Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas ispalio dve rakete na Tel Aviv iz Pojasa Gaze, Iran sprovodi manevre na severu zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

13/08/2024

-

07:58

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas ispalio dve rakete na Tel Aviv iz Pojasa Gaze, Iran sprovodi manevre na severu zemlje
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas ispalio dve rakete na Tel Aviv iz Pojasa Gaze, Iran sprovodi manevre na severu zemlje - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje već 312 dana. U strahu od mogućeg izbijanja sukoba najširih razmera između Irana i Izraela, "Fox News" preneo je ekskluzivnu informaciju da bi napad Irana mogao da počne za manje od 24 sata. O ovakvom raspletu događaja posvedočio je i ministar odbrane Izraela Joav Galant, koji je o tome izvestio američkog kolegu Lojda Ostina. Da smo sve bliži eskalaciji nasilja na Bliskom istoku govori podataka da su avio kompanije Swiss Airlines i Lufthansa otkazale letove za Tel Aviv i Bejrut, a Hezbolah je sve svoje osoblje i operativne kapacitete izmestio iz Bejruta. 

Ključni događaji:

  • Generalni sekretar UN osudio napad Izraela na škole u ​​Pojasu Gaze
  • Šolc pozvao Netanjahua da sklopi sporazum o primirju i vraćanju talaca
  • "Fox news": Iran bi mogao da napadne Izrael za manje od 24 sata
  • Izraelski ministar odbrane preneo američkom kolegi da Iran sprema vojni napad širokih razmera
  • Lideri Velike Britanije, Francuske i Nemačke traže nastavak pregovora o primirju u Gazi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.24 Aksios: Blinken odložio posetu Bliskom istoku zbog loše bezbednosne situacije

Američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je posetu Bliskom istoku, u koju je trebalo danas da otputuje, zbog loše bezbednosne situacije, javio je američki portal Aksios, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Blinken je trebalo da poseti Katar, Egipat i Izrael. 

Tanjug/AP/Ibraheem Al Omari

 

19.36 Hamas ispalio dve rakete na Tel Aviv iz Pojasa Gaze, bez žrtava ili povređenih

Hamas je danas ispalio dve rakete na izraelski primorski grad Tel Aviv, nakon što je u poslednjem vazdušnom napadu Izraela na Pojas Gaze ubijeno 19 Palestinaca.

Prema izveštajima iz Izraela, nije bilo žrtava, a jedna od raketa pala je u more kod Tel Aviva, prenosi Rojters.

''Bombardovali smo grad Tel Aviv i njegova predgrađa sa dve rakete 'M90' kao odgovor na cionističke masakre nad civilima i namerno raseljavanje našeg naroda'', navodi se u saopštenju Hamasa.

18.53 Iran sprovodi mornaričke manevre na severu zemlje, na obali Kaspijskog mora

Dok se region Bliskog istoka priprema za najavljenu odmazdu zvaničnog Teherana protiv Izraela zbog prošlomesečnog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji prošlog meseca, Iran sprovodi vojnu vežbu na severu zemlje, prenela je danas novinska agencija "Mehr".

Vežba se održava u provinciji Gilan na obali Kaspijskog mora s ciljem da se poboljša odbrambena spremnost iranske mornarice, potvrdili su lokalni zvaničnici, prenosi "Reuters".

Ovo je druga prijavljena vojna vežba u Iranu u poslednja tri dana nakon što su vlasti te zemlje obećale da će uzvratiti Izraelu nakon ubistva Hanijea 31. jula u Teheranu.

Iran je okrivio Izrael za ubistvo Hanijea iako izraelske vlasti nisu preuzele odgovornost, međutim iranske pretnje odmazdom protiv Izraela, koji ratuje u Pojasu Gaze, povećavaju strahovanje od eskalacije rata na Bliskom Istoku.

AP/Vahid Salemi

 

17.50 Mahmud Abas u Moskvi: Rusija jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda

Ruski predsednik Vladimir Putin danas se u Moskvi sastao sa svojim palestinskim kolegom Mahmudom Abasom koji je ruskom predsedniku rekao da je Rusija "jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda".

Palestinski lider i politički veteran 88-godišnji Abas, rekao je da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, telo u kojem je Rusija jedna od pet svetskih sila sa pravom veta, mora da deluje kako bi se "zaustavile akcije koje preduzima Izrael".

Abas je ocenio da UN nisu uspele u misiji stvaranja Palestine zbog pritiska SAD, ali je istakao da neće biti prihvaćeno prisilno iseljavanje Palestinaca sa okupiranih teritorija.

''Nećemo prihvatiti iseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze, sa Zapadne obale i iz Jerusalima, kao što se dešavalo mnogo puta u 20. veku. Verujemo da ćemo uz vašu (rusku) podršku postići naše ciljeve'', rekao je Abas. Opširnije pročitajte OVDE.

Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool

 

15.27 Meloni u razgovoru sa Netanjahuom izrazila nadu o postizanju dogovora o prekidu vatre

Italijanska premijerka Đorđa Meloni razgovarala je danas telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i tokom ragovora izrazila snažnu nadu da će biti postignut dogovor za održiv prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN, na sledećoj rundi pregovora 15. avgusta.

Italijanska premijerka je ponovo izrazila podršku posredničkim naporima koje preduzimaju SAD, Egipat i Katar, prenela je Ansa.

Tanjug AP/Alessandro Della Valle/Keystone via AP

 

Priznajući pravo Izraela na samoodbranu, ona je na kraju podvukla važnost deeskalacije na regionalnom nivou, uključujući i duž izraelsko-libanske granice gde su prisutne Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), u kojima Italija ima vodeću ulogu.

13.46 Teheran: Samo sporazum o primirju u Gazi sprečio bi Iran da direktno uzvrati Izraelu

Samo sporazum o primirju u Pojasu Gaze koji bi proizašao iz očekivanih, ovonedeljenih pregovora mogao bi da spreči Iran da direktno uzvrati Izraelu zbog likvidacije lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji, potvrdila su danas tri visoka iranska zvaničnika.

Iran je obećao oštru reakciju nakon ubista Hanijea koje se dogodilo tokom posete palestinskog zvaničnika Teheranu krajem prošlog meseca, a za koje iranske vlasti okrivljuju Izrael, prenosi Rojters.

Izrael nije potvrdio niti demantovao svoje učešće u likvidaciji lidera palestinskog Hamasa, međutim američka mornarica je rasporedila svoju ratnu flotu na području Bliskog istoka.

12.27 Hamas traži implementaciju sporazuma o primirju u Gazi, a ne nastavak razgovora

Militantna grupa Hamas ostaje pri svom zahtevu da pregovori o primirju u Gazi ne počnu iznova već da počne njihova implementacija, izjavio je danas neimenovani zvaničnik, nakon što je u izraelskim vazdušnim napadima ubijeno najmanje 19 Palestinaca u enklavi.

SAD su juče saopštile da očekuju da mirovni pregovori, koji su zakazani za četvrtak, teku kako je planirano i da je dogovor o primirju ipak moguć, prenosi Rojters. Portal Aksios izvestio je da je američki državni sekretar Entoni Blinken planirao da danas krene na razgovore u Katar, Egipat i Izrael. Izraelska vlada je saopštila da će poslati delegaciju na pregovore u četvrtak, ali je Hamas zatražio plan za implementaciju predloga, a ne nastavak razgovora.

13.14 U izraelskom ratu orotiv Gaze do sada ubijeno skoro 40 hiljada Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 39.929 Palestinaca, a ranjeno 92.240, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u palestinskoj enklavi.

Ukupno 32 Palestinca su ubijena, a 88 ranjeno u protekla 24 sata, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Ministarstvo je takođe navelo da su izraelske snage ubile najmanje 620 Palestinaca na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu od početka rata u Gazi, a iz ovih područja nestalo je nekoliko stotina.

12.44 Čekajući nastavak pregovora o prekidu vatre ali i odgovor Izraela

Izrael i SAD se pripremaju za potencijalni napad Irana na Izrael, a istovremeno se intenziviraju napori za dogovor o prekidu vatre u Gazi intenziviraju uoči nastavka formalnih pregovora ove nedelje, piše CNN.

Posrednici su pozvali Izrael i Hamas da se vrate za pregovarački sto, što je novi pokušaj da se dođe do prekida vatre uprkos ubistvima lidera Hezbolaha i Hamasa.  

Međutim, dok se čeka nastavak pregovora u Kairu, čeka se i najavljena iranska odmazda zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, za šta je Iran okrivio Izrael. Zbog pretnje razguktavanja “požara” u regionu, Francuska, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo su pozvale zaraćene strane da se bez odlaganja sklopi sporazum.  

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da deli zabirnutist Izraela u vezi sa mogućim napadom Irana u narednim danima, ukazujući na povećan broj američkih snaga u regionu.  

"Teško je utvrditi, u ovom konkretnom trenutku, da li Iran i saveznici pripremaju napd i kako bi to izgledalo", rekao je američki portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.  

Tanjug/AP

 

Međutim, zamenik portparola Stejt Departmenta Vedant Patel je na brifingu za novinare u ponedeljak naveo da očekuje da će razgovori o primirju u Gazi napredovati.  

Podsećamo, posle Hanijeovog ubistva iranski zvaničnici su govorili o osveti. Predsednik Irana Masud Pezeškijan u ponedeljak je dolio ulje na vatru izjavom da Iran ima pravo na samoodbranu i "odgovor agresoru". To je rekao u telefonskom razgovoru sa vatikanskim zvaničnikom.  

Bilo je indicija da bi Iran mogao da odustane od planova za napad na Izrael ako se postigne sporazum o prekidu vatre. Ipak, misija te zemlje pri UN je u subotu saopštila da odmazda Teherana nije povezana sa pitanje prekida vatre u Gazi.  

11.43 U napadu na Gazu ubijeno najmanje 16 ljudi, među žrtvama četiri žene i sedmoro dece

U izraelskim napadima na Gazu poginulo je najmanje 16 Palestinaca, uključujući četiri žene i sedmoro dece, saopštili su danas palestinski medicinski zvaničnici.

Deset osoba je poginulo u napadu izvedenom kasno sinoć na kuću u blizini južnog grada Kan Junisa, gde je Izrael poslednjih dana naredio masovnu evakuaciju, rekavši da mora delovati protiv palestinskih ekstremista, preneo je AP.

Bolnica Naser, u koju su tela dovezena, saopštila je da je ranjeno još četvoro dece, uključujući petomesečnu bebu. Njeni roditelji i njihovo još petoro dece su poginuli.

I roditelji ostale troje ranjene dece su poginuli, navodi se u bolničkom dokumentu o nastradalima.

U odvojenom napadu u blizini Deir al-Balaha u centralnoj Gazi ubijena je žena i njene bebe bliznakinje, koje su imale četiri dana i njihova baka. 

U drugom napadu u centralnoj Gazi poginuli su jedan muškarac i njegov nećak. Izrael navodi da pokušava da izbegne civilne žrtve i za njihovu smrt krivi Hamas, koji, kako ističe, deluje u stambenim područjima. 

09.08 Iran: Pozivu na uzdržanost Francuske, Nemačke i Velike Britanije fali politička logika

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da u pozivu Francuske, Nemačke i Velike Britanije na uzdržanost u pogledu napada na Izrael "nedostaje politička logika" i da "protivreči principima međunarodnog prava".

"Bez ikakvih primedbi na zločine cionističkog režima (Izrael), izjava E3 drsko zahteva od Irana da ne odgovori na kršenje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, rekao je portparol ministarstva Naser Kanani, prenosi Rojters.

On je pozvao Pariz, Berlin i London da "jednom zauvek ustanu protiv rata u Gazi i ratnog huškanja Izraela".

08.51 Vatikan pozvao Iran da se uzdrži od podsticanja sukoba na Bliskom istoku

Državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin pozvao je Iran da se "na svaki način" uzdrži od podsticanja sukoba na Bliskom istoku i da prihvati dijalog, pregovore i mir. Parolin je u telefonskom razgovoru sa novim predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom izrazio ozbiljnu zabrinutost Svete stolice zbog onoga što se dešava na Bliskom istoku, saopštio je Vatikan, a prenosi AP.

08.47 Dva napada Huta jutros u Crvenom moru, zvaničnici tvrde da su usmereni na brodove

Jemenska pobunjenička grupa Huti izvršila je jutros dva napada na brodove u Crvenom moru. Prvi napad dogodio se oko 115 kilometara južno od lučkog grada Hodejde koji drže Huti, saopštio je Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), a drugi se dogodio nekoliko sati kasnije oko 180 kilometara severozapadno od Hodejde, prenosi AP i dodaje da nije odmah bilo jasno da li je na meti bio isti brod.

08.40 Šolc apelovao na Pezeškijana da učini sve da spreči dalju eskalaciju na B. istoku

Nemački kancelar Olaf Šolc apelovao je na novog predsednika Irana Masuda Pezeškijana da učini sve da spreči dalju vojnu eskalaciju na Bliskom istoku, saopštila je nemačka vlada.

Šolc je u ponedeljak telefonom razgovarao sa Pezeškijanom i izrazio "veliku zabrinutost zbog opasnosti od regionalnog požara na Bliskom istoku", prenosi AP. Kako je navedeno, nemački kancelar je jasno stavio do znanja da "spirala nasilja na Bliskom istoku sada mora da bude prekinuta".

Tanjug/AP/Michael Kappeler

 

Šolc je takođe pozvao na finalizaciju sporazuma o prekidu vatre u Gazi i istakao da bi to bio važan doprinos regionalnoj deeskalaciji. Nemačka vlada nije navela na čiju je inicijativu održan telefonski razgovor.

08.33 Savet bezbednosti UN danas o situaciji u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas kako bi razgovarao o Gazi nakon izraelskog vazdušnog napada na školu koja je korišćena kao sklonište, a u kojem je proteklog vikenda, prema navodima palestinskih vlasti, poginulo najmanje 100 ljudi. Alžir je nakon tog napada zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti.

08.19 Izraelska vojska gađala ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je pogodila niz ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu. IDF je navela da su njeni avioni pogodili "vojne zgrade" koje koristi Hezbolah u oblastima Kafr Kila, Marvahin i Mejs al-Džabal na jugu Libana, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski avioni gađali su i položaje Hezbolaha u oblasti Ajta aš-Šab. Vojska je objavila snimke napada.

07.57 Bajden sa ključnim saveznicima razgovarao o smanjenju tenzija na Bliskom istoku

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je  sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije o smanjenju tenzija na Bliskom Istoku i prekidu vatre u Pojasu Gaze, saopštio je portparol Bele kuće.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP

 

07.38 IDF u "stanju najviše pripravnosti" zbog napada Irana, koji očekuju ove nedelje

Izraelska vojska (IDF) od ponedeljka je u stanju "najviše pripravnosti", jer i Vašington i Jerusalim očekuju da bi Iran ove nedelje mogao da napadne Izrael.

"Delimo istu zabrinutost i očekivanja kao i naše izraelske kolege. Moglo bi (napad Irana) biti ove nedelje. Moramo biti spremni za potencijalni niz napada", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi juče na konferenciji za medije zbog niza izveštaja da se Teheran sprema za osvetu zbog ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanije 31. jula, prenosi Times of Izrael.

07.15 Palestinske vlasti procenile da u Gazi ima 40 miliona tona ruševina

Palestinsko ministarstvo za javne radove i stanovanje saopštilo je da neviđeno razaranje u Pojasu Gaze zahteva da sve relevantne strane rade zajedno na obnovi okupirane palestinske enklave, a da u Gazi ima oko 40 miliona tona ruševina koje treba raščistiti.

Ministar Ahed Bseiso rekao je zvaničnicima UN-a, stranim diplomatama i radnicima nevladinih organizacija u Ramali da neeksplodirana municija predstavljaju veliki izazov u procesu uklanjanja ruševina, prenosi Al Džazira.

07.00 Generalni sekretar UN osudio napad Izraela na škole u ​​Pojasu Gaze

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš osudio je izraelski napad na školu Al-Tabain u Pojasu Gaze, gde je ranije poginulo 100 ljudi, izjavio je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN.

Palestinske službe za vanredne situacije izvestile su 10. avgusta da je izraelski avion ispalio tri rakete na školu Al-Tabain u Gazi, gde su se izbeglice okupile na jutarnjoj molitvi, prenosi Rojters.

Prema preliminarnim podacima, kao rezultat tog napada poginulo je 100 ljudi. Izraelske odbrambene snage (IDF) najavile su napad na školu u Pojasu Gaze, tvrdeći da su u njoj smešteni borci Hamasa.

06.35 "Fox news": Iran bi mogao da napadne Izrael za manje od 24 sata

Iran i njegovi zastupnici na Bliskom istoku mogli bi da pokrenu napad na Izrael u naredna 24 sata, kazali si za Fox news neimenovani izvori iz bliskoistočnog regiona.

"Zvaničnici (na Bliskom istoku) veruju da smo dostigli nulti sat", izveštava dopisnik Foks njuza.

Iran je zapretio velikim napadom na Izrael u znak odmazde za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu prošlog meseca, iako Tel Aviv nije niti negirao niti preuzeo odgovornost, preneo je Times of Israel.

Izrael se, takođe, priprema za odmazdu Hezbolaha, iranskog zastupnika u Libanu, za ubistvo glavnog komandanta terorističke grupe Fuada Šukra u Bejrutu, nekoliko sati pre nego što je Hanije ubijen.

Printskrin/Tanjug video

 

06.15 Izraelski ministar odbrane preneo američkom kolegi da Iran sprema vojni napad širokih razmera

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je svom američkom kolegi Lojdu Ostinu da se Iran priprema za vojni napad širokih razmera na Izrael, preneo je portal Axios, dok je iz izraelskog ministarstva danas potvrđeno da su dvojica zvaničnika razgovarala. Kako je navedeno iz tog ministarstva, Galant i Ostin su razmotrili operativnu i stratešku koordinaciju, kao i spremnost izraelske vojske pred pretnjama Irana, prenosi Rojters.

Tanjug/AP

 

U međuvremenu, Ostin je naredio raspoređivanje podmornice sa navođenim raketama na područje Bliskog istoka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet