Fokus

ATENTAT NA TRAMPA Bajden se obratio naciji: Ovo nije Amerika, ne smemo dozvoliti političko nasilje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet, BBC

14/07/2024

-

08:07

ATENTAT NA TRAMPA Bajden se obratio naciji: Ovo nije Amerika, ne smemo dozvoliti političko nasilje
ATENTAT NA TRAMPA Bajden se obratio naciji: Ovo nije Amerika, ne smemo dozvoliti političko nasilje - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Donald Tramp, koji je povređen kada je na njega pucano na njegovom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji, sleteo je u Nju Džerzi i na video snimku se vidi kako izlazi iz aviona, javio je MSNBC. Tramp je potvrdio da je upucan u uvo, a Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "subjekta umešanog" u pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju u nedelju, prenosi BBC.

Američki Federalni istražni biro (FBI) istražuje pucnjavu na mitingu u Pensilvaniji u subotu kao "pokušaj ubistva" bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, saopštili su danas zvaničnici FBI. Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terensku kancelariju FBI u Pitsburgu, Pensilvanija, rekao je na konferenciji za medije da biro radi na identifikaciji napadača putem "biometrijskih potvrda" pošto kod sebe nije imao lične isprave.

Ključni događaji

  • Objavljen snimak napadača
  • Zatvoren vazdušni prostor iznad Betel parka, odakle je osumnjičeni za napad na Trampa
  • Napadač bio na samo 200 metara od Trampa
  • Trampova kampanja najavila pojačane mere bezbednosti
  • Bajden prekinuo vikend u Delaveru i vratio se u Belu kuću zbog napada na Trampa
  • FBI otkrio identitet napadača: "Ovo je pokušaj ubistva"

Dešavanja o atentatu na bivšeg predsednika Donalda Trampa pratite u našem LIVE blogu

23.40 Tramp ne odlaže odlazak u Milvoki

Bivši američki predsednik Donald Tramp saopštio je da neće promeniti svoj raspored i da će već danas otputovati u Milvoki, gde sutra počinje Republikanska nacionalna konvencija.

Zbog jučerašnjih strašnih događaja nameravao sam da odložim odlazak u Viskonsin na Republikansku nacionalnu konvenciju, ali sam upravo odlučio da ne mogu dozvoliti atentatoru ili potencijalnom ubici da me primora na promenu rasporeda, napisao je Tramp na društvenoj mreži "Truth social".

Zbog toga ću krenuti za Milvoki prema rasporedu danas u 15:30 časova, dodao je.

Na četvorodnevnoj konvenciji, koja počinje sutra, republikanci će zvanično nominovati Trampa za svog kandidata na predsedničkim izborima, koji će biti održani 5. novembra. 

22.39 Dve ranjene osobe stabilno

Lokalna policija objavila je najnovije informacije o žrtvama koje su ranjene u napadu. Kažu da su dve osobe, za koje je ranije javljeno da su u kritičnom stanju, sada stabilno.

Radi se o Davidu Daču (57) iz Nju Kensingtona i 74-godišnjem Džejmsu Kopenhaveru iz Mun Taunšipa u Penislavaniji.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

22.13 FBI: Napadač na Trampa delovao sam, koristio poluautomatsku pušku AR 556

Napadač koji je sinoć pucao na bivšeg predsednika SAD i kandidata Republikanske stranke na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa delovao je sam, i koristio je legalno kupljenu pušku koju je kupio otac osumnjičenog, saopšteno je večeras iz FBI-a.

"Reč je o poluautomatskoj puški AR 556. FBI nije pronašao nikakve indicije da je osumnjičeni imao neke mentalne bolesti. Na napad se gleda i kao domaći teroristički akt i kao na pokušaj ubistva", poručeno je iz američke agencije, a prenosi Rojters.

Navodi se da nema indicija da je napadač pucao na Trampa iz ideoloških razloga, a FBI pregleda naloge na društvenim mrežama, korišćeno oružje i DNK uzorke kao dokaze.

"Pretnje i pozivi na nasilje već su u porastu na internetu, a pogotovo nakon ovog događaja", saopšteno je iz FBI.

21.10 Na Trampovom skupu u Pensilvaniji ubijen bivši vatrogasac

Muškarac ubijen na predizbornom skupu za bivšeg predsednika Donalda Trampa u Pensilvaniji u subotu identifikovan je kao 50-godišnji bivši šef vatrogasaca Kori Komperatore, saopštio je u nedelju guverner Pensilvanije Džoš Šapiro.

Komperatore je bio strastveni pristalica Trampa i uzbuđen što će biti na Trampovom mitingu u subotu u Batleru, rekao je Šapiro. Bio je tamo sa svojom ženom i dve ćerke i bacio se preko njih da ih zaštiti kada su se u masi čuli pucnji. Opširnije pročitajte OVDE.

20.14 Bajden se obratio naciji: Ovo nije Amerika, ne smemo dozvoliti nasilje

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je razgovarao sa Donaldom Trampom nakon pokušaja ubistva predsedničkog kandidata.

"Imali smo kratak, ali dobar razgovor. Džil i ja čuvamo njega u našim molitvama. Takođe izražavamo najdublje saučešće porodici ubijenog. Bio je otac, štitio je porodicu od metaka koji su ispaljeni", rekao je Bajden u obraćanju naciji.

"U Americi nema mesta za ovu vrstu nasilja, ili bilo kakvo nasilje. Što se toga tiče, pokušaj atentata je suprotan svemu za šta se zalažemo kao nacija, svemu. Ovo nije Amerika i ne možemo dozvoliti da se to dogodi", dodao je Bajden. 

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Bajden je rekao da još nema nikakve informacije o motivu napadača. 

"Znamo ko je on. Pozivam sve, svakoga, molim vas da ne pravite pretpostavke o njegovim motivima ili vezama. Neka FBI i njihove partnerske agencije rade svoj posao. Naložio sam da ova istraga bude temeljna i brza, a istražitelji će imati sve resurse koji su im potrebni da to urade", dodao je on.

Istakao je da je Tramp, kao bivši predsednik zemlje, već dobio povećano obezbeđenje. Bajden je rekao da je naredio Tajnoj službi da revidira bezbednosne mere predviđene za predstojeću Republikansku nacionalnu konvenciju.

''Moramo se ujediniti kao nacija da bismo demonstrirali ko smo i šta smo'', rekao je Bajden.

20.05 Saradnik: Tramp preživeo zato što je okrenuo glavu ka ekranu kada je ispaljen hitac

Viši saradnik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Den Skavino Mlađi, izjavio je danas da je Tramp preživeo atentat zato što je pomerio glavu kada je pokazivao na veliki ekran na stadionu u trenutku kada je ispaljen hitac.

"Hvala Bogu, sinoćnji miting je bio onaj na kojem je predsednik Tramp želeo da upotrebi džambotron, zbog čega je malo pomerio glavu u trenutku kada je ispaljen hitac", rekao je Skavino na mreži X.

Dodao je da je bivši predsednik zahvalan na podršci američkog naroda dok se sprema za nacionalnu konvenciju Republikanske stranke u Viskosinu, gde će stranka zvanično imenovati svog kandidata za izbore u novembru.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

19.43 Bajdenova kampanja menja strategiju nakon napada na Trampa

Kampanja za reizbor američkog predsednika Džoa Bajdena priprema novu strategiju nakon pokušaja ubistva republikanskog rivala Donalda Trampa u Pensilvaniji, uključujući odluku da se za sada obustave napadi na bivšeg predsednika, piše Reuters.

U roku od nekoliko sati od pucnjave, Bajdenova kampanja je obustavila televizijske reklame i suspendovala druge političke komunikacije, uključujući i one koje su naglašavale Trampovu osudu u slučaju Stormi Danijels.

Kako navodi britanska agencija, Bela kuća i Bajdenova kampanja će se oslanjati na predsednikove prethodne borbe protiv svih vrsta političkog nasilja, uključujući njegovu oštru kritiku ''nereda" nastalog protestima u kampusu zbog sukoba oko izraelskog rata u Pojasu Gaze.

19.28 Šta sve znamo do sad

Ovo su najnovije informacije oko pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD Donald Trampa:

  • Oglasila se Melania Tramp i atentatora nazvala čudovištem
  • Dvoje povređenih u pokušaju atentata i dalje su u kritičnom stanju, njihovi identiteti su nepoznati
  • Osim napadača, jedan odrasli muškarac je preminuo dok je stajao u publici. U pitanju je 50-godišnji dobrovoljni vatrogasac Kori Komperator
  • Atentator Tomas Kruks bio je registrovani republikanac, nije imao vojnu pozadinu i pre godine je završio srednju školu
  • Policija je zatvorila široko područje oko Kruksove kuće, u njegovom autu i u kući pronađen je eksploziv i materijali za izradu bombi.

19.06 Istorijat atentata na američke predsednike i političare

Sinoćni atentat na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa samo je jedan u dugačkom nizu političkog nasilja usmerenog na američke aktuelne i bivše predsednike, kandidate, visoke zvaničnike i lidere pokreta. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

18.48 Trenutak kada je metak išao prema Trampovoj glavi 

Fotografija koju je snimio fotoreporter New York Timesa Dag Mils obišla je svet. Naime, "uhvatio" je trenutak u kojem metak leti prema bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Na sledećih nekoliko fotografija koje je snimio vidi se kako se bivši američki predsednik hvata za uho koje krvari.

"Pogodio me je metak koji mi je probio gornji deo desnog uha. Odmah sam znao da nešto nije u redu tako što sam čuo fijuk, pucnjeve i odmah osetio kako metak para kožu. Jako je krvarilo, pa sam tada shvatio šta se događa. Bog blagoslovio Ameriku!", poručio je Tramp na svojoj društvenoj platformi Truth Social.

18.42 Policija primetila napadača pre početka Trampovog skupa: "Ponašao se sumnjivo"

Napadača koji je pucao na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa uočili su lokalni policajci, rekao je za CNN visoko pozicionirani službenik za sprovođenje zakona.

Policajci su smatrali da se mladić ponašao sumnjivo u blizini detektora metala. Preko policijskog radija su rekli da će ga držati na oku, a ta je informacija prosleđena i Tajnoj službi, rekao je anonimni izvor.

Kasnije su građani obavestili policiju da su videli naoružanog čoveka na krovu. Iskazi očevidaca govore da se atentator nalazio na krovu zgrade manje od 200 metara od lokacije održavanja skupa.

Dvojica bivših agenta FBI-a izrazila su čuđenje što krov nije bio osiguran s obzirom na to koliko je bio blizu bine.

Tanjug/AP/Gene J. Puskar

 

18.33 Kamala Haris otkazala put u Floridu

Potpredsednica Kamala Haris odložila je put u Floridu kao odgovor na pokušaj atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa u Pensilvaniji, potvrdio je službenik Bajden-Haris kampanje.

Haris je prvobitno planirala da otputuje i Palm Bič na Floridu u utorak kako bi učestovala u razgovoru s republikanskim ženama o Trampovom stavu o reproduktivnim pravima žena.

Nakon što je bila informisana o incidentu u subotu, potpredsednica je osudila pucnjavu i izrazila olakšanje što Tramp nije ozbiljno povređen.

"Dag i ja smo doživeli olakšanje nakon što smo saznali da nije ozbiljno povređen. Molimo se za njega, njegovu porodicu i sve one koji su povređeni i pogođeni ovom besmislenom pucnjavom. Zahvalni smo tajnoj službi Sjedinjenih Američkih Država, prvim reagovanjem i lokalnim vlastima na njihovoj brzoj akciji", napisala je Haris u saopštenju.

Tanjug/AP/Ronda Churchill

 

18.04 Tramp sutra dolazi na skup republikanaca u Milvokiju

Sve oči sutra biće uprte prema Milvokiju, gde se očekuje dolazak Donalda Trampa na Nacionalnu konvenciju Republikanske stranke.

Kori Levandovski, savetnik konvencije, veruje da će republikanci biti posebno glasni nakon pucnjave.

"Kada Tramp prvi put uđe u tu dvoranu, decibeli će biti tako visoki i gotovo nemerljivi", rekao je za NBC News Levandovski. 

17.48 Pentagon: Atentator nema nikakve veze s vojskom

Pentagon je upravo potvrdio da napadač Tomas Kruks nije imao nikakve veze s vojskom.

"Potvrdili smo sa svakom vojnom granom službe da nema nikakve vojne službene povezanosti za osumnjičenog s tim imenom ili datumom rođenja u bilo kojoj grani, aktivnoj ili rezervnoj komponenti u njihovim odgovarajućim bazama podataka", rekao je portparol Pentagona general Patrick S Rajder.

17.35 Razgovor Bajdena i Trampa bio dobar, kratak i pun poštovanja

Izvor koji ima saznanja o pozivu predsednika SAD Džozefa Bajdena bivšem predsedniku Donaldu Trampu nakon atentata opisao je razgovor između rivala kao "dobar" i "kratak i pun poštovanja.

Dva visoka zvaničnika Bele kuće su slično opisali sinoćni poziv, ali su odbili da iznesu detalje o razgovoru, preneo je Si-En-En (CNN).

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da su Bajden i Tramp razgovarali kasno sinoć telefonom, pri čemu je Bajden želeo da razgovara direktno sa svojim rivalom. 

Tanjug/AP/Ross D. Franklin

 

Bajden je ponovio svoju tvrdnju da nema mesta ili tolerancije za političko nasilje i uverio Trampa da je dao smernice bezbednosnim agencijma da sprovedu istragu u potpunosti.

Pre sinoćnjeg poziva, njih dvojica godinama nisu razgovarali direktno. 

Oni su komunicirali preko moderatora tokom prošlomesečne debate na CNN-u.

17.14 Kod atentatora pronađen eksplozivni materijal

Atentator na Donalda Trampa imao je eksplozivni materijal u svom autu i domu kojeg su pretresli američki istražitelji, javlja CNN.

Prema izvorima upućenim u tu temu, automobil sa prijavljenim uređajima bio je parkiran u blizini mitinga na kojem se Donald Tramp obratio masi pre pokušaja atentata.

Wall Street Journal izveštava da je policija primila više izveštaja o sumnjivim paketima u blizini lokacije ubice i da su poslani tehničari za bombu.

16.50 Melanija Tramp napadača nazvala čudovištem

Melanija Tramp objavila je izjavu nakon pokušaja atentata na njenog supruga Donalda.

"Kada sam videla kako taj nasilni metak pogađa mog supruga Donalda, shvatila sam da su moj život i Baronov život na rubu devastirajuće promene", napisala je, dodajući da je "zahvalna hrabrim agentima tajne službe i službenicima za sprovođenje zakona koji su reskirali svoje živote" da ga zaštite.

Porodicama nevinih žrtava koje sada pate zbog ovog gnusnog čina, ponizno izražavam svoje najdublje saučešće, nastavila je bivša prva dama SAD.

"Vaša potreba da izvučete unutrašnju snagu zbog tako užasnog razloga rastužuje me. Čudovište koje je mog supruga prepoznalo kao nečovečnu političku mašinu pokušalo je ugušiti Donaldovu strast - njegov smeh, domišljatost i inspiraciju. Temeljni aspekti života mog supruga - njegova ljudska strana - bili su zakopani ispod političke mašine.

"Donald, velikodušan i brižan čovek s kojim sam bila kroz najbolje i najgore trenutke. Ne smemo zaboraviti da su različita mišljenja, politika i političke igre inferiorni prema ljubavi. Naša lična, strukturna i životna predanost - do smrti - je ozbiljno ugrožena."

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

15.24 Dvoje povređenih i dalje u kritičnom stanju

Dve žrtve povređene na mitingu Donalda Trampa i dalje su u kritičnom stanju, prenosi BBC. Žrtve su prebačene u Opštu bolnicu Alegeni nakon pucnjave. Podsećanja radi, u napadu je poginula još jedna osoba, a samog napadača je ubila Tajna služba.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

14.31 Audio snimak: Tramp rekao agentu posle napada "Čekajte da uzmem cipele"

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, nekoliko minuta pošto je 20-godišnji napadač pucao na njega tokom mitinga u Pensilvaniji, rekao je agentu Tajne službe koji ga je pozvao da krene sa govornice, "Čekajte da uzmem cipele", a pred odlazak sa mesta napada tri puta uzviknuo je "Borba", prenosi CNN.

Nekoliko trenutaka pošto je pogođen u subotu na mitingu u Batleru, Tramp je okrvavljenog uha i obraza napustio binu, opkoljen agentima, a audio snimci ukazuju na haotičnost scene neposredno nakon atentata.

Tramp je govorio u trenutku kada su odjeknuli pucnji, a potom se uhvatio za uvo i čučnuo, pri čemu ga je obezbeđenje opkolilo.

"Sagnite se, sagnite se, sagnite se", rekao je jedan agent, posle čega se čuo još jedan pucanj i ženski vrisak.

Čuli su se i glasovi više agenata tajne službe, jedan koji kaže "ustanite" i drugi koji govori "stepenice su spremne".

Nakon što je čuo da je napadač oboren, Tramp i agenti su ustali, a CNN navodi, na osnovu audio snimka, šta su zatim republikanski predsednički kandidat i agenti Tajne službe govorili.

"Čekajte da uzmem cipele, čekajte da uzmem cipele", rekao je Tramp, za čim je agent rekao: "Imam Vas gospodine, imam Vas gospodine".

Pošto je Tramp ponovo tražio da uzme obuću, drugi agent je rekao "Čekajte, glava Vam je krvava".

"Moramo da se premestimo...", rekao je zatim agent, a Tramp je na to ponovo rekao :"Pustite me da uzmem cipele".

Žena agent je zatim rekla OK i još nešto, a Tramp je ponovio:"Čekajte, čekajte, čekajte", preneo je CNN.

Tramp je stisnute i uzdignute pesnice ka publici tri put izgovorio "Borba", naišavši na povike odobravanja prisutnih.

Tramp i tim Tajne službe su na kraju otišli sa podijuma ka vozilima, dok je publika uzvikivala "SAD, SAD, SAD".

Tanjug/AP/Gene J. Puskar

 

14.05 Tramp apelovao na Amerikance da ostanu ujedinjeni

Donald Tramp se ogalasio još jednom na društvenoj mreži "Truth social" nakon što je juče ranjen u pucnjavi u pensilvaniji i apelovao na Amerikance da ostanu ujedinjeni, prenosi BBC. naveo je i da se raduje novom govoru u Viskonsinu.

"U ovom trenutku važnije je nego ikada da budemo ujedinjeni i da pokažemo svoj pravi karakter Amerikanaca, ostajući jaki i odlučni", napisao je Tramp i dodao.

profimedia

 

"Samo je Bog sprečio da se desi nezamislivo. Nećemo se plašiti", napisao je Tramp.

Dodao je i da se moli za oporavak onih ranjenih.

"Zaista volim našu zemlju i volim vas i radujem se što ću govoriti ove nedelje u Viskonsinu", dodao je.

13.18 Kremlj: Atmosfera koju je stvorila administracija Bajdena dovela do atentata na Trampa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ne veruje da je aktuelna američka administracija organizovala pokušaj ubistva Donalda Trampa, ali da je oko njega "stvorila odgovarajuću atmosferu koja je dovela do atentata".

"Uopšte ne mislimo i ne verujemo da je pokušaj eliminacije predsedničkog kandidata Trampa organizovala aktuelna vlast, ali atmosfera koju je ova administracija stvorila tokom političke borbe, atmosfera oko kandidata Trampa izazvala je ono sa čime se Amerika danas suočava", rekao je Peskov.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

12.55 Trenutak kad je Tramp pogođen

Na društvenim medijima objavljen je snimak na kojem se vidi trenutak kada je bivši predsednik SAD pogođen. Tramp je pogođen na mitingu u Batleru u Pensilvaniji, a FBI je objavio da je identifikovao 20-godišnjeg napadača Tomasa Metjua Kruksa.

Na jednoj fotografiji koja je objavljena na društvenoj mreži Iks vidi se kako metak proleće tačno iznad Trampovog ramena.

"Izvanredna fotografija koju je snimio moj bivši kolega iz Bele kuće za štampu Dag Mils. Zumirajte tačno iznad ramena predsednika Trampa i videćete metak kako leti u vazduhu desno od glave predsednika Trampa nakon pokušaja atentata", naveo je na Iksu Haraz Ganbari, komandat mornarice, bivši gradski odbornik Ohaja.
 

 

12.45 Stevandić: Tramp sinoć izabran za predsednika SAD

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocenio je danas da je bivši predsednik SAD i najverovatnije predsednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp "sinoć izabran za američkog predsednika".

Stevandić je na društvenoj mreži "X" naveo da je metak promašio Trampa i "pogodio sve one koji su ga ciljali".

"Teoretičari zavera kažu atentat na njega je očekivan jer je Džozef Bajden potonuo kao kandidat. A ubijanje atentatora zatvara krug kao kod Džona Kenedija. Verujući opominju da Boga ima. Napeto je", napisao je Stevandić.

12.31 Objavljen video na kojem se vidi napadač, čuju pucnji i vriska okupljenih na mitingu tokom napada na Trampa

Ubica sa Trampovog skupa ležao je na stomaku, nišanio i pucao u gomilu pre nego što je upuca. Mediji su objavili snimak koji prikazuje trenutak kada je naoružani napadač otvorio vatru na skupu u Butleru, Pensilvanija u subotu na kojem može da se vidi muškarac koji gleda kroz nišan puške, a potom se čuju pucnji i vrska ljudi.

Video sadržaj je uznemiravajući:

12.05 Đurić: Srbija se solidariše s Trampom i SAD, političkom nasilju nema mesta u društvu

Srbija se solidariše s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom i Sjedinjenim Američkim Državama posle sinoćneg pokušaja ubistva, saopštio je danas srpski ministar spoljnih poslova Marko Đurić. "Duboko smo zabrinuti zbog takvih činova političkog nasilja, kojima nije mesto u našem društvu. U mislima smo s njim (Trampom) i njegovom porodicom", napisao je Đurić na platformi X.

 

 

12.02 Istraga bezbednosnih propusta

Američka tajna služba istražuje kako je naoružani napadač uspeo da se približi dovoljno da puca iz poluautomatske puške i povredi bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji, što ukazuje na neuspeh jedne od osnovnih dužnosti bezbednosne agencije, javlja danas Glas Amerike.

Naoružani napadač, koga su ubili pripadnici Tajne službe, ispalio je više hitaca ka bini sa "uzvišenog položaja izvan mesta održavanja skupa". Analiza Asošiejted presa, kojom je obuhvaćeno više od deset video snimaka i fotografija snimljenih na Trampovom mitingu, kao i satelitskih snimaka lica mesta, pokazuje da je strelac uspeo da se zapanjujuće približi bini na kojoj je govorio bivši predsednik, koji je povređen tom prilikom, dok je jedan učesnik skupa ubijen, a dva su povređena. Na video snimku koji je objavljen na društvenim mrežama i koji je geolocirao AP, vidi se telo čoveka u sivoj kamuflažnoj odeći kako nepomično leži na krovu proizvodnog pogona severno od kompleksa Batler Farm Šov, gde je održan Trampov miting.

11.10 Zatvoren vazdušni prostor iznad Betel parka, odakle je osumnjičeni za napad na Trampa

Američke vlasti zatvorile su danas vazdušni prostor iznad Betel parka, odakle je Tomas Metju Kruks, osumnjičeni za napad na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na predizbornom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da je vazdušni prostor zatvoren iz posebnih bezbednosnih razloga, prenosi Ej-Bi-Si njuz (ABC).

10.35 Stigle i reakcije Trampove porodice

Ćerka Donalda Trampa, Ivanka Tramp, objavila je ranije na platformi "X" zahvalnicu za "ljubav i molitve" za svog oca i za druge žrtve "besmislenog nasilja".

Šta su napisali Donald Tramp Mlađi i Tifani Arijana Tramp pročitajte u odvojenom tekstu.

 

 

10.20 Napadač bio na samo 200 metara od Trampa?

BBC prenosi izjave očevidaca o pokušaju atentata na Donalda Trampa koji kažu da su videli  čoveka sa jurišnom puškom koji je mogao da zauzme položaj na krovu manje od 200 metara od bivšeg predsednika. Ovu, kako navodi BBC, verziju događaja jasno potvrđuju brojni video snimci koji su se pojavili nakon snimanja. Jedan ključni deo snimka, snimljen južno od ravnog skladišta sa bež zidovima, pokazuje ono što izgleda kao beživotno telo strelca.

"Upoređujući ovo sa slikama sa Gugl mapa, kao i lokaciju drveća i iskaze očevidaca, potvrdili smo da je bio na vrhu ove zgrade. To su sada potvrdile i vlasti. Kao što je jasno iz ove slike, bila je samo mala udaljenost od bine na kojoj se održavao miting, što je dovelo do teških pitanja za službe bezbednosti", navodi se u tekstu.

Prinstskrin/Google Earth

 

10.07 Dodik oštro osudio pokušaj ubistva Trampa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je osudio pokušaj ubistva predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

"Želim mu brz oporavak i ispunjenje svih budućih ambicija. Nasilje nikada ne bi trebalo da bude odgovor na bilo koji politički stav", naveo je Dodik na mreži X.

09.35 Ko je Tomas Metju Kruks, dvadesetogodišnjak koji je pucao na Trampa?

Naoružani napadač Tomas Metju Kruks, osumnjičen za napad na bivšeg predsednika Donalda Trampa tokom njegovog predizbornog mitinga u Pensilvaniji registrovan je kao 20-godišnji glasač republikanaca, ali je dao donaciju od 15 dolara jednoj organizaciji naklonjenoj Demokratskoj stranci, prenosi CNN.

FBI je identifikovao osumnjičenog napadača na Trampa kao Tomasa Metju Kruksa, koji je živeo u Betel parku, predgrađu Pitsburga, oko 80 kilometara južno od lokacije na kojoj se održavao Trampovog miting, prenosi CNN.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

09.09 Predsednik Vučić poželeo brz i uspešan oporavak "prijatelju Srbije" Donaldu Trampu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poslao poruku bivšem predsedniku Trampu za brzim oporavkom, izražavajući "duboku zabrinutost" zbog događaja, nazvavši predsednika Trampa "prijateljem Srbije".

"Izražavam duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD i prijatelja Srbije Donalda Trampa uz snažnu osudu nasilja kao načina političke borbe. Želim mu brz i uspešan oporavak, uveren da će iz ove borbe izaći još jači", napisao je predsednik Vučić na platformi "X".

08.55 Premijer Miloš Vučević najoštrije osudio atentat na Donalda Trampa

Premijer Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio atentat na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, uz ocenu da "nasilju ne može i ne sme biti mesta u politici".

"Najoštrije osuđujem pokušaj atentata na 45. predsednika SAD Donalda Trampa. Nasilju ne može i ne sme biti mesta u politici. Svi zajedno moramo pružiti otpor svakome ko misli da metkom, umesto glasačkim listićem, može da donosi odluke. Demokratija mora biti odbranjena, a ljudski život neprikosnoven", naveo je Vučević.

Premijer Srbije poželeo je Trampu, koji je u atentatu povređen, brz oporavak.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić takođe je danas osudio pokušaj ubistva Donalda Trampa i poželeo mu brz i uspešan oporavak dodajući da je "atentat na bivšeg predsednika SAD najveći, žalostan i tragičan dokaz kakve su posledice kampanje mržnje, pretnji i dehumanizacije jednog čoveka".

"Sve je to, u stvari, bila moralna, medijska i politička priprema za ubistvo, i njegovo opravdanje. Kako se videlo, to postaje i veoma ozbiljan bezbednosni rizik. Nešto slično se sprovodi i u Srbiji, kroz napade na predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu", saopštio je Dačić.

08.42 Novo mračno poglavlje u američkoj priči o političkom nasilju: Kakve će posledice ostaviti napad na Donalda Trampa

Pokušaj ubistva Donalda Trampa otvara novo mračno poglavlje u američkoj priči o poliitčkom nasilju, ocenjuju svetki mediji i analitičari. Sve to je dodatno potreslo naciju koja je već bila duboko podeljena tokom jednog od perioda sa najviše tenzija u modernoj istoriji.

Napad na bivšeg predsednika na predizbornom skupu samo nekoliko dana pre nego što prihvati republikansku nominaciju je, po definiciji, napad na demokratiju i pravo svakog čoveka u SAD da bira svoje lidere, ocenjuje CNN.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Tramp je bio na bini, okružen pristalicama, kada su odjeknuli pucnji. On se trgnuo, za zatim se uhvatio za jednu stranu lica i nestao je iza podijuma. Ljudi su počeli da vrište i nadrealna priroda svega što se dešava je počela da se ispoljava, ocenjuje se u tekstu na sajtu američkog medija.

Momentalno se svetom proširila fotografija na kojoj prkosni Tramp drži uzdignutu pesnicu sa američkom zastavom u pozadini. Ističe se da će ta slika definisiati teško političko doba, bez obzira na dosad nepojmljive poličike posledice ovog događaja.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

08.32 Trampova kampanja najavila pojačane mere bezbednosti

Menadžment predsedničke kampanje Donalda Trampa saopštio je danas da će nakon pokušaja ubistva bivšeg predsednika SAD na predizbornom skupu u Pensilvaniji pojačati mere bezbednosti. Bivši predsednik Tramp i uprava njegove izborne kampanje potvrdili su da će kampanja nadalje primenjivati dodatne bezbednosne mere nakon pucnjave na Trampovom mitingu u Batleru, u američkoj saveznoj državi Pensilvanija, prenosi CNN.

Ko-menadžeri Trampove kampanje Suzi Vajls i Kris La Sivita poručili su da su "još uvek šokirani" napadom, ali izražavaju nadu da će ovaj užasan akt ujediniti Trampov tim, a zapravo i naciju "jer se mora obnoviti posvećenost bezbednosti i miru u našoj zemlji".

"Osuđujemo sve oblike nasilja i nećemo tolerisati opasnu retoriku na društvenim mrežama," ističe se u poruci ko-menadžera Trampove kampanje.

08.23 Trampov sin: On nikada neće prestati da se bori za spas Amerike

Donald Tramp nikada neće prestati da se bori za spas Amerike, izjavio je Trampov sin Donald Tramp Mlađi nakon što je bivši predsednik SAD povređen u pucnjavi na svom mitingu u Pensilvaniji.

Tanjug/AP/Gene J. Puskar

 

Donald Tramp Mlađi je na na mreži X objavio fotografiju na kojoj se vidi njegov otac okrvavljenog uha i obraza, sa uzdignutom pesnicom i američkom zastavom u pozadini, dok ga agenti Tajne službe hitno odvode sa bine.

"On nikada neće prestati da se bori za spas Amerike", napisao je Donald Tramp Mlađi.

08.17 Bajden prekinuo vikend u Delaveru i vratio se u Belu kuću zbog napada na Trampa

Američki predsednik Džozef Bajden, koji je planirao da tokom vikenda boravi u svojoj rezidenciji u Delaveru, vratio se danas u Belu kuću kako bi nastavio da prima izveštaje od bezbednosnih službi u vezi sa pokušajem ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa na predizbornom skupu u Pensilvaniji. Bajden je razgovarao s Trampom nakon pucnjave i izjavio je da je "zahvalan na tome što je Tramp bezbedan", preneo je CNN. Predsednik SAD je osudio napad na Trampa i pozvao je na ujedinjenje zemlje, rekavši: "U Americi nema mesta za ovakvo nasilje".

Više o razgovoru Bajdena i Trampa pročitajte u odvojenom tekstu.

07.40 Ko je napadač na Trampa?

Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "subjekta umešanog" u pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju u nedelju. U saopštenju FBI navedeno je da je Kruks iz Betel parka u Pensilvaniji, prenosi CNN.

Američki federalni istražni biro (FBI) priznao je da je "iznenađujuće" što je napadač ispalio više hitaca a da nadležne službe nisu znale sa kog mesta je otvorena vatra na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je povređen u atentatu tokom njegovog predizbornog skupa u Pensilvaniji. Na konferenciji za novinare, Kevin Rojek, specijalni agent FBI-a zadužen za kancelariju u Pitsburgu, priznao je da je "iznenađujuće" što je napadač uspeo da ispali više hitaca tokom mitinga bivšeg predsednika Donalda Trampa u Batleru, Pensilvanija, prenosi CNN.

07.30 FBI: "Ovo je pokušaj ubistva"

"Ovo što se dogodilo nazivamo pokušajem ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa. To je i dalje aktivno mesto zločina", rekao je Rojek na konferenciji za novinare.

Prethodno je guverner Pensilvanije Džoš Šapiro izjavio da je Tramp napustio Batler.

profimedia

 

"Pod zaštitom američke Tajne službe i uz pomoć državne policije Pensilvanije, bivši predsednik Tramp je napustio oblast Batlera", naveo je Šapiro u objavi na mreži X .

On je izrazio zahvalnost svim organima za sprovođenje zakona koji su reagovali, zaštitili bivšeg predsednika i radili na tome da situaciju stave pod kontrolu, prenosi CNN.

07.20 Potvrdio da je pogođen u uvo

Bivši predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je da je na republikanskom skupu u Pensilvaniji pogođen iz vatrenog oružja i rekao da ga je metak pogodio u gornji deo desnog uha. On je na svojoj društvenoj mreži Truth Social naveo da je "odmah znao da nešto nije u redu kada je čuo zvuk fijukanja, pucnje i odmah osetio metak kako prodire kroz kožu. Bilo je mnogo krvarenja, pa sam tada shvatio šta se dešava. Bože blagoslovi Ameriku."

Tramp se zahvalio američkoj tajnoj službi i podršci predstavnika zakona na njihovom "brzom odgovoru“ i izrazio saučešće "porodici osobe koja je ubijena na mitingu, kao i porodici druge osobe koja je teško povređena".

"Neverovatno je da se takav čin može desiti u našoj zemlji", napisao je on.

profimedia

 

Tramp je inače i u mejlu svojim pristalicama, nakon što je ranjen na predizbornom skupu u Pensilvaniji, da se nikada neće predati.

 "Ovo je poruka od Donalda Trampa", piše u kratkom mejlu, uz poruku "Nikada se neću predati", prenosi CNN.

Osoba koja je pucala na skupu bivšeg predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa ispalila je više hitaca sa "uzvišene pozicije" izvan mesta gde se održavao miting pre nego što su ga agenti tajne službe neutralisali, saopštili su zvaničnici.

"Američka tajna služba brzo je odgovorila zaštitnim merama i bivši predsednik Tramp je bezbedan. Jedan čovek iz publike je ubijen, a još dve osobe su zadobile kritične povrede", navodi se.

O incidentu se vodi istraga i Tajna služba je o događaju obavestila FBI, potvrdio je portparol službe Entoni Guljelmi. U pucnjavi na republikanskom skupu Tramp je tokom govora pogođen hicem u uho, nakon čega su ga pripadnici tajne službe sklonili sa govornice.

07.10 Predstavnički dom će sprovesti potpunu istragu o pucnjavi na skupu Trampa

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson izjavio je da će Predstavnički dom sprovesti "potpunu istragu" o pucnjavi na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji, u kojoj je Tramp povređen.

"Američki narod zaslužuje da zna istinu. Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl i drugi zvaničnici iz Ministarstva unutrašnje bezbednosti (DHS) i FBI će se pojaviti na saslušanju pred našim odborima što je pre moguće", napisao je Džonson na mreži X.

Pucnjava na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji istražuje se kao pokušaj ubistva, rekli su policijski zvaničnici.

Izvori za sprovođenje zakona rekli su za Si-En-En da je napadač  bio na krovu zgrade odmah ispred mesta gde je održavan miting.

Komentari (0)

Svet