Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF naredio evakuaciju naselja u Kan Junisu nakon raketnih napada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

15/08/2024

-

08:50

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU  IDF naredio evakuaciju naselja u Kan Junisu nakon raketnih napada
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF naredio evakuaciju naselja u Kan Junisu nakon raketnih napada - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje već 314 dana. Palestinska islamistička grupa Hamas neće učestvovati u novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi, koja je zakazana za četvrtak u Kataru, smanjujući nade za dogovoreni prekid vatre koji bi, prema iranskim izvorima, mogao da spreči napad Teherana na Izrael. Sjedinjene Američke Države očekuju da će indirektni pregovori biti održani kako je planirano u Dohi i da je dogovor o prekidu vatre i dalje moguć. Razgovori su pretrpeli nekoliko neuspeha prošlog meseca i suspendovani su otkako je Hamasov politički lider i glavni pregovarač Ismail Hanije ubijen u Teheranu.

Ključni događaji:

  • Aksios: Blinken odložio posetu Bliskom istoku zbog loše bezbednosne situacije
  • Danas u Dohi pregovori o primirju u Gazi, Hamas poručio da neće učestvovati
  • Od početka poslednjih napada Izraela na Pojas Gaze rođeno i ubijeno najmanje 115 beba
  • Abas: Palestina ne pristaje na isključenje Rusije iz pregovora o miru na Bliskom istoku

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.01 Hezbolah ponovo upozorio da će uzvratiti Izraelu za ubistvo komandanta

Zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem danas je ponovo upozorio da će ta grupa uzvratiti Izraelu za ubistvo vojnog komandanta Fuada Šukra u vazdušnom napadu u Bejrutu pre dve nedelje.

''Doneli smo odluku o odmazdi i ova odluka će biti sprovedena“, rekao je Kasem.

On je istakao da je poseta američkog izaslanika Amosa Hohštajna Bejrutu u sredu, kada je Hohštajn pozvao na sporazum o Gazi i sprečavanje šire eskalacije, bila ''za pokazivanje'', prenosi Tajms of Izrael.

18.00 Kirbi: Pregovori o primirju u Gazi obećavajući, nastavak sutra u Dohi

Pregovori o primirju u Gazi i povratku izraelskih talaca će se verovatno nastaviti sutra u Dohi, ali današnji razgovori su obećavajuć početak, rekao je potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu.

Kirbi je rekao da pregovorima danas u Dohi prisustvuju direktor CIA Bil Berns i koodinator Bele kuće za Bliski istok Bret Mekgurk sa američke strane i da se trenutno sastaju sa predstavnicima Izraela, Katara i Egipta, prenosi "Times of Israel".

On navodi da su posrednici uspeli da ''smanje neke praznine” uoči današnjeg sastanka u Dohi, kao i da je današnji sastanak usredsređen na razgovore o implementaciji dogovora, pošto je okvir već usaglašen sa obe strane.

Potparol je istakao da razgovori protiču očekivano, slično prethodnim pregovorima, a da će katarski i egipatski zvaničnici pregovarati sa Hamasom, iako je ta grupa juče saopštila da neće prisustvovati sastancima u Dohi.

''U prošlosti je to funkcionisalo veoma slično kao danas u Dohi, gde će posrednici sedeti i diskutovati, rešavati stvari, a onda će ti posrednici biti u kontaktu sa Hamasom, a zatim lideri Hamasa u Dohi komuniciraju direktno sa (Jahjom) Sinvarom za konačne odgovore“, kaže Kirbi.

Kirbi je rekao da smatra da je Izrael gotovo u potpunosti ispunio ciljeve u Gazi, ubivši na desetine boraca Hamasa.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

17.44 Abas: Otići ću u Gazu, moj život nije vredniji od života dece

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da je doneo odluku da poseti Pojas Gaze i da njegov život nije vredniji od života dece u Gazi.

"Nije nam preostalo mnogo rešenja, zbog toga smo ja i celo palestinsko rukovodstvo odlučili da odemo u Gazu, moj život nije vredniji od života dece u Gazi", rekao je Abas, prenela je "Anadolia".

On je na vanrednoj sednici turskog parlamenta izrazio posebnu zahvalnost zbog stava Turske koja pod vođstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zagovara i brani legitimna prava palestinskog naroda.

"Nastavićemo da stojimo čvrsto i nećemo napustiti svoju zemlju", poručio je Abas i istakao da "izraelski ratni zločinci neće proći nekažnjeno zbog svojih zločina".

Abas je poručio da bez Gaze ne može biti ni države Palestine.

"Naš narod će bez obzira na sve proterati okupatore", kazao je Abas.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

16.08 Komesar UN o palestinskim žrtvama: Danas je mračna prekretnica za svet

Danas je mračna prekretnica za svet, izjavio je visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk povodom broja poginulih u Gazi, koji je danas premašio 40.000, kako je saopštilo palestinsko ministarstvo zdravlja. "Ova nezamisliva situacija je u velikoj meri posledica neuspeha (izraelske vojske) da se pridržava pravila ratovanja, koji se ponavlja", istakao je on, prenela je Al Jazeera.

"Dok svet razmišlja i razmatra svoju nesposobnost da spreči ovaj pokolj, pozivam sve strane da pristanu na momentalni prekid vatre, polože oružje i zauvek zaustave ubijanje", dodao je Tirk.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je ranije danas da je najmanje 40.005 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od početka rata u Gazi, preneo je Rojters.

14.42 Bela kuća pozvala sve strane da prisustvuju pregovorima o prekidu vatre u Gazi

Bela kuća je danas pozvala sve strane da prisustvuju pregovorima o prekidu vatre u Gazi u Dohi da bi se sporazum sproveo, pozivajući Izrael i Hamas na kompromis i poručivši da je napredak i dalje moguć u narednim danima.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, u intervjuu za CNN, takođe, je rekao da informacije pokazuju da Iran nije odstupio od svoje pretnje da napadne Izrael, uključujući potencijalno napad preko zastupnika, preneo je Rojters.

13.40 Šef izraelske obaveštajne službe trebalo bi da učestvuje u pregovorima u Kataru

Šef izraelske obaveštajne službe trebalo bi da se danas priključi u Dohi svojim američkim i egipatskim kolegama i katarskom premijeru na novoj rundi pregovora o primirju u Gazi, naveli su upućeni zvaničnici.

Zvaničnici Hamasa, koji su optužili Izrael da odugovlači, neće učestvovati u današnjim pregovorima. Posrednici, ipak, planiraju da se posle sastanka konsultuju sa Hamasovim pregovaračkim timom koji se nalazi u Dohi, naveo je dobro obavešteni zvaničnik za britansku agenciju.

U izraelskoj delegaciji su i šef obaveštajne službe David Barnea, direktor unutrašnje službe bezbednosti Ronen Bar i predstavnik vojnih talaca Nican Alon. Vašington će na pregovorima predstavljati direktor CIA Vilijam Berns i izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk.

U razgovorima u Dohi, koje je sazvao katarski premijer šeik Mohamed bin Abdurahman al Tani, učestvovaće i šef obaveštajne službe Egipta Abas Kamel.

12.26 Ministarstvo zdravlja: Broj umrlih u Gazi premašio 40.000

Najmanje 40.005 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od početka rata u Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze. U istom periodu zabeleženo je da je broj povređenih 92.401, prenosi Rojters. U protekla 24 sata, ubijeno je ukupno 40 Palestinaca, a 107 je ranjeno, navedeno je u saopštenju ministarstva.

12.11 Grupa od 100 američkih rabina pozvala Netanjahua da postigne dogovor o taocima

Grupa od više od 100 američkih rabina pozvala je premijera Izraela Benjamina Netanjahua da postigne dogovor o taocima, navodeći da je njihovo oslobađanje ključno za "izlečenje" jevrejskog naroda.

"Hitno pozivamo izraelskog premijera i sve relevantne strane da finaliziraju dogovor, koji je izneo predsednik (SAD Džo) Bajden i koji su podržali Katar, Egipat i Savet bezbednosti UN i da donesu preko potrebnu pomoć onima pate", navodi se u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael. 

11.26 Netanjahu demantuje izveštaj da je razgovarao sa Trampom o pregovorima o Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu demantovao je danas izveštaj da je prethodnog dana razgovarao sa republikanskim predsedničkim kandidatom SAD Donaldom Trampom o prekidu vatre u Gazi i pregovorima o oslobađanju talaca.

"Suprotno medijskim izveštajima, premijer Benjamin Netanjahu juče nije razgovarao sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom", navodi se u saopštenju premijerovog kabineta, prenosi Rojters.

Kako je ranije danas objavljeno, portal Aksios je, citirajući dva američka izvora, saopštio da je Tramp telefonom razgovarao sa Netanjahuom kako bi ga ohrabrio da prihvati sporazum, ali, izvor je naglasio da ne zna da li je to zaista ono što je bivši predsednik rekao Netanjahuu.

Trampova kampanja nije odgovorila na zahtev za komentar. Egipat, SAD i Katar zakazali su za danas novu rundu pregovora o prekidu vatre u Gazi.

11.03 IDF naredio evakuaciju naselja u Kan Junisu nakon raketnih napada

Izraelska vojska (IDF) izdala je novu naredbu za evakuaciju Palestinaca u oblasti Kan Junis u južnom pojasu Gaze, nakon nedavnih raketnih napada. Portparol IDF koji je zadužen za rad sa arapskim medijima pukovnik Avičai Adre, objavio je listu zona koje treba evakuisati, renosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se pozivaju Palestinci koji su u predgrađu Kan Junis u Al-Karari da se evakuišu u humanitarnu zonu koju je odredio Izrael, koji trenutno sprovodi ofanzivu u toj oblasti.

AP Photo/Sebastian Scheiner

 

10.50 Dvojica Palestinaca ubijeni u izraelskom napadu na Zapadnoj obali

Dva Palestinaca ubijena su danas u izraelskim napadima, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja na Zapadnoj obali. Ministarstvo je identifikovalo ubijene kao 18-godišnjeg Vaela Mišu i 20-godišnjeg Ahmeda Kalila i nije poznato da li su njih dvojica na neki način povezani, prenosi AP. Izraelska vojska (IDF) je saopštila da su dvojica ubijenih predstavljali pretnju trupama koje deluju u gradu Nablusu i takođe je navedeno da su pucali na vojnike. 

08.49 Njujork tajms: Izrael je vojno postigao sve što je mogao protiv Hamasa u Gazi

Izrael je protiv Hamasa vojno postigao sve što je mogao u Pojasu Gaze i ta grupa nije u stanju da ponovo planira ili izvede napad sličan onom od 7. oktobra, rekli su američki zvaničnici za Njujork tajms.

Međutim, zvaničnici tvrde da nikada neće moći u potpunosti da eliminišu grupu i da je neophodno napraviti sporazum koji bi obezbedio oslobađanje preostalih 115 talaca iz Gaze i živih i preminulih, prenosi Tajms of Izrael.

"Izrael je uspeo da poremeti Hamas, ubije veliki broj njihovih lidera i u velikoj meri smanji pretnju koja je postojala pre 7. oktobra", rekao je general Džozef L. Votel, bivši šef američkog CENTCOM-a za Tajms.

Bivši visoki zvaničnik CIA-e koji je služio na Bliskom istoku Ralf Gof rekao je da je Hamas u velikoj meri iscpljen, ali nije uništen i da Izraelci možda nikada neće postići potpuno da unište tu grupu.

Penzionisani general izraelske vojske Jakov Amidror nije se složio sa stavom zvaničnika i rekao je za list da Izrael još uvek mora da postigne napredak u Gazi.

"Ako Izrael evakuiše svoje snage sada, Hamas će u roku od godinu dana ponovo biti jak", tvrdi on i dodaje da je vojsci potrebno još dva ili tri meseca u centralnoj i južnoj Gazi.

07.45 Aksios: Tramp i Netanjahu razgovarali o prekidu vatre i oslobađanju talaca

Republikanski predsednički kandidat SAD Donald Tramp razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o oslobađanju talaca, objavio je portal Aksios, pozivajući se na dva američka izvora.

Jedan izvor je rekao da je poziv Trampa imao za cilj da ohrabri Netanjahua da prihvati sporazum o primirju, ali je naglasio da ne zna da li je to zaista ono što je bivši američki predsednik rekao Netanjahuu, prenosi Rojters. Trampova kampanja nije odgovorila na zahtev za komentar.

AP Photo/Sebastian Scheiner

 

07.20 Blumberg: Mogući napadi proiranskih snaga na infrastrukturu kod Haife

Zvanični Teheran bi mogao da iskoristi proiranske snage za napade na civilnu infrastrukturu u blizini izraelskog grada Haife kako bi se izbegao veliki broj civilnih žrtava i novu eskalaciju, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na neimenovanog zapadnog zvaničnika.

"Udari bi mogli biti izvršeni na civilnu infrastrukturu u blizini izraelskog grada Haife, uz izbegavanje civilnih žrtava i izraelski kontraudar. Napad bi mogle da izvrše iranske proksi grupe, a ne Iran", navodi agencija, prenosi RIA Novosti.

Kako navodi ruska agencija druga opcija bi mogla biti intenzivniji napad na izraelska postrojenja za desalinizaciju, nuklearne elektrane ili vojne objekte.

07.01 Izraelska vlada odobrila granice novog ilegalnog naselja na Zapadnoj obali

Izraelska vlada odobrila je opštinske granice za izgradnju novog naselja Nahal Helec od 60 hektara zemlje u blizini Vitlejema, uprkos nedavnoj presudi Međunarodnog suda pravde prema kojoj su izraelska naselja na palestinskim teritorijama ilegalna.

Ministar finansija Bezalel Smotrič, koji je promovisao uspostavljanje naselja, tvrdi da će to pomoći u povezivanju Jerusalima sa blokom naselja Ecion, kao i da će nastaviti da se bori protiv "palestinske države utvrđivanjem činjenica na terenu".

''Antiizraelizam ili anticionizam neće zaustaviti dalji razvoj naselja. Nastavićemo da se borimo protiv opasne ideje palestinske države i utvrđivaćemo činjenice na terenu. Ovo je moja životna misija", rekao je Smotrič.

profimedia

 

06.46 Abas: Palestina ne pristaje na isključenje Rusije iz pregovora o miru na Bliskom istoku

Palestinske vlasti ni pod kojim uslovima neće pristati na isključenje Rusije iz mirovnih pregovora na Bliskom istoku, rekao je predsednik Palestine Mahmud Abas u intervjuu za TASS. Rusija je ''uvek tražila i traži načine za mirno rešenje" i teži "pravednom rešenju bliskoistočnog pitanja u skladu sa međunarodnim pravom", naveo je Abas.

Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool

 

''I ne zaboravimo (rusku) ulogu u 'bliskoistočnom kvartetu'. SAS su oduvek želele da isključe Rusiju iz ovog procesa. Ni pod kojim okolnostima nećemo pristati na isključenje Rusije iz bilo koje platforme za bliskoistočno rešenje, jer ona zauzima zaista pravedan stav po pitanju Bliskog istoka zasnovan na međunarodnom pravu", rekao je palestinski predsednik.

On trenutno boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, gde se sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, piše Times of Israel.

06.32 Al Majadin: Hamas neće učestvovati na pregovorima sutra zbog novih uslova Izraela

Pripadnici Hamasa neće učestvovati na mirovnim pregovorima u Dohi, osim ako se Izrael ne bude pridržavao ranije iznetih predloga, rekao je neimenovani zvaničnik te militantne grupe za libansku televiziju Al Majadin.

On je istakao da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu postavio nove uslove koji će poremetiti pregovore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet