Evropa

Zaharova o atentatu na Trampa: U SAD raspiruju mržnju prema političkim protivnicima

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2024

-

09:54

Zaharova o atentatu na Trampa: U SAD raspiruju mržnju prema političkim protivnicima
Zaharova o atentatu na Trampa: U SAD raspiruju mržnju prema političkim protivnicima - Copyright Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnica za medije ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je danas, povodom pokušaja ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, da u SAD podstiču raspirivanje mržnje prema političkim protivnicima.

"Pre tačno dva meseca skrenula sam pažnju na to da u Sjedinjenim Državama bukvalno podstiču raspirivanje mržnje prema političkim protivnicima, navodeći i primere američke tradicije ubistava predsednika i predsedničkih kandidata", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona se osvrnula i na svoju poruku napisanu u maju, u kojoj je napomenula da u Sjedinjenim Državama "otvoreno govore o potrebi da se ubije republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik SAD Donald Trampa", dok istovremeno kritikuju legitimitet izbornog procesa u Rusiji, prenosi RIA Novosti. Donald Tramp je u subotu prekinuo javni nastup u Pensilvaniji pošto je povređen u napadu, američka tajna služba saopštila je da je ubila osumnjičenog napadača koji je ispalio nekoliko hitaca prema bini i usmrtio jednu, a teško ranio još dve osobe.

Prema FBI, američke vlasti nisu unapred znale za pripremu zločina, a za napad je osumnjičen 20-godišnji Tomas Metju Kruks iz Pensilvanije.

On se navodno krio na krovu jedne zgrade udaljene oko 100 metara od bine i izvan područja gde se održavao Trampov predizborni skup.

Atentat na Putina o kojem je govorio Budanov pripreman američkim novcem

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova smatra da je pokušaj ubistva ruskog predsednika Vladimira Putina o kojem je govorio načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov, pripreman američkim novcem.

"Jedan od lidera kijevskog režima, Budanov, juče je otvoreno priznao da su ukrajinski obaveštajci pripremali atentat na ruskog predsednika. Dakle, ovaj pokušaj ubistva je pripreman, opet, američkim novcem, bez kojeg ne bi bilo nikakve štetne aktivnosti Glavne obaveštajne uprave, Službe bezbednosti Ukrajine i ukrajinske vlade", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je ocenila da su SAD finansiranjem i nekontrolisanim snabdevanjem Ukrajine oružjem stvorile, kako je navela, "terorističku strukturu 'kijevski režim'".

"Sjedinjene Američke Države moraju da izvrše inventar svoje politike raspirivanja mržnje prema političkim protivnicima, zemljama i narodima i sponzorisanju terorizma", navela je Zaharova.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov izjavio je juče da je bilo nekoliko pokušaja ubistva predsednika Rusije Vladimira Putina, ali da su oni bili bezuspešni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa