Fokus

OBRAČUN BAJDENA I TRAMPA Lavina međusobnih optužbi i niskih udaraca - od uvreda na račun godina do "morala ulične mačke"

Komentari

Autor: Euronews

28/06/2024

-

07:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden i njegov republikanski rival Donald Tramp borili su se u preuzimanju kontrole nad političkim narativom u napetoj debati koja je u prvi plan istakla rat u Ukrajini i Trampove krivične presude.

Dvojica kandidata izneli su konkuretne vizije onoga što će raditi ukoliko osvoje predsednički mandat u debati sa visokim ulozima uoči novembarskih izbora u SAD.

Debata, koja je održana u studiju CNN-a u Atlanti, počela je prilično hladno jer se dva kandidata nisu ni rukovala pre nego što su stali na svoja mesta.

Očekivano, obojica su ponudili dramatično različite poglede na praktično svako suštinsko pitanje.

Tramp krivi Bajdena za rat u Ukrajini

Na pitanje da li je pristao na Putinove uslove za okončanje rata u Ukrajini, Tramp je rekao da je Putin odlučio da izvrši invaziju nakon što je video kako je Bajdenova administracija rešila izlazak Amerike iz rata u Avganistanu.

Iako je potvrdio da neće prihvatiti Putinove uslove za okončanje rata, rekao je da će se rat "rešiti" - ne ulazeći u detalje kako.

Tramp je ponovio svoj prethodni argument iz predizborne kampanje da SAD pružaju Ukrajini previše finansijske pomoći, nazivajući Zelenskog "prodavcem" koji je stalno odlazio sa novcem iz SAD.

profimedia

 

Bajden je odgovorio tvrdnjom da je Vladimir Putin "ratni zločinac" koji se neće zaustaviti na Ukrajini. On je takođe primetio da NATO proizvodi "za Ukrajinu" koliko i SAD i da snaga Amerike "leži u njenim savezima".

Tramp je ponovio svoju mantru da evropski saveznici ne troše na NATO kao SAD, tvrdeći da je uspešno izvršio pritisak na saveznike iz Alijanse da povećaju potrošnju.

Inače, ulozi predsedničkih izbora u novembru možda su najviši za Ukrajinu, koja je trenutno najveći primalac američke strane pomoći i oslanja se na vojnu pomoć da bi se odbranila od ruskih trupa.

Bajden promovisao sporazum o prekidu vatre u Gazi

Tokom napete razmene stavova o ratu između Izraela i Hamasa, Tramp je izbegao pitanje da li bi podržao nezavisnu palestinsku državu. Inače je tvrdio da Izrael treba da "dovrši posao" i optužio Bajdena da se ponaša kao "Palestinac".

Bajden je ponovo potvrdio svoju podršku Izraelu, ali se fokusirao na Hamas, komentarišući kako ih "treba eliminisati".

profimedia

 

Ujedno je i promovisao plan uključuje trgovinu taocima u zamenu za palestinske zatvorenke i nastavak "primirja uz dodatne uslove".

Bajden je ranije u maju izneo trofazni predlog za prekid vatre koji je uključivao pauzu u borbi, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i oslobađanje preostalih talaca uzetih iz Izraela.

Kao i sa Ukrajinom, Tramp je tvrdio da do rata ne bi došlo da je on bio na funkciji - rekavši da je Iran bio "švorc" tokom njegovog predsedničkog mandata i da "nije imao novca za Hamas".

Sukobi oko imigracija, abortusa i golfa

Dva kandidata svađala su se i oko svoje suprotstavljene politike po pitanju imigracija, ekonomije i abortusa.

Tramp je udvostručio antimigracionu retoriku, tvrdeći da je Bajdenova politika "otvorenih granica" izazvala porast kriminala, rekavši da "moraju da izbace mnogo ovih ljudi".

Bajden je rekao da je do sada mnogo radio na tome da dobije dvopartijski sporazum i da je za vreme njegove administracije značajno povećan broj službenika za azil.

"Kada je on (Tramp) bio predsednik odvajao je bebe od majki, stavljao ih u kaveze... Promenio sam zakon i sada je 40 odsto manje ljudi koji ilegalno prelaze granicu", rekao je Bajden.

Tanjug/AP

 

 

S druge strane, Tramp je odgovorio da su u njegovo vreme granice SAD bile najsigurnije u istoriji, a da je Bajden rešio da otvori granicu. "Otvorio je granicu za ljude iz zatvora, mentalnih ustanova, ludnica, teroriste... Imamo najveći broj terorista koji dolaze u našu zemlju - ne samo iz Južne Amerike, oni dolaze iz celog sveta, sa Bliskog istoka, samo pristižu", rekao je Tramp.

Na pitanje o najavljenoj deportaciji imigranata, Tramp je rekao da Amerikanci trenutno žive u "leglu pacova" jer ne postoje granice, a sve zbog, kako je rekao "glupe politike". "Dolaze i ubijaju naše građane na nivou koji nikada nismo videli. Mi to zovemo migrantskim zločinom. Ja to zovem Bajdenov migrantski zločin", rekao je Tramp.

profimedia

 

Dvojica kandidata su takođe govorila o poništavanju presude u slučaju Rou protiv Vejda, a Bajden je ukidanje zakona - koji je građanima dao ustavno pravo na abortus, nazvao "strašnom stvari".

Tramp je odgovorio rekavši da neće blokirati lekove za abortus i tvrdio da bi države trebalo da imaju pravo da odluče da li abortus treba da bude legalan ili ne, zaključivši da "sada one to same rešavaju".

Debata je bila nešto prigušenija nego prethodni put kada su se kandidati suočili 2020. godine, uglavnom zato što su mikrofoni bili isključeni kada je drugi govorio kako bi se izbegli prekidi.

Uprkos tome, debata je postala lična kada su Trampove krivične presude dovele do toga da Bajden uputi niz kritika na račun bivšeg predsednika nazivajući ga "osuđenim prestupnikom" sa moralom "ulične mačke".

Podsetimo, Tramp je prošlog meseca proglašen krivim po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa zbog isplate novca zvezdi filma za odrasle Stormi Danijels 2016. godine.

profimedia

 

Kandidati su kratko govorili i o godinama, a Tramp je tvrdio da je "premašio" svoje kognitivne testove, pre nego što su razgovor skrenuli na golf - gde je rekao da Bajden "ne može da udari loptu na 50 jardi".

Nekoliko pristalica demokrata komentarisalo je nakon debate da je Bajdenov početni nastup bio prilično slab.

Kako primećuje Euronews, Bajden je govorio hrapavim glasom i činilo se da je izgubio tok misli dok je pokušavao da odgovori na pitanje o poreskoj politici - zamuckujući u rečenici u kojoj je govorio o o programu zdravstvene zaštite Medicare.

Reuters: Bajdenov klimav početak debate sa Trampom uznemirio demokrate

Ono što je privuklo pažnju u ovoj predsedničkoj kampanji jeste starost oba predsednika, koja, kako ocenjuje Reuters, više opterećuje Bajdena.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Masačusets Amherst Rej La Raja ocenio je da Bajden ne govori promišljeno i da deluje kao da traži reči.

Uoči prvog javnog sučeljavanja, Bajden je skoro nedelju dana imao "debatni kamp" sa vrhunskim savetnicima u predsedničkoj rezidenciji u Kemp Dejvidu u Merilendu, što je pokazatelj koliko se njegova kampanja smatra važnom, ali po oceni analitičara, ta dobra priprema se nije odrazila na njegov učinak na debati.

Tanjug/AP

 

Tramp je Tramp, rekao je kandidat za predsedničke izbore 2020. godine Džo Volš, upotrebivši psovku da opiše izjave republikanskog kandidata.

"Ali Bajden zvuči staro i izgubljeno. A to će biti važnije od svega. Za sada, ovo je apsolutna noćna mora za Bajdena", istakao je Volš.

Kakve su bile reakcije na društvenim mrežama pogledajte u emisiji Kocka.

Euronews TV

Komentari (0)

Svet