Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden: Sporazum o primirju u Gazi bliži nego ikada do sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

16/08/2024

-

10:41

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden: Sporazum o primirju u Gazi bliži nego ikada do sada
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden: Sporazum o primirju u Gazi bliži nego ikada do sada - Copyright Tanjug AP/Majdi Mohammed, Abdel Kareem Hana, Leo Correa, File, Mohammed Zaatari

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje već 315 dana. Nova runda pregovora radi zaustavljanja rata u Gazi i obezbeđivanja oslobađanja desetina talaca biće nastavljena u petak u Dohi uz učešće međunarodnih posrednika. Pregovori su počeli juče u prestonici Katara, a organizovani su u trenutku dok se Iran sprema za osvetu Izraelu nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu. Zvaničnici Hamasa ne učestvuju u ovim pregovorima. U izraelskoj delegaciji nalazi se  šef obaveštajne službe David Barnea, direktor unutrašnje službe bezbednosti Ronen Bar i predstavnik vojnih talaca Nican Alon. Vašington na pregovorima predstavlja direktor CIA Vilijam Berns i izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk. U razgovorima u Dohi, koje je sazvao katarski premijer šeik Muhamed bin Abdurahman el Tani, učestvuje i šef obaveštajne službe Egipta Abas Kamel.

Ključni događaji:

  • Hezbolah ponovo upozorio da će uzvratiti Izraelu za ubistvo komandanta
  • Kirbi: Pregovori o primirju u Gazi obećavajući, nastavak u petak u Dohi
  • Abas: Otići ću u Gazu, moj život nije vredniji od života dece
  • Komesar UN o palestinskim žrtvama: Danas je mračna prekretnica za svet
  • Abas: Palestina ne pristaje na isključenje Rusije iz pregovora o miru na Bliskom istoku

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.59 Reuters: Nastavak pregovora o primirju u Gazi sledeće nedelje u Kairu

Poslednja runda pregovora o primirju u Gazi i povratku talaca, koja je završena danas u Dohi, bila je najproduktivnija u poslednjih nekoliko meseci, a pregovarači će se sastati ponovo sledeće nedelje u Kairu u nadi da će sporazum biti zaključen, rekao je neimenovani američki zvaničnik za "Reuters".

''Postoji konsenzus svih učesnika u proteklih 48 sati da ovde zaista postoji novi duh koji će (pregovore) dovesti do kraja“, rekao je zvaničnik.

Istakao je da je prisutni izraelski tim bio ''osnažen'', ali da je deo posla i dalje nedovršen.

Kako navodi britanska agencija, sledeće nedelje u Kairu će biti angažovane radne grupa koje će razgovarati o spisku talaca i redosledu oslobađanja izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.

Najnovija runda u višemesečnim pregovorima o okončanju rata u Gazi, u kojem su ubijene desetine hiljada Palestinaca, počela je u četvrtak između Izraela i posrednika.

Palestinska militantna grupa Hamas nije bila direktno uključena u pregovore, ali je informisana o napretku.

Bela kuća je kao američke pregovarače poslala direktora CIA-e Bila Bernsa i američkog izaslanika za Bliski istok Breta Mekgurka, a učestvovali su i katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel.

Stejt department je danas potvrdio da će državni sekretar Entoni Blinken otputovati u Izrael u nedelju u cilju unapređenja pregovora.

AP Photo/Kamran Jebreili, File

 

22.21 Blinken sledeće nedelje u Izraelu u cilju unapređenja sporazuma o miru u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken otputovaće u nedelju u Izrael kako bi nastavio diplomatske napore da se zaključi novi sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i povratku talaca i zatočenika koji su danas predstavile SAD, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da bi se tim predlogom postigao prekid vatre u Gazi, obezbedilo oslobađanje svih talaca, obezbedila distribucija humanitarne pomoći širom Gaze i stvorila uslove za širu regionalnu stabilnost.

"Blinken će istaći ključnu potrebu za sve strane u regionu da izbegnu eskalaciju ili bilo koje druge radnje koje bi mogle da ugroze finalizaciju sporazuma", dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, izraelski Kanal 12 je izvestio da će Tel Aviv poslati još jednu delegaciju u Kairo u nedelju u pokušaju da se regulišu nedostaci u pregovorima pre nego što se krajem sledeće nedelje održi još jedan samit na visokom nivou u Dohi.

Dve najveće prepreke ostaju kontinuirano prisustvo izraelskih trupa duž Koridora Filadelfi između Egipta i Gaze i sprečavanje prebacivanja naoružanih Palestinaca u severni deo enklave.

Ovo su bila dva ključna nova zahteva koju je premijer Izraela Benjamin Netanijahu dodao prošlog meseca, insistirajući da se IDF-u dozvoli da ostane u Koridoru i da se stvori mehanizam koji bi sprečio Hamas da se regrupiše u severnoj Gazi.

Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

 

22.16 Palestinsko ministarstvo: Potvrđen prvi slučaj dečije paralize u Pojasu Gaze

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u gradu Deir Al-Balah u Pojasu Gaze potvrđen prvi slučaj dečije paralize, a pacijent je 10-mesečna beba koja nije primila nijednu dozu vakcine protiv poliomijelitisa.

Ranije danas, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je sukobljene strane na humanitarnu pauzu kako bi se sprovela kampanja vakcine protiv dečije paralize, prenosi "Reuters".

Gutereš je, obraćajući se novinarima u Ujedinjenim nacijama, apelovao da se daju garancije o humanitarnoj pauzi i upozorio da će sprečavanje i obuzdavanje širenja dečije paralize u enklavi zahtevati velike koordinirane napore.

"Da budemo jasni, najbolja vakcina protiv poliomijelitisa je mir i trenutni humanitarni prekid vatre. Ali u svakom slučaju, pauza zbog dečije paralize je neophodna. Nemoguće je voditi kampanju vakcinacije protiv dečje paralize dok rat besni svuda", rekao je Gutereš.

AP Photo/Rahmat Gul

 

20.18 Bajden: Sporazum o primirju u Gazi bliži nego ikada do sada

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je sklapanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze ''bliže nego ikada pre''.

Bajden je nakon današnjeg sastanka u okviru nove runde pregovora u Dohi, uz učešće američkih pregovarača, istakao da sporazum još nije završen, ali da su Izrael i Hamas bliži dogovoru nego pre početka samita u Dohi pre tri dana, prenosi Tajms of Izrael.

''Ne želim da ureknem, ali možda imamo nešto'', poručio je on.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je optužio Bajdenovu administraciju da pokušava da stvori "lažnu pozitivnu atmosferu" kada je u pitanju mogućnost postizanja dogovora o primirju u Pojasu Gaze.

On je, nakon današnje runde pregovora u Dohi, izneo tvrdnju da SAD nemaju nameru da zaustave rat u Gazi, već isključivo pokušavaju da kupe vreme.

Kancelarija premijera Izraela Benjamina Netaniahua izdala je saopštenje u kojem izražava zahvalnost za napore SAD i drugih posrednika u pokušaju da ubede Hamas da prihvati dogovor o taocima.

AP Photo/Evan Vucci

 

Hamas je nekoliko puta optužio Netanijahua da dodaje nove zahteve, ali izraelski lider ističe da su u pitanju ''pojašnjenja'' koja mogu da pomognu u implementaciji potencijalnog sporazuma o primirju, piše Tajms of Izrael.

U Dohi je u četvrtak počela nova runda pregovora o prekidu vatre u Gazi, na poziv i uz učešće zemalja posrednica SAD, Egipta i Katara.

Ranije ove nedelje, Hamas je saopštio da svaki nastavak pregovora treba da bude baziran na ranijim planovima, a ne na novim inicijativama.

Izraelski Kanal 13 nedavno je izvestila da je uoči početka nove runde pregovora o razmeni zatvorenika i prekida vatre u Pojasu Gaze, Netanijahu još jednom najavio nove uslove, piše Irna.

Netanijahu je pozvao na hitno oslobađanje 33 taoca i takođe je zatražio od svojih pregovarača da uzmu u obzir identitet palestinskih zatvorenika čije oslobođenje zahteva Hamas i da utvrde mehanizam za povratak Palestinaca u severni Pojas Gaze.

17.07 Hezbolah objavio video sa podzemnim tunelima i lansirnim pozicijama

Libanski Hezbolah objavio je danas video snimak na kojem se vide njihovi borci kako voze kamione sa raketnim lanserima kroz niz tunela ka podzemnoj lokaciji za lansiranje.

Snimak traje četiri i po minuta, i najnoviji je u seriji videa kojima ova grupa prikazuje svoje navodne vojne kapacitete, u trenutku dok razmenjuje napade sa izraelskom vojskom dok istovremeno traje rat u Gazi, prenosi Rojters.

Na najnovijem videu takođe su prikazani pripadnici Hezbolaha koji voze motore, rade na laptop računarima i voze desetak kamiona kroz stenovite tunele.

Agencija Rojters navodi da nije mogla nezavisno da potvrdi kada ili gde je materijal snimljen.  Na kraju snimka vide se velika metalna vrata koja se otvaraju, a potom se ukazuju šuma i nebo što sugeriše da su tuneli podzemni.

Video nosi naziv Imad 4, što je očigledna referenca na Imada Mugnijeha, komandanta Hezbolaha ubijenog 2008. godine, a na zidovima tunela nalaze se njegovi posteri.

Ubrzo nakon što je Hezbolah objavio video, iranska ambasada u Bejrutu saopštila je da je Iran instalirao podzemne raketne stanice širom Libana koje bi mogle da pogode Izrael.

Tenzije u regionu su izuzetno povišene proteklih sedmica, nakon raketnog napada na Golansku visoravan za koji je Izrael okrivio Hezbolah i uzvratio ubistvom visokog komandanta tog pokreta u Bejrutu.

Hezbolah je takođe obećao odmazdu protiv Izraela, kao i Iran, koji je kao razlog naveo ubistvo političkog šefa Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

profimedia

 

14.53 Borelj osudio napad izraelskih doseljenika na palestinsko selo, zapretio sankcijama

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudio je danas napad izraelskih doseljenika na palestinsko selo Džit na Zapadnoj obali i najavio da planira da predloži sankcije EU protiv onih koji omogućavaju delovanje nasilnih doseljenika, među kojima su i pojedini članovi izraelske vlade.

On je, na društvenoj mreži X, naveo da "dan za danom, skoro potpuno nekažnjeno, izraelski doseljenici podstiču nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali, doprinoseći ugrožavanju svake šanse za mir". Borelj je istakao da izraelska vlada mora odmah da zaustavi ove neprihvatljive akcije.

"Potvrđujem svoju nameru da iznesem predlog za sankcije EU protiv onih koji omogućavaju nasilne doseljenike, uključujući neke članove izraelske vlade", poručio je Borelj.

10.37 Al Jazeera: Nekoliko palestinskih civila stradalo u izraelskom napadu na kamp Džabalija

U napadu Izraela na stan u izbegličkom kampu Džabalija na severu Gaze tokom noći je ubijeno nekoliko palestinskih civila, uključujući decu, dok je mnogo drugih povređeno, izvestila je Agencija za civilnu odbranu Gaze, a prenosi Al Jazeera.

07.01 Hezbolah ponovo upozorio da će uzvratiti Izraelu za ubistvo komandanta

Zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem ponovo je upozorio da će ta grupa uzvratiti Izraelu za ubistvo vojnog komandanta Fuada Šukra u vazdušnom napadu u Bejrutu pre dve nedelje.

''Doneli smo odluku o odmazdi i ova odluka će biti sprovedena“, rekao je Kasem.

On je istakao da je poseta američkog izaslanika Amosa Hohštajna Bejrutu u sredu, kada je Hohštajn pozvao na sporazum o Gazi i sprečavanje šire eskalacije, bila ''za pokazivanje'', prenosi Tajms of Izrael.

TanjugAP/Hassan Ammar

 

06.40 Kirbi: Pregovori o primirju u Gazi obećavajući, nastavak danas u Dohi

Pregovori o primirju u Gazi i povratku izraelskih talaca će se verovatno nastaviti danas u Dohi, ali prvobitni razgovori su obećavajuć početak, rekao je potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu.

Kirbi je rekao da pregovorima u Dohi prisustvuju direktor CIA Bil Berns i koodinator Bele kuće za Bliski istok Bret Mekgurk sa američke strane i da se trenutno sastaju sa predstavnicima Izraela, Katara i Egipta, prenosi "Times of Israel".

On navodi da su posrednici uspeli da ''smanje neke praznine” uoči današnjeg sastanka u Dohi, kao i da je sastanak usredsređen na razgovore o implementaciji dogovora, pošto je okvir već usaglašen sa obe strane.

Potparol je istakao da razgovori protiču očekivano, slično prethodnim pregovorima, a da će katarski i egipatski zvaničnici pregovarati sa Hamasom, iako je ta grupa juče saopštila da neće prisustvovati sastancima u Dohi.

''U prošlosti je to funkcionisalo veoma slično kao danas u Dohi, gde će posrednici sedeti i diskutovati, rešavati stvari, a onda će ti posrednici biti u kontaktu sa Hamasom, a zatim lideri Hamasa u Dohi komuniciraju direktno sa (Jahjom) Sinvarom za konačne odgovore“, kaže Kirbi.

Kirbi je rekao da smatra da je Izrael gotovo u potpunosti ispunio ciljeve u Gazi, ubivši na desetine boraca Hamasa.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

06.14 Abas: Otići ću u Gazu, moj život nije vredniji od života dece

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da je doneo odluku da poseti Pojas Gaze i da njegov život nije vredniji od života dece u Gazi.

"Nije nam preostalo mnogo rešenja, zbog toga smo ja i celo palestinsko rukovodstvo odlučili da odemo u Gazu, moj život nije vredniji od života dece u Gazi", rekao je Abas, prenela je "Anadolia".

On je na vanrednoj sednici turskog parlamenta izrazio posebnu zahvalnost zbog stava Turske koja pod vođstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zagovara i brani legitimna prava palestinskog naroda.

"Nastavićemo da stojimo čvrsto i nećemo napustiti svoju zemlju", poručio je Abas i istakao da "izraelski ratni zločinci neće proći nekažnjeno zbog svojih zločina".

Abas je poručio da bez Gaze ne može biti ni države Palestine.

"Naš narod će bez obzira na sve proterati okupatore", kazao je Abas.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

06.08 Komesar UN o palestinskim žrtvama: Danas je mračna prekretnica za svet

"Mračna prekretnica za svet". Ovim rečima je visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk opisao jučerašnji dan povodom broja poginulih u Gazi, koji je premašio 40.000, kako je saopštilo palestinsko ministarstvo zdravlja. "Ova nezamisliva situacija je u velikoj meri posledica neuspeha (izraelske vojske) da se pridržava pravila ratovanja, koji se ponavlja", istakao je on, prenela je Al Jazeera.

"Dok svet razmišlja i razmatra svoju nesposobnost da spreči ovaj pokolj, pozivam sve strane da pristanu na momentalni prekid vatre, polože oružje i zauvek zaustave ubijanje", dodao je Tirk.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je ranije danas da je najmanje 40.005 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od početka rata u Gazi, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Svet