Fokus

Iranske zastave osvete i rata: Kada su podizane i šta je bio rezultat?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2024

-

15:31

Iranske zastave osvete i rata: Kada su podizane i šta je bio rezultat?
Iranske zastave osvete i rata: Kada su podizane i šta je bio rezultat? - Copyright Prinstscreen YouTube/euronews (عــربي)

veličina teksta

Aa Aa

Ubistvo Ismaila Hanijea, lidera palestinskog pokreta Hamas, koji je bio iranski "štićenik", preti da dovede do sukoba širokih razmera na Bliskom istoku.

Najave iranske strane da će se osvetiti za ono što tvrde da je delo Izraela, su svakodnevno prisutne u javnom prostoru, a njihova želja da unište Izrael se preliva i na zemlje u okruženju u kojima postoje grupe koje podržava Iran.

Ipak, u samom Iranu postoje glasovi koji govore da Iran nema potrebnu snagu za jedan ovako opsežan napad, a da su sve pretnje uzaludne, tj. "prazne reči".

Međutim, tradicionalno iransko društvo nije ništa manje tradicionalno ni prilikom objave rata. Mnogi mediji su objavili da je u Iranu podizanjem jedne zastave objavljena osveta, tj. pohod u svrhu osvete, što jeste ceremonija, a uključuje simbole koji su stari vekovima.

Oni su utvrđeni u islamu, i to šiitskom pravcu islama koji je dominantan na prostorima bivšeg Persijskog carstva, odnosno među grupom iranskih naroda, ali se postavlja pitanje da li su "u strahu velike oči", posebno kod zapadne javnosti, ili zastave zaista najavljuju ratove.

Šta je "Crvena zastava osvete"?

Različiti mediji su 4. januara 2020. izvestili da je "crvena zastava džihada" podignuta iznad džamije Džamkaran u šiitskom svetom gradu Komu u Iranu, koji se nalazi 120 kilometara južno od Teherana.

Umesto da bude postavljena kao stvarna "objava rata" Irana upućena Sjedinjenim državama, ona je podignuta u znak sećanja na iranskog generala Kasema Sulejmanija, koji je ubijen u vazdušnom napadu američke bespilotne letelice 3. januara 2020. godine.

Beli slogan na crvenoj zastavi glasi: "Oni koji žele da osvete krv Huseina", koji je bio šiitski ratnik koji je poginuo kao mučenik/šehid u bici kod Kerbale u Iraku oktobra 680. godine nove ere.

Podizanje ove zastave, u ovom slučaju je značilo deklaraciju da su šiiti spremni za rat protiv SAD u znak odmazde za ubistvo Sulejmanija, kao i protiv ekonomski štetnog naftnog embarga Irana koji predvode SAD.

Crvene zastave u šiitskoj tradiciji simbolizuju nepravedno prolivenu krv (kao što su Huseinova i Sulejmanijeva) i služe kao poziv da se osveti osoba koja je ubijena dok je branila ili šiitsku religiju ili iransku vladu orijentisanu na šiite.

Zastava, na kojoj je natpis "O, Huseinovi osvetnici" ili "Oni koji žele da osvete krv Huseina" je podignuta, prema listu "Kashmir observer" , tek šest puta u istoriji van ceremonije obeležavanja Huseinove smrti,

Poslednji put je podignuta nedavno, nakon što je objavljeno da je u Teheranu ubijen Ismail Hanije, što je bio razlog, a kao povod je uzet poziv ajatolaha, Vrhovnog lidera Islamske Republike Iran, Alija Hamneija na osvetu prema "kriminalnom i terorističkom cionističkom režimu".

"Zločinački i teroristički cionistički režim ubio je našeg dragog gosta u našoj kući i učinio nas ožalošćenim", rekao je ajatolah Hamnei u saopštenju, dodajući da je "takođe pripremio teren za oštru kaznu za sebe".

Upitan za to kakvu kaznu i u kom vidu treba da očekuju oni za koje iranska strana smatra da su ubili Hanijea, ajatolah je odgovorio da je njihova dužnost da osvete Hanijeovu krv.

"Smatramo svojom dužnošću da osvetimo njegovu krv u ovom gorkom i teškom incidentu koji se dogodio na teritoriji Islamske Republike", rekao je Hamnei, izražavajući saučešće Hanijevoj porodici i palestinskoj grupi, piše "Kashmir observer".

Prethodni put je zastava osvete van meseca Muharama podignuta u aprilu nakon izraelskog napada na iransko veleposlanstvo u Damasku, što je dovelo do smrti jednog od lidera veoma moćne iranske Revolucionarne garde.

Prilikom osvete za ovaj napad, Iran je ispalio na stotine dronova ka Izraelu, od kojih su mnogi uspešno neutralisani od strane Izraela i pre nego što su došli do izraelske teritorije.

Zastava osvete, međutim, nije jedina zastava koja, u najmanju ruku, "poziva na oprez" kada je u pitanju uvreda ka šiitima ili Islamskoj Republici Iran.

Zastave "džihada" i svetih mesta

Duga tradicija i pamćenje persijskog naroda kao i nasleđeno islamsko učenje da je greh izobražavati lik bilo kog čoveka, uključujući i najsvetije ljude vere, koja je sveprisutva u današnjem iranskom društvu, dovela je do pojave široko zastupljene iranske arabeske, ukrasa koji odišu tradicijom i lepotom.

Osim ovih živopisnih ukrasa, ono što je karakteristika iranskog društva je izobražavanje poruka, religijskih ili političkih, na zastavama koje nisu isto što i baneri, odnosno transparenti, već imaju dublje značenje, a samim tim i duže pamćenje.

Zastava "džihada", osim spomenute zastave osvete, ima još jednu varijatnu sa natpisom "O, Huseine", kojim se opet priziva imam Husein, koji treba da pomogne šiitima da pobede u svetom (duhovnom ili fizičkom) ratu.

profimedia

 

Osim zastava džihada, u iranskoj tradici zastava posebno mesto zauzimaju zastave svetih mesta, tj. svetilišta, grobnica, džamija i drugih religijski važnih mesta za šiite.

Abd al-Azim al-Hasan, poznatiji kao Šah Abdul-Azim i takođe Saiiid al-Karim, su među onim učenjacima koji su iz reda potomstva drugog imama šiitskog islama, Hasana ibn Alija.

Kao potomak imama Hasana, preminuo je u 9. veku, a njegovo mesto ukopa je jedno od najsvetijih mesta za šiite, pa u skladu s tim imaju i zastavu sa tri kupole koje se dižu iznad njegovog groba.

Osim njega, svoje zastave imaju i svetilište u kojem je sahranjena Fatima Masume, ćerka imama Muse Kazema i sestra imama Reze, kao i svetilište potonjeg.

Osim svetilišta, posebno mesto u iranskoj tradiciji zauzima poštovanje imama Mahdija, poslednjeg imama koji će prema šiitskoj eshatologiji (prim. aut. nauka o spasenju) voditi bitku protiv Antihrista te ga pobediti.

profimedia

 

Njegov dolazak, zasnovan na učenju hadisa, a ne Časnog Kurana, zazivaju milioni šiita, koji veruju da će on doneti veliku pobedu nad snagama zla uz pomoć vojske sa "crnim zastavama", koja će mu se pridružiti u toj velikoj bici.

Komentari (0)

Svet