Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Komandant Hezbolaha Husein Ibrahim Kasab poginuo u južnom Libanu, tvrdi Izraelska vojska

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

17/08/2024

-

10:22 >> 19:21

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Komandant Hezbolaha Husein Ibrahim Kasab poginuo u južnom Libanu, tvrdi Izraelska vojska
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Komandant Hezbolaha Husein Ibrahim Kasab poginuo u južnom Libanu, tvrdi Izraelska vojska - Copyright Tanjug AP/Abdel Kareem Hana, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje već 316 dana. Radna nedelja se završila i za delegacije Hamasa i Izraela kada se govori o mirovnim pregovorima u Dohi. Razgovori će se nastaviti sledeće nedelje na istom mestu. Američki predsednik Bajden je svetskoj javnosti rekao da je primirje između dve strane nikada bliže i da se iskreno nada da će primirje biti dogovoreno. U svrhu smirivanja tenzija očekuje se da sledeće nedelje Izrael poseti Entoni Blinken. Ipak, da je još uvek moguće da dođe do sukoba širokih razmera pokazuje Hezbolah u novom propagandnom video snimku, u kojem su prikazani podzemni tuneli i lansirne pozicije.

Ključni događaji:

  • Bajden: Sporazum o primirju u Gazi bliži nego ikada do sada
  • Blinken sledeće nedelje u Izraelu u cilju unapređenja sporazuma o miru u Gazi
  • Reuters: Nastavak pregovora o primirju u Gazi sledeće nedelje u Kairu
  • Hezbolah objavio video sa podzemnim tunelima i lansirnim pozicijama
  • Borelj osudio napad izraelskih doseljenika na palestinsko selo, zapretio sankcijama

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.19 Najmanje 18 članova porodice poginulo u izraelskom napadu na grad Zavaida u Gazi

Najmanje 18 članova porodice poginulo je danas u izraelskom vazdušnom napadu na grad Zavaida u Pojasu Gaze, saopštila je bolnica Al-Aksa u Deir al-Balahu.

Navodi se da su u napadu pogođeni kuća i susedno skladište u kojem su se sklonila raseljena lica na ulazu u grad Zavaidu, preneo je AP.

Među ubijenima je Sami Džavad al-Ejlah, veletrgovac koji je koordinirao sa izraelskom vojskom dovoz mesa i ribe u Pojas Gaze. 

Među poginulima su i njegove dve žene, 11 njihove dece starosti od dve do 22 godine, baka dece i još troje rođaka, prema spisku koji je dostavila bolnica.

Više od 40 civila se nalazilo u kući i skladištu u vreme napada.

Tanjug/AP

 

Izraelska vojska saopštila je da je danas pogodila "terorističku infrastrukturu" u centralnoj Gazi odakle su ispaljene rakete na Izrael poslednjih sedmica. 

Izraelske odbrambene snage (IDF) naredile su još jednu masovnu evakuaciju Palestinaca iz delova centralne Gaze, odnosno u i oko izbegličkog kampa Magazi.

19.01 Hamas: SAD pružaju pokriće izraelskom genocidu u Pojasu Gaze

Palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da se zločini izraelske vojske nad Palestincima u Pojasu Gaze vrše uz potpunu podršku američke administracije i zapadnih prestonica koje, kako kaže, obezbeđuju neophodno pokriće i vreme za izraelsku vladu da izvrši ''varvarski genocid'' u Pojasu Gaze.

U saopštenju na zvaničnom Telegram kanalu, Hamas je naveo da su zločini Izraela akti ''kolektivnog kažnjavanja“ koji predstavljaju ''etničko čišćenje“, prenosi Al Džazira.

Palestinska militantna grupa je takođe pozvala međunarodno zajednicu da ''prestane da ćuti i da privede ratne zločince pravdi“.

U toku poslednje runde pregovora o primirju u Gazi, koja je završena u petak u Dohi, nije došlo do napretka zbog insistiranja izraelskih pregovarača da se u sporazum uvrste novi uslovi, izjavio je neimenovani zvaničnik Hamasa za libansku televiziju Al Majadin.

Tanjug/AP

 

Zvaničnici Hamasa, koji nisu prisustvovali razgovorima, rekli su za BBC da okvir novog predloga sadrži nove uslove koje ta grupa ne može da prihvati.

Od 7. oktobra, najmanje 40.074 ljudi je ubijeno, a 92.537 ranjeno u izraelskom ratu u Gazi.

18.01 Ceo Liban ostao bez struje, elektranama nedostaje gorivo

Ceo Liban ostao je bez električne energije nakon što je poslednja proizvodna jedinica elektrane "Az-Zahrani" koja je ostala na mreži obustavila rad zbog nedostatka goriva, saopštila je danas libanska elektroprivredna kompanija.

Bivši savetnik libanskog ministra energetike i vodnih resursa Radža Al-Ali rekao je u petak za RIA Novosti da bi elektrane u Libanu mogle potpuno da zaustave rad narednih dana zbog nedostatka rezervi goriva u zemlji.

Problem snabdevanja električnom energijom u Libanu datira od kraja građanskog rata 1990. godine.

16.55 Izraelska vojska: Komandant Hezbolaha Husein Ibrahim Kasab poginuo u južnom Libanu

Komandant elitnih snaga libanske militantne grupe Hezbolah, Radvan, Husein Ibrahim Kasab poginuo je danas u napadu dronom u južnom Libanu, saopštila je izraelska vojska.

Kasab je, kako se navodi, poginuo dok je vozio motocikl u blizini primorskog grada Tira, preneo je Times of Israel.

 

 

Izraelska vojska je objavila snimak tog napada.

11.32 Zvaničnik Hamasa: Optimizam za dogovor o prekidu vatre i taocima je iluzija

Viši portparol Hamasa, Samu Abu Zuhri, izjavio je danas da je optimizam o tome da će uskoro biti postignut sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze Gaze - "iluzija". Zuhri je rekao da Izrael sabotira šanse za sporazum i da Vašington to podržava, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na katarski portal Al-Arabi Al-Džaded. "Mi nismo na ivici sporazuma ili pravih pregovora, već nametanja američkih diktata", naveo je Zuhri.

11.22 U izraelskom napadu na jug Libana poginulo najmanje 10 sirijskih državljana

U jutrošnjem izraelskom napadu na jug Libana poginulo je najmanje 10 sirijskih državljana, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja. Jutrošnji izraelski napad na libansku oblast Vadi al-Kfour u provinciji Nabatieh jedan je od najsmrtonosnijih u Libanu od kada je 8. oktobra militantna grupa Hezbolah počela da razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom, dan nakon što je Hamas napao južni Izrael i pokrenuo rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Reuters.

Među poginulima su žena i njeno dvoje dece, navelo je libansko ministarstvo. U napadu je pet osoba povređeno, od kojih su dvoje u kritičnom stanju. Avišai Adrai, portparol izraelske vojske za arapsko govorno područje izjavio je da je napad na provinciju na jugu Libana bio usmeren na skladište oružja koje pripada Hezbolahu.

09.52 Bajden: Niko na Bliskom istoku ne bi trebalo da podriva napore o prekidu vatre u Gazi

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da niko na Bliskom istoku ne bi trebalo da podriva napore da se postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o oslobađanju talaca, za koji tvrdi da je na vidiku, ali i da je "daleko od kraja".

"Niko u regionu ne bi trebalo da preduzima akcije da podriva proces", napisao je Bajden na društvenim mrežama, a kasnije je na konferenciji za medije rekao da je optimista u pogledu izgleda za prekid vatre, prenosi Rojters.

"Optimista sam. Ali, daleko od toga da je gotovo. Postoji još nekoliko problema, ali mislim da imamo priliku", rekao je Bajden.

AP Photo/Evan Vucci

 

Predsednik SAD takođe je naveo da će ponovo poslati državnog sekretara Entonija Blinkena u Izrael, kako bi nastavio intenzivne napore da se zaključi sporazum. Izrael insistira na tome da će mir biti moguć samo ako militantna palestinska grupa Hamas bude uništena, dok Hamas ističe da će prihvatiti samo trajni, a ne privremeni prekid vatre.

09.49 Hamas: Nema pomaka u pregovorima o miru u Gazi, izraelski uslovi neprihvatljivi

U toku poslednje runde pregovora o primirju u Gazi, koja je završena u petak u Dohi, nije došlo do pomaka zbog insistiranja izraelskih pregovarača da se u sporazum uvrste novi uslovi, izjavio je neimenovani zvaničnik Hamasa za libansku televiziju Al Majadin.

Zvaničnici Hamasa, koji nisu prisustvovali razgovorima, rekli su za BBC da okvir novog predloga sadrži nove uslove koje ta grupa ne može da prihvati. Kako navode izvori, Izrael je postavio nove uslove, koji uključuju zadržavanje trupa unutar Gaze duž granice sa Egiptom, dok Hamas zahteva potpuni prekid vatre, potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa, povratak raseljenih Palestinaca i dogovor o razmeni zatvorenika.

Zvaničnici SAD su takođe saopštili da je poslednja runda pregovora bila najproduktivnija u poslednjih nekoliko meseci, a izraelski mediji su preneli da su razgovori bili ''pozitivni i konstruktivni''.

08.00 Al Majadin: Nema pomaka u pregovorima o miru u Gazi, izraelski uslovi neprihvatljivi

U toku poslednje runde pregovora o primirju u Gazi, koja je završena u Dohi, nije došlo do pomaka zbog insistiranja izraelskih pregovarača da se u sporazum uvrste novi uslovi, rekao je neimenovani zvaničnik Hamasa za libansku televiziju Al Majadin.

On je rekao da je rukovodstvo Hamasa obavešteno da se razgovori sa sastanaka u Dohi ne obavezuju na prethodno dogovorene uslove, nakon što su američki zvaničnici opisali pregovore kao ''obećavajuće''.

Zvaničnici Hamasa, koji nisu prisustvovali razgovorima, rekli su za BBC da okvir novog predloga sadrži nove uslove koje ta grupa ne može da prihvati.

07.53 Reuters: Nastavak pregovora o primirju u Gazi sledeće nedelje u Kairu

Poslednja runda pregovora o primirju u Gazi i povratku talaca, koja je završena u Dohi, bila je najproduktivnija u poslednjih nekoliko meseci, a pregovarači će se sastati ponovo sledeće nedelje u Kairu u nadi da će sporazum biti zaključen, rekao je neimenovani američki zvaničnik za "Reuters".

''Postoji konsenzus svih učesnika u proteklih 48 sati da ovde zaista postoji novi duh koji će (pregovore) dovesti do kraja“, rekao je zvaničnik.

Istakao je da je prisutni izraelski tim bio ''osnažen'', ali da je deo posla i dalje nedovršen.

Kako navodi britanska agencija, sledeće nedelje u Kairu će biti angažovane radne grupa koje će razgovarati o spisku talaca i redosledu oslobađanja izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.

Najnovija runda u višemesečnim pregovorima o okončanju rata u Gazi, u kojem su ubijene desetine hiljada Palestinaca, počela je u četvrtak između Izraela i posrednika.

Palestinska militantna grupa Hamas nije bila direktno uključena u pregovore, ali je informisana o napretku.

Bela kuća je kao američke pregovarače poslala direktora CIA-e Bila Bernsa i američkog izaslanika za Bliski istok Breta Mekgurka, a učestvovali su i katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel.

Stejt department je potvrdio da će državni sekretar Entoni Blinken otputovati u Izrael u nedelju u cilju unapređenja pregovora.

AP Photo/Kamran Jebreili, File

 

07.21 Blinken sledeće nedelje u Izraelu u cilju unapređenja sporazuma o miru u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken otputovaće u nedelju u Izrael kako bi nastavio diplomatske napore da se zaključi novi sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i povratku talaca i zatočenika koji su predstavile SAD, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da bi se tim predlogom postigao prekid vatre u Gazi, obezbedilo oslobađanje svih talaca, obezbedila distribucija humanitarne pomoći širom Gaze i stvorila uslove za širu regionalnu stabilnost.

"Blinken će istaći ključnu potrebu za sve strane u regionu da izbegnu eskalaciju ili bilo koje druge radnje koje bi mogle da ugroze finalizaciju sporazuma", dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, izraelski Kanal 12 je izvestio da će Tel Aviv poslati još jednu delegaciju u Kairo u nedelju u pokušaju da se regulišu nedostaci u pregovorima pre nego što se krajem sledeće nedelje održi još jedan samit na visokom nivou u Dohi.

Dve najveće prepreke ostaju kontinuirano prisustvo izraelskih trupa duž Koridora Filadelfi između Egipta i Gaze i sprečavanje prebacivanja naoružanih Palestinaca u severni deo enklave.

Ovo su bila dva ključna nova zahteva koju je premijer Izraela Benjamin Netanijahu dodao prošlog meseca, insistirajući da se IDF-u dozvoli da ostane u Koridoru i da se stvori mehanizam koji bi sprečio Hamas da se regrupiše u severnoj Gazi.

Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

 

06.46 Palestinsko ministarstvo: Potvrđen prvi slučaj dečije paralize u Pojasu Gaze

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u gradu Deir Al-Balah u Pojasu Gaze potvrđen prvi slučaj dečije paralize, a pacijent je 10-mesečna beba koja nije primila nijednu dozu vakcine protiv poliomijelitisa.

Ranije je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je sukobljene strane na humanitarnu pauzu kako bi se sprovela kampanja vakcine protiv dečije paralize, prenosi "Reuters".

Gutereš je, obraćajući se novinarima u Ujedinjenim nacijama, apelovao da se daju garancije o humanitarnoj pauzi i upozorio da će sprečavanje i obuzdavanje širenja dečije paralize u enklavi zahtevati velike koordinirane napore.

"Da budemo jasni, najbolja vakcina protiv poliomijelitisa je mir i trenutni humanitarni prekid vatre. Ali u svakom slučaju, pauza zbog dečije paralize je neophodna. Nemoguće je voditi kampanju vakcinacije protiv dečje paralize dok rat besni svuda", rekao je Gutereš.

AP Photo/Rahmat Gul

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet