Planeta

Pezeškijan imenovao dva nova ministra: Šef diplomatije Irana biće Abas Aragči, koji je doktorirao u Londonu

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2024

-

11:36

Pezeškijan imenovao dva nova ministra: Šef diplomatije Irana biće Abas Aragči, koji je doktorirao u Londonu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranski predsednik Masud Pezeškijan imenovao je danas Abasa Aragčija za iranskog ministra spoljnih poslova, a Mohsena Paknežada za ministra za naftnu industriju, saopštio je predsednik iranskog parlamenta za iransku novinsku agenciju Student News Network.

Aragči je bio glavni pregovarač u pregovorima između Teherana i međunarodne zajednice od 2013. do 2021. godine, a bio je i iranski ambasador u Turskoj i Japanu.

Obavljao je funkciju zamenika iranskog ministra spoljnih poslova za Aziju i Pacifik dve godine pre nego što je postao portparol ministarstva tokom kratkog perioda 2013. godine, preneo je Rojters.

Dok je Mohamad Džavad Zarif bio iranski ministar spoljnih poslova od 2013. do 2021. godine,

Aragči je bio drugi najuticajniji zvaničnik u ministarstvu spoljnih poslova i obavljao je funkcije zamenika za pravne i međunarodne poslove i zamenika za političke poslove. Aragči je doktorirao političke nauke na Univerzitetu u Kentu u Velikoj Britaniji.

Paknežad je bio zamenik iranskog ministra za naftnu industriju od 2018. do 2021. godine.
Paknežad je takođe bio član upravnog odbora iranske kompanije Central Oil Fields od 2000. do 2007. godine i menadžer te kompanije od 2005. do 2007. godine. On je diplomirao elektrotehniku na Univerzitetu u Teheranu i magistrirao industrijsko inženjerstvo na Univerzitetu Amirkabir.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i šef diplomatije Irana Hosein Amir-Abdolahijan poginuli su u maju u padu helikoptera na severozapadu Irana.

Pezeškijan je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Iranu u julu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet