Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Likvidiran visoki zvaničnik Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

08/08/2024

-

08:16

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Likvidiran visoki zvaničnik Hamasa
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Likvidiran visoki zvaničnik Hamasa - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Komandant Hezbolaha Hasan Fareš Ješi, koji je bio odgovoran za napad protivtenkovskim vođenim raketama na sever Izraela, ubijen je u izraelskom napadu dronom na grad Džuaja u Libanu, saopštio je IDF. Uprkos svakodnvenim tenzijama koje prete da prerastu u otvoren sukob Izraela i Irana, Washington Post piše da bi Teheran mogao da preispita svoju odluku o napadu na Izrael zbog "snažnog diplomatskog pritiska SAD". Istovremeno, Benjamin Netanjahu je uputio poruku Izraelcima da ostanu mirni i pribrani dok je sa druge strane predsednik Irana poručio da njegova zemlja nikada neće ćutati pred ugrožavanjem interesa i bezbednosti zemlje. Za to vreme, Iran je savetovao civilne aviokompanije širom sveta da izbegavaju letove kroz iranski vazdušni prostor, javila je egipatska državna televizija Al Kahera, pozivajući se na egipatski zvanični izvor.

Ključni događaji:

  • IDF: Ubijen komandant Hezbolaha odgovoran za raketni napad na Izrael
  • Washington Post: Iran bi mogao da preispita svoju odluku o napadu na Izrael
  • Blinken: Sinvar ima konačnu reč u pregovorima, ušli su u završnu fazu
  • Netanjahu Izraelcima: Ostanite mirni i pribrani
  • IDF: Više dronova iz Libana pogodilo Golansku visoravan
  • Turska podnela zahtev MSP-u da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela
  • Izvor: Teheran savetovao civilne aviokompanije da izbegavaju iranski vazdušni prostor

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.10 Posrednici pozvali Izrael i Hamas na nastavak pregovora o primirju 15. avgusta

Katarski, egipatski i američki lideri pozvali su Izrael i Hamas da 15. avgusta nastave razgovore u Dohi ili u Kairu kako bi premostili sve preostale praznine u predloženom sporazumu o prekidu vatre u Gazi i počeli da ga primenjuju bez ikakvog odlaganja, navele su tri zemlje danas u zajedničkom saopštenju.

Lideri tri zemlje posrednice su istakli da je, posle više meseci rada, završen okvirni predlog sporazuma i da sada nedostaju samo detalji sprovođenja, prenosi Rojters.

Kako se navodi u saopštenju, Katar, Egipat i SAD su spremni da predstave finalni predlog za rešavanja preostalih pitanja u vezi sa implementacijom sporazuma.

22.05 SAD upozorile Iran da će pretrpeti razoran udarac ako pokrene napad na Izrael

Sjedinjene Američke Države su upozorile Iran da bi nova vlada i ekonomija te zemlje mogli da pretrpe "razoran udarac" ako Teheran pokrene veliki napad na Izrael, piše danas Vol strit Džornal (VSJ), pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Zvaničnik je rekao da je upozorenje Teheranu preneto i direktno i preko posrednika, ali nije izneo više detalja, prenosi Times of Israel.

"Sjedinjene Države su poslale jasnu poruku Iranu da je rizik od velike eskalacije, ako izvrše značajan uzvratni napad na Izrael, izuzetno visok", naveo je neimenovani zvaničnik.

AP/Iranian Army, profimedia

 

20.12 Američki borbeni avioni F-22 na Bliskom istoku usled mogućeg napada na Izrael

Američka Centralna komanda (CENTCOM) danas je saopštila da su borbeni avioni F-22 američkih vazduhoplovnih snaga stigli na Bliski istok, u iščekivanju iranskog napada na Izrael.

''F-22 Raptors američkog vazduhoplovstva stigli su u zonu odgovornosti Centralne komande SAD 8. avgusta kao deo promene položaja američkih snaga u regionu da bi se ublažila mogućnost regionalne eskalacije od strane Irana ili njegovih zastupnika'' navodi se u saopštenju CENTCOM-a na mreži X.

Američki nosač aviona USS Abraham Linkoln, nekoliko borbenih aviona raspoređeni su u ovom regionu početkom meseca.

18.18 Huti će donositi zajedničke odluke o akcijama protiv Izraela sa ''Osovinom otpora''

Jemenski Huti će delovati u koordinaciji sa drugim članovima ''Osovine otpora'' u bilo kojoj zajedničkoj operaciji protiv Izraela, rekao je danas lider pobunjeničke grupe Abdul Malik al Huti.

Al Huti je istakao da će svaku odluku o odgovoru na izraelske napade doneti cela osovina.

''Osovina otpora'' je ime koje Iran i njegovi regionalni saveznici koriste za grupe koje su povezane sa Teheranom, navodi Rojters.

16.52 Najmanje 40 Palestinaca poginulo u izraelskim vazdušnim napadima širom pojasa Gaze

Najmanje 40 osoba poginulo je danas u izraelskim vazdušnim napadima širom pojasa Gaze.

Palestinski lekari su rekli da je najmanje 15 ljudi poginulo u napadima u kampu Al-Burej u centralnoj Gazi, gde je takođe uništen i veliki broj kuća, dok su četiri osobe ubijene u kampu Nuseirat, prenosi Rojters.

Ranije danas, 15 Palestinaca je ubijeno, a 30 povređeno u bombaškim napadima na dve škole istočno od grada Gaze, navela je služba za vanredne situacije.

15.25 Rojters: Stradalo još 25 osoba

Izrael je danas pojačao vazdušne udare na Pojas Gaze, gde je poginulo 25 osoba, saopštile su palestinske vlasti. U napadu na izbeglički kamp Al Burejdž poginulo je 15 osoba, a u obližnjem kampu Al Nusejrat četiri, javlja Rojters. Izraelski avion je pogodio kuću u gradu Gazi i ubio pet Palestinaca, dok je u Kan Junisu, na jugu enklave, poginula jedna osoba, navele su palestinske vlasti. 

13.13 "Ekstreman čin": Norveška upozorila Izrael da će biti posledica zbog odbijanja da akredituje diplomate

Ministarstvo spoljnih poslova Norveške saopštilo je danas da je Izrael objavio da više neće akreditovati norveške diplomate koji služe okupiranim palestinskim teritorijama i nazvao tu odluku "ekstremnim činom".

Resorni ministar Espen Bart Eide rekao je da Norveška trenutno razmatra svoj odgovor na tu izraelsku odluku, prenosi Rojters.

"Ovo je ekstreman čin koji prvenstveno utiče na našu mogućnost da pomognemo palestinskom stanovništvu... Današnja odluka će imati posledice po naš odnos sa (premijer Izraela Benjamin) Netanjahuovom vladom", rekao je on.

08.07 IDF: Likvidiran visoki zvaničnik Hamasa

Izraelska vojska (IDF) i obaveštajna služba Šin Bet ubili su visokog zvaničnika palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze Naela Sakhla, koji je, prema navodima IDF, "dirigovao" napadima na Zapadnoj obali. IDF je ubio Sakhla 24. jula, a sada je potvrđena njegova likvidacija, preneo je Džeruzalem post. List iz Jerusalima dodaje da je Sakhl bio aktivan više od decenije u "štabu Hamasa na Zapadnoj obali". Dodaje se da je bio odgovoran za upravljanje terorističkim aktivnostima, finansiranje i snabdevanje oružjem terorističkih ćelija koje su izvršile napade na Izraelce i IDF na Zapadnoj obali.

Sakhl je bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2003. godine za saučesništvo u samoubilačkom napadu u Izraelu, ali je oslobođen 2011. godine u sklopu jednog od sporazuma za oslobađanje zatvorenika, piše KAN njuz.

06.55 IDF: Više dronova iz Libana pogodilo Golansku visoravan

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je nekoliko dronova, za koje se sumnja da su lansirani iz Libana, pogodilo severni deo Golanske visoravni, a u napadu nije bilo povređenih. IDF tvrde da su lansirale rakete presretače na ciljeve koji su ušli u izraelski vazdušni prostor, ali se pretpostavlja da nijedan dron nije oboren.

06.29 Turska podnela zahtev MSP-u da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela

Turska je podnela zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu da se pridruži tužbi Južne Afrike za genocid protiv Izraela. Turski ambasador u Hagu Seldžuk Unal predao je zahtev sudu UN za priključenje tužbi, prenosi agencija Anadolija.

06.25 Halevi: Izrael u visokoj pripravnosti, biće u stanju da brzo odgovori na svaki napad

Izrael je u visokoj pripravnosti i biće u stanju da brzo odgovori na svaki napad, izjavio je načelnik Generlštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi.

AP Photo/ Maya Alleruzzo, Pool

 

"Moći ćemo da pokrenemo veoma brz napad bilo gde u Libanu, bilo gde u Gazi, bilo gde na Bliskom istoku, iznad zemlje i ispod zemlje", rekao je Halevi obraćajući se osoblju izraelskog vazduhoplovstva u vazdušnoj bazi Tel Nof, preneo je Tajms of Izrael.

06.12 Teheran savetovao civilne aviokompanije da izbegavaju iranski vazdušni prostor?

Iran je savetovao civilne aviokompanije širom sveta da izbegavaju letove kroz iranski vazdušni prostor, javila je egipatska državna televizija Al Kahera, pozivajućo se na egipatski zvanični izvor. Iranski vazdušni prostor treba izbegavati zbog vojnih vežbi, dodao je izvor, preneo je Rojters. 

06.00 IDF: Ubijen komandant Hezbolaha odgovoran za raketni napad na Izrael

Komandant Hezbolaha Hasan Fareš Ješi, koji je bio odgovoran za napad protivtenkovskim vođenim raketama na sever Izraela, ubijen je u izraelskom napadu dronom na grad Džuaja u Libanu, saopštio je IDF, javlja Tajms of Izrael. Libanski mediji su preneli podatke Ministarstva zdravlja u kojima se navodi da su dve osobe ubijene kada su izraelski dronovi gađali motocikl u Džuaji. 

Komentari (0)

Svet