Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF: Ubijen komandant Hezbolaha odgovoran za raketni napad na Izrael

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

07/08/2024

-

08:12

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF: Ubijen komandant Hezbolaha odgovoran za raketni napad na Izrael
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF: Ubijen komandant Hezbolaha odgovoran za raketni napad na Izrael - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je odmah nakon ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea obavestio SAD da oni stoje iza ubistva, objavio je Washington post, pozivajući se na tri izvora iz Bele kuće, koji su govorili pod uslovom anonimnosti. Izraelski ministar finansija Bezazel Smotrič rekao je da bi "možda bilo pravedno i moralno" izgladnjivati dva miliona stanovnika Gaze, dok se izraelski taoci ne vrate kućama, ali i da "niko u svetu ne dozvoljava tako nešto Izraelu". Palestinska grupa Hamas imenovala je za svog novog vođu Jahju Sinvara, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea prošle nedelje u Teheranu. Za to vreme IDF je saopštio da je u vazdušnom udaru elminisan oficir Hamasa zadužen za krijumčarenje oružja, ali i da je Hezbolah lansirao više od 30 raketa na sever Izraela. I dok libanski šef diplomatije kaže da vlasti pokušavaju da spreče "odgovor Hezbolaha koji bi započeo širi rat", šef te grupe Hasan Nasralah poručio je u svom govoru da će odgovor na izraelske napade biti snažan i učinkovit. 

Ključni događaji: 

  • Washington post: Izrael je nakon ubistva Hanijea obavestio SAD
  • Blinken: Sinvar ima konačnu reč u pregovorima, ušli su u završnu fazu
  • "Nemoguće je voditi rat": Smotrič žali što je međunarodna zajednica protiv izgladnjivanja Palestinaca
  • Kac pozvao na brzo ubistvo Sinvara
  • Turski analitičar: Sinvar je godinama mučen u zatvoru, delovaće radikalnije u borbi za opstanak
  • Četvorica poginulih u izraelskom udaru na jug Libana
  • IDF: Ubijen oficir Hamasa zadužen za krijumčarenje oružja

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.17 Borelj: Izraelska vlada da se ogradi od izjave Smotriča o blokiranju pomoći Gazi

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da očekuje da će se izraelska vlada ograditi od reči ministra finansija Izraela Bezalela Smotriča da veruje da je blokiranje humanitarne pomoći Pojasu Gaze "opravdano i moralno" čak i ako dva miliona civila umre od gladi.

"Namerno izgladnjivanje civila je ratni zločin: ministar Smotrič koji se zalaže za to je više nego sramotan", napisao je Borelj na platformi X (Tviter).

On je dodao i da Brisel želi da Jerusalim "pruži potpuni izveštaj o prijavljenim aktima mučenja u zatvoru Sde Tejman". 

21.55 SZO: U gazu stiže 1,2 miliona vakcina protiv poliomijelitisa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas planove da pošalje 1,2 miliona vakcina protiv poliomijelitisa u Gazu, nakon što je taj virus otkriven u otpadnim vodama.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus naveo je da su u planu dva kruga vakcinacije za 600.000 dece mlađe od osam godina, a prvi bi trebalo da počne 17. avgusta, prenosi BBC.

Biće ogromni logistički izazov da se obezbedi 1,2 miliona doza vakcine i da one budu uspešno raspoređene, rekla je zvaničnica SZO Andrea King, dodavši da se vakcine od trenutka kada se proizvedu do davanja moraju skladištiti na određenoj temperaturi, što predstavlja veliki izazov s obzirom na ratne operacije u Gazi.

21.49 Saudijska Arabija: Ubistvo Hanijea u Teheranu očigledno kršenje suvereniteta Irana

Saudijska Arabija je danas saopštila da je ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu "očigledno kršenje" suvereniteta Irana, rekao je danas zamenik ministra inostranih poslova Saudijske Arabije Valid Al-Huraidži. On je tokom vanrednog sastanka članica Organizacije islamske saradnje (OIC) u Džedi rekao da Saudijska Arabija odbacuje "svako kršenje suvereniteta država ili mešanje u unutrašnje stvari bilo koje zemlje".

21.16 Bageri Kani: SB UN da pozove Izrael na odgovornost za zločine nad Iranom

avet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora da ispuni svoju odgovornost i reaguje na ozbiljno kršenje suvereniteta Irana i užasne zločine izraelskog režima nad Iranom i da pozove izraelski režim na odgovornost, poručio je danas vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Irana Ali Bageri Kani i istakao da se počiniocima se mora suditi i da oni moraju biti kažnjeni.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je to rekao na vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC) koji je održan u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, na zahtev Irana nakon ubistva šefa Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu, prenela je agencija MEHR. 

20.01 Izvor: Teheran savetovao civilne aviokompanije da izbegavaju iranski vazdušni prostor

Iran je savetovao civilne aviokompanije širom sveta da izbegavaju letove kroz iranski vazdušni prostor, javila je danas egipatska državna televizija Al Kahera, pozivajućo se na egipatski zvanični izvor. Iranski vazdušni prostor treba izbegavati zbog vojnih vežbi, dodao je izvor, preneo je Rojters. 

19.50 Halevi: Izrael u visokoj pripravnosti, biće u stanju da brzo odgovori na svaki napad

Izrael je u visokoj pripravnosti i biće u stanju da brzo odgovori na svaki napad, izjavio je danas načelnik Generlštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi.

"Moći ćemo da pokrenemo veoma brz napad bilo gde u Libanu, bilo gde u Gazi, bilo gde na Bliskom istoku, iznad zemlje i ispod zemlje", rekao je Halevi obraćajući se osoblju izraelskog vazduhoplovstva u vazdušnoj bazi Tel Nof, preneo je Tajms of Izrael.

EPA-EFE/ATEF SAFADI

 

Prema njegovim rečima, Izrael će poslati vrlo jasnu poruku svojim neprijateljima, onima koji ih napadaju, onima koji u svakom govoru pričaju o tome kako žele da unište državu Izrael.

19.09 Izraelske snage uništile sedište Fataha na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelske snage danas su izvršile raciju u izbegličkom kampu Balata u blizini grada Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali i uništile lokalno sedište frakcije Fatah predsednika Palestine Mahmuda Abasa, saopštile su palestinske vlasti. U današnjoj raciji, koja je usledila nakon izraelskog napada na Dženin u kojem je ubijeno najmanje 11 Palestinaca, nije bilo žrtava.

18.50 Egipat naložio prevoznicima da sutra na tri sata izbegavaju iranski vazdušni prostor

Egipat je danas naložio nacionalnim avio-kompanijama da izbegavaju iranski vazdušni prostor u periodu od tri sata u četvrtak u ranim jutarnjim satima usled napetosti između Izraela i Irana. U bezbednosnom obaveštenju dostavljenom pilotima, navodi se da će uputstvo biti na snazi od 01:00 do 04:00 GMT (od 03.00 do 06.00 po srednjeevropskom vremenu) u četvrtak, prenosi Rojters.

''Svi egipatski prevoznici će izbegavati let iznad Teherana. Plan leta neće biti prihvaćen za preletanje te teritorije“, navodi se u obaveštenju.

18.18 Makron u razgovoru sa Pezeškijanom: Ciklus odmazde na Bliskom istoku mora da prestane

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas iranskog kolegu Masuda Pezeškijana da učini sve što je u njegovoj moći da izbegne eskalaciju u regionu i poručio da ciklus odmazde mora da prestane.

Makron je u telefonskom razgovoru sa Pezeškinaom rekao da Iran mora da pozove ''destabilizatore koje podržava“ da pokažu krajnju uzdržanost kako bi se izbegla dalja eskalacija tenzija na Bliskom istoku, saopštila je Jelisejska palata, prenosi Rojters. Iranska agencija Irna prenela je da je Pezeškijan napomenuo da Teheran zadržava pravo da odgovori na agresiju i ugrožavanje bezbednosti Irana.

17.51 Turska podnela zahtev MSP-u da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela

Turska je danas podnela zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu da se pridruži tužbi Južne Afrike za genocid protiv Izraela. Turski ambasador u Hagu Seldžuk Unal predao je zahtev sudu UN za priključenje tužbi, prenosi agencija Anadolija.

Tanjug/AP/Peter Dejong

 

''Nijedna zemlja na svetu nije iznad međunarodnog prava. Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde je izuzetno važan u smislu obezbeđivanja da zločini koje je počinio Izrael ne prođu nekažnjeno'', objavio je ranije danas potparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Ondžu Kedželi na mreži X. 

15.42 IDF: Ubijen komandant Hezbolaha odgovoran za raketni napad na Izrael

Komandant Hezbolaha Hasan Fareš Ješi, koji je bio odgovoran za napad protivtenkovskim vođenim raketama na sever Izraela, ubijen je danas u izraelskom napadu dronom na grad Džuaja u Libanu, saopštio je IDF, javlja Tajms of Izrael.

Libanski mediji su preneli podatke Ministarstva zdravlja u kojima se navodi da su dve osobe ubijene kada su izraelski dronovi gađali motocikl u Džuaji. Šestoro ljudi je povređeno u ovom napadu, prema navodima libanskih medija.

Al Džazira navodi da pojedinačni napadi na motorna vozila u južnom Libanu ciljaju na vojno rukovodstvo libanskog Hezbolaha na terenu, ali ta militantna grupa još nije objavila smrt nijednog od svojih boraca danas.

Istovremeno, izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je danas, u razgovoru s vojnicima, da će Liban ''platiti visoku cenu'' zbog postupaka lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

''Kako stvari stoje, Nasralah bi mogao da natera Liban da plati izuzetno visoke cene. Ne mogu ni da zamisle šta bi se moglo dogoditi'', rekao je Galant.

14.50 Turska danas podnosi zahtev MSP-u da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela

Turska će danas podneti zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu da se pridruži tužbi Južne Afrike za genocid protiv Izraela, saopštio je potparol Ministarstva spoljnih poslova Ondžu Kedželi. Dodao je da će turski ambasador u Holandiji podneti dosije sudu UN, prenosi AP.

''Nijedna zemlja na svetu nije iznad međunarodnog prava. Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde je izuzetno važan u smislu obezbeđivanja da zločini koje je počinio Izrael ne prođu nekažnjeno'', poručio je Kedželi na mreži "X".

Dok se čeka na odluku suda, Kedželi je pozvao na hitnu primenu mera predostrožnosti koje je prethodno naložio sud, uključujući zaustavljanje vojne ofanzive i povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Izrael za genocid i pozvao da bude kažnjen pred međunarodnim sudovima, a kritikovao je zapadne nacije zbog podrške Izraelu.

Turska je u maju obustavila trgovinu sa Izraelom, navodeći kao razlog napad Izraela na Pojas Gaze, a militantnu grupu Hamas nazvao oslobodilačkim pokretom.

Južna Afrika je krajem prošle godine podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde, optužujući Izrael da je vojnim operacijama u Gazi prekršio konvenciju o genocidu.

Izrael je odbacio optužbe za genocid i tvrdio da je rat u Gazi legitimna odbrambena akcija protiv Hamasovih militanata za napad 7. oktobra.

Nikaragva, Kolumbija, Libija, Meksiko, Španija i Palestina su prethodno podnele zahtev za pridruživanje južnoafričkoj tužbi, a ako budu prihvaćeni, ove zemlje bi mogle da podnesu pismene podneske i govore na javnim raspravama.

Preliminarna ročišta su već održana u slučaju genocida protiv Izraela, ali se očekuje da će sudu biti potrebne godine da donese konačnu odluku.

Tanjug/AP

 

12.56 "Washington Post": Iran bi mogao da preispita svoju odluku o napadu na Izrael

Iran bi mogao da preispita svoju odluku o napadu na Izrael zbog "snažnog diplomatskog pritiska Sjedinjenih Američkih Država", objavio je danas Vašington  post pozivajući se na neimenovane izvore.

Zvaničnici Bele kuće veruju da bi intenzivni diplomatski napori da se ublaži iranska odmazda za ubistvo političkog lidera grupe Hamas Ismaila Hanijea u Teheranu prošle nedelje mogli da imaju efekta, naveo je list, napominjući da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena besna zbog tajminga atentata.

SAD, zajedno sa svojim saveznicima na Zapadu i Bliskom istoku, nagovaraju Iran i Izrael da smanje tenzije i spreče da sukob preraste u sveopšti rat.

Iako je rizik od iranskog napada i dalje visok, zvaničnici Bele kuće rekli su za Vašington post da će američki napori "možda uroditi plodom" i da postoji mogućnost da Iran razmisli o svojoj odluci.

Prema zvaničnicima, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, Teheran je privatno zaključio da Hanije nije ubijen od preciznog projektila, već od bombe koja je prethodno prokrijumčarena u sobu u kojoj je boravio i da je detonirana na daljinu, navodi se u izveštajima.

To bi moglo da navede Teheran da razmisli o svojoj odluci o napadu, smatraju zvaničnici i dodaju da je sam Iran u prošlosti izvodio slične napade u stranim zemljama.

profimedia

 

08.37 Abas: Palestina je pripremila putanju za političko rešenje rata

Palestina je spremna za pregovore sa Izraelom o konačnom statusu u okviru mirovne konferencije, izjavio je danas predsednik Palestine Mahmud Abas.

"Država Palestina je formulisala političku viziju i pripremila 'putanju', koja je odobrena od grupe šest arabskih država i predstavljena na razmatranje SAD, Evropskoj uniji i članovima Saveta bezbednosti UN. U njenoj osnovi leži sveobuhvatno političko rešenje koje predviđa prekid izraelskog prisustva u pojasu Gaze", rekao je Abas za RIA Novosti.

On je naglasio da predloženo rešenje podrazumeva "početak pregovora o konačnom statusu sa izraelskom stranom u okviru međunarodne mirovne konferencije u skladu sa određenim vremenskim okvirom i izradu mehanizma regionalne bezbednosti".

On je dodao da je u okviru ovog rešenja Palestinska nacionalna administracija (PNA) spremna da obavlja svoje funkcije na teritoriji Pojasu Gaze i zahteva prekid svih jednostranih neprijateljskih akcija Izraela na zapadnoj obali reke Jordan i u Jerusalimu.

07.48 Blinken: Sinvar ima konačnu reč u pregovorima, ušli su u završnu fazu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da lider Hamasa Jahja Sinvar ima konačnu reč o tome da li će ta grupa prihvatiti sporazum o taocima i prekidu vatre.

"Kao što je to slučaj već neko vreme, sve je na njemu (Sinvaru). Pregovori su dostigli završnu fazu i verujemo da bi priča trebalo da se završi vrlo brzo", rekao je Blinken na konferenciji za medije u Merilendu, neposredno nakon što je Hamas odlučio da će Sinvar zameniti ubijenog političkog lidera Ismaila Hanijea, prenosi Jerusalem post.

Tanjug/AP/Shuji Kajiyama

 

U pitanju je predlog o primirju u tri faze kojim bi se oslobodilo 115 talaca u Gazi u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika i terorista iz izraelskih zatvora.

U prvoj fazi bilo bi oslobođeno od 18 do 32 taoca i ta faza bi trajala šest nedelja, dok obe strane pregovaraju o pitanju trajnog prekida vatre u Gazi.

Kako navodi pomenuti list, Sjedinjene Američke Države se nadaju da će prekid vatre takođe okončati i sukob između izraelske vojske i grupe Hezbolah duž severne granice Izraela.

Pretnje Irana i Hezbolaha Izraelu zbog prošlonedeljnih atentata na komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu i ​​Hanijea u Teheranu samo su povećale odlučnost SAD da finalizuju sporazum.

"Ključno je da sve strane rade na finalizaciji sporazuma, i to što je pre moguće", rekao je Blinken, napominjući da je američki predsednik Džo Bajden razgovarao sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem i egipatskim predsednikom Fatahom El-Sisijem, liderima zemalja koji su bili glavni posrednici za sporazum.

07.34 Washington post: Izrael je nakon ubistva Hanijea obavestio SAD

Izrael je odmah nakon ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea obavestio Sjedinjene Američke Države da oni stoje iza ubistva, objavio je Washington post, pozivajući se na tri izvora iz Bele kuće, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Prema pisanju lista, zvaničnici Bajdenove administracije bili su besni zbog odluke da se ubije Hanije, jer su se brinuli da bi to moglo da poremeti višemesečne pregovore o primirju u Gazi.

Profimedia

 

Jahja Sinvar, koji se smatra organizatorom napada 7. oktobra, zamenio je Hanijea na mestu političkog lidera Hamasa.

Analitičari su primetili da je, za razliku od Sinvara, za koga se veruje da se krije u tunelima ispod Gaze, Hanije živeo u Kataru i putovao u inostranstvo, čime se produbljuje pitanje zašto je Netanjahu izabrao da ubije lidera dok je u Teheranu.

"Zašto ubiti Hanijea na način koji će primoriti Irance da odgovore", upitao je bivši američki izaslanik u Izraelu Denis Ros.

List navodi da su američki zvaničnici takođe ogorčeni, jer ih Izrael nije obavestio pre nego što je pokrenuo operacije za ubistvo iranskih komandanta ili komandanata Hezbolaha.

Anonimni izraelski zvaničnik kojeg citira list potvrdio je da je telefonski razgovor između premijera Benjamina Netanjahua i američkog predsednika Džoa Bajdena prošle nedelje bio "napet".

07.21 "Nemoguće je voditi rat": Smotrič žali što je međunarodna zajednica protiv izgladnjivanja Palestinaca

Izraelski ministar finansija Bezazel Smotrič rekao je da bi "možda bilo pravedno i moralno" izgladnjivati dva miliona stanovnika Gaze, dok se izraelski taoci ne vrate kućama, ali i da "niko u svetu ne dozvoljava tako nešto Izraelu".

Krajnje desničarski ministar rekao je da bi Izrael trebalo da preuzme kontrolu oko distribucije pomoći Gazi i izneo tvrdnju da Hamas kontroliše distribucione kanale u Pojasu, preneo je CNN.

"U današnjoj svetskoj realnosti, nemoguće je voditi rat - niko u svetu ne bi nam dozvolio da izgladnjujemo i smanjimo pristup vodi za dva miliona građana, iako to može biti pravedno i moralno dok ne vrate naše taoce," rekao je, dodajući da bi rat bio završen i taoci vraćeni da je Izrael kontrolisao raspodelu pomoći umesto Hamasa.

Tanjug/AP

 

On je dodao da se "ne može boriti protiv palestinskog Hamasa i istovremeno im davati pomoć". "To je Hamasov novac, njihovo gorivo, oni kontrolišu civilni deo Pojasa Gaze. Tako jednostavno ne ide", poručio je Smotrič.

07.07 Kac pozvao na brzo ubistvo Sinvara

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pozvao je na ''brzu eliminaciju'' novog lidera Hamasa Jahje Sinvara, koji je na toj poziciji zamenio ubijenog vođu Ismaila Hanijea.

''Imenovanje arhiteroriste Jahje Sinvara za novog lidera Hamasa, koji će zameniti Ismaila Hanijea, još jedan je ubedljiv razlog da ga brzo eliminišemo i zbrišemo ovu podlu organizaciju sa lica Zemlje'', rekao je Kac na mreži X, prenosi Tajms of Izrael.

06.59 Turski analitičar: Sinvar je godinama mučen u zatvoru, delovaće radikalnije u borbi za opstanak

Palestinski pokret Hamas sa novim šefom Jahjom Sinvarom delovaće radikalnije u borbi za opstanak, jer nema drugu opciju, ocenio je turski politički analitičar Hasan Basri Ajdeniz.

Komandant Hamasa u Pojasu Gaze, Jahja Sinvar, imenovan je za političkog vođu te militantne palestinske grupe, a nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea prošle nedelje u Teheranu. Međutim, ocenjuje Ajdeniz, Jahja Sinvar, koji je zamenio Hanijea, je sasvim drugačije ime u svetu politike.

Tanjug/AP/Adel Hana

 

Ajdeniz podseća da je politička linija Hanijea bila usmerena na pružanje otpora u svim okolnostima, ali da je bio veoma blaga i strpljiva osoba, kaže politički ekspert.

"Sinvar je, pak, neko ko je 22 godine svog života proveo u izraelskim zatvorima i godinama je bio podvrgnut teškom mučenju (i prirodno) postao mnogo teža i iskusnija ličnost. Sinvar, koji je jedno vreme preuzeo i bezbednosnu odgovornost unutar Hamasa, poznat je po neupitnim odlukama o egzekuciji koje je doneo, posebno protiv izraelskih doušnika", napisao je Ajdeniz na mreži Iks.

Pored toga, kako je dodao, Sinvar ima značajno iskustvo na terenu jer je lider Hamasa u Gazi od 2017.

"Ukratko, Hamas će od sada preduzeti mnogo radikalnije/oštrije akcije u svojoj borbi za opstanak. Za sada ne preostaje nijedna druga opcija", naveo je Ajdeniz.

06.51 Izraelski ratni avioni probili zvučni zid iznad Bejruta pre govora lidera Hezbolaha

Izraelski ratni avioni su preletali nisko iznad Bejruta, a očevici tvrde da su mogli da vide letelice golim okom, kao i da su probile zvučni zid, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Mustafa Jamalddine

 

Incident se dogodio nekoliko minuta pre početka govora vođe libanskog Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, kojim je obeleženo nedelju dana od ubistva vojnog komandata ove grupe Fuara Šukra u izraelskom napadu na južna predgrađa Bejruta.

06.39 Liban pokušava da spreči snažan odgovor Hezbolaha koji bi započeo veći rat

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da vlada te zemlje pokušava da spreči odgovor grupe Hezbolah protiv Izraela, kojeg krivi za ubistvo političkog lidera militantne grupe Hamas, Ismaila Hanijea, jer ocenjuje da bi tako započeo veći rat, saopštio je Rojters.

06.25 Šef Hezbolaha: Odgovor Izraelu će biti snažan i efikasan

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah poručio je da će odgovor grupe na izraelske napade biti snažan i učinkovit. Nasralah je to poručio u obraćanju povodom obeležavanja sedmice od pogibije najvišeg vojnog komanadanta grupe Fuada Šukra, koji je ubijen u izraelskom udaru prošle sedmice u južnim predgrađima Bejruta, preno Al Džazira.

06.13 Jahja Sinvar imenovan za lidera Hamasa nakon ubistva Ismaila Hanijea

Komandant Hamasa u Pojasu Gaze, Jahja Sinvar, imenovan je za političkog vođu te palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea prošle nedelje u Teheranu. Sinvar stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži, prenosi Rojters.

profimedia

 

On je ranije bio u zatvoru u Izraelu, a za vođu Hamasa u Gazi izabran je 2017. godine. Opširnije o novom lideru Hamasa pročitajte OVDE.

06.00 IDF: Hezbolah lansirao više od 30 raketa na sever Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je libanska militantna grupa Hezbolah lansirala više od 30 raketa na sever Izraela. IDF navodi da je prvi baraž od oko 20 raketa bio usmeren na severnu Golansku visoravan i da su sve pogodile otvorena područja, dok je kasnije 10 raketa ispaljeno na sever Izraela u blizini granice sa Libanom, od kojih je pojedine oborila izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", a da su neke izazvale požar, dok povređenih nije bilo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet