke probleme.

Inače, juče je iz Američke Tajne službe stiglo saopštenje u kojem su izrazili podršku lokalnim partnerima za sprovođenje zakona usred kritika bezbednosti na političkom skupu u Pensilvaniji.

"Duboko smo zahvalni oficirima koji su hitali ka opasnosti kako bi locirali napadača i svim našim lokalnim partnerima na njihovoj nepokolebljivoj posvećenosti", navodi se u saopštenju Tajne službe, te dodaje:

"Sve vesti koje sugerišu da Tajna služba krivi lokalne organe za sprovođenje zakona za subotnji incident jednostavno nisu tačne", prenosi Glas Amerike.

Zvaničnici Tajne službe opisali su ono što se dogodilo kao neuspeh agencije odgovorne za zaštitu američkih lidera. U saopštenju Tajne službe navodi se i da je bezbednosnim planom za subotnji miting Tajna služba bila zadužena za neposrednu oblast događaja, dok je krov sa kog je napadač pucao na oko 150 metara od mesta gde je Tramp govorio bio u nadležnosti lokalne policije.

Tokom dana atentata pojavili su se svedoci koji su rekli da su signalizirali policiji kada su ugledali napadača na krovu obližnje zgrade.

profimedia

 

Brojni video snimci sa lica mesta pokazuju da su takva upozorenja stigla više od minut pre nego što je Kruks zapucao na Trampa.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas, čija agencija uključuje i Tajnu službu, rekao je novinarima u ponedeljak da očekuje da će nezavisna istraga o incidentu početi za nekoliko dana.

Kako je tada objasnio, u istrazi će biti ispitana postupanja Tajne službe i drugih agencija za sprovođenje zakona "pre, tokom i posle pucnjave kako bi se identifikovale trenutne i dugoročne korektivne mere koje su potrebne kako bi se osiguralo da se najefikasnije ispuni neometana misija zaštite nacionalnih lidera".

Džonson: Srpovodi se trenutna i temeljna istraga

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da donji dom sprovodi "trenutnu" i "temeljnu" istragu o pokušaju ubistva bivšeg predsednika Trampa tokom vikenda na skupu u Batleru u Pensilvaniji.

"I taj posao je već počeo", rekao je Džonson sinoć i dodao da američki narod zaslužuje da zna istinu.

Tanjug/AP/Gene J. Puskar

 

"Mi ćemo obezbediti odgovornost. Obećavam vam to, obećavam vam to... Ovo nam je uvek bio važan princip. Mi u Republikanskoj stranci smo tim za zakon i red. Uvek smo bili i uvek ćemo biti zagovornici vladavine prava", dodao je on.

Kako prenosi Fox news, očekuje se da će Odbor za nadzor Predstavničkog doma i Komitet za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma dobiti brifinge o pokušaju atentata.

Takođe je juče, predsedavajući Predstavničkog doma za unutrašnju bezbednost Mark Grin, pozvao direktorku tajne službe Kimberli Čitl, sekretara za unutrašnju bezbednost Majorkasa i direktora FBI Kristofera Reja da svedoče 23. jula "kako bi ispitali činjenice i okolnosti" u vezi pucnjave.

Nakon događaja koji je umalo ubio bivšeg predsednika i tokom kojeg je stradala jedna osoba, i dalje se postavljaju pitanja o tome kako je napadač izbegao obezbeđenje.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Generalni inspektor američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS) otvorio je istragu o planiranju obezbeđenja američke Tajne službe za Trampov miting u Batleru u Pensilvaniji koji se održao u subotu. Džozef V. Kafari, koga je bivši predsednik Tramp imenovao za generalnog inspektora 2019. godine, otvorio je istragu, piše Foks news.

Istraga je nedavno navedena na veb stranici Kancelarije generalnog inspektora ukojoj se navode tekući projekti. Cilj istrage je, prema navodima sajta, da se "proceni proces Tajne službe Sjedinjenih Država za obezbeđivanje predizbornog događaja bivšeg predsednika Trampa 13. jula 2024.". Projekat je takođe kategorisan kao protiv terorizma i pretnji otadžbini.

Inače, izvori bliski istrazi rekli su sa ABC News, da iako je u Kruksovoj kući pronađen račun od kupovine novih merdevina, naveli su da ih on ipak nije koristio za pristup krovu sa kojeg je pucao na Trampa i da se umesto toga na krov popeo preko spoljne jedinice klime.

Bivši tajni agent: Policajac je morao da bude na krovu

Dan Bongino, politički radio i TV komentator koji je bio agent Tajne službe više od 10 godina, rekao je da je mesto na krovu gde je Tomas Metju Kruks pokušao da ubije Donalda Trampa trebalo da bude zauzeto od strane organa za sprovođenje zakona.

"Prema mom izvoru, taj krov je trebalo da bude mesto na kojem će biti policajac. Tamo je trebalo da bude neko", rekao je Bongino u podkastu Donalda Trampa Mlađeg "Triggered" u utorak sa Republičke nacionalne konvencije u Milvokiju.

"Sada izmišljaju izgovore govoreći o nagibu krova. Moj izvor mi kaže da niko ne zna zašto se niko nije pojavio tamo", dodao je i naveo:

"Takođe mi je rečeno da je direktor Tajne službe dobio instrukcije od administracije i sekretara Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS) : 'Ako želite da zadržite svoj posao, ćutite o ovome'", naveo je bivši agent Tajne službe.

Bongino je rekao Trampu mlađem da je osoba koja se nije pojavila na svom mestu "mogla da ubije tvog oca, u roku od milimetara".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet