Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Starmer, Makron i Šolc traže nastavak pregovora o primirju: Sprečiti dalju eskalaciju sukoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

12/08/2024

-

08:26

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Starmer, Makron i Šolc traže nastavak pregovora o primirju: Sprečiti dalju eskalaciju sukoba
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Starmer, Makron i Šolc traže nastavak pregovora o primirju: Sprečiti dalju eskalaciju sukoba - Copyright AP/Abdel Kareem Hana, Mohammed Zaatari, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje već 311 dana. Izraelski bezbednosni izvori veruju da je moguće da pregovarači finalizuju sporazum o sporazumu o prekidu vatre na samitu zakazanim za četvrtak u Kairu ili Dohi, i da bi taj dogovor mogao da bude sproveden u delo u roku od nekoliko dana nakon toga. Prema izveštaju Kanala 12 koji se poziva na "pozitivne" ocene neimenovanih izvora, postignut je napredak u zatvaranju jaza između Izraela i Hamasa u pogledu uslova sporazuma. Konačno, navodi se u izveštaju, zavisiće od toga da li su premijer Benjamin Netanjahu i šef Hamasa Jahja Sinvar spremni da pokažu "fleksibilnost" potrebnu za finalizaciju sporazuma.

Ključni događaji:

  • Bezbednosni izvori Izraela veruju u moguću finalizaciju mirovnog sporazuma u četvrtak
  • Pet civila ubijeno u bombardovanju Pojasa Gaze
  • Šolc pozvao Netanjahua da sklopi sporazum o primirju i vraćanju talaca
  • Izrael izdao novu naredbu za evakuaciju iz Kan Junisa
  • Kamala Haris osudila izraelski napad na školu u Gazi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.00 Generalni sekretar UN osudio napad Izraela na škole u ​​Pojasu Gaze

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš osudio je izraelski napad na školu Al-Tabain u Pojasu Gaze, gde je ranije poginulo 100 ljudi, izjavio je danas Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN.

Palestinske službe za vanredne situacije izvestile su 10. avgusta da je izraelski avion ispalio tri rakete na školu Al-Tabain u Gazi, gde su se izbeglice okupile na jutarnjoj molitvi, prenosi Rojters.

Prema preliminarnim podacima, kao rezultat tog napada poginulo je 100 ljudi. Izraelske odbrambene snage (IDF) najavile su napad na školu u Pojasu Gaze, tvrdeći da su u njoj smešteni borci Hamasa.

18.55 "Fox news": Iran bi mogao da napadne Izrael za manje od 24 sata

Iran i njegovi zastupnici na Bliskom istoku mogli bi da pokrenu napad na Izrael u naredna 24 sata, kazali si za Fox news neimenovani izvori iz bliskoistočnog regiona.

"Zvaničnici (na Bliskom istoku) veruju da smo dostigli nulti sat", izveštava dopisnik Foks njuza.

Iran je zapretio velikim napadom na Izrael u znak odmazde za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu prošlog meseca, iako Tel Aviv nije niti negirao niti preuzeo odgovornost, preneo je Times of Israel.

Izrael se, takođe, priprema za odmazdu Hezbolaha, iranskog zastupnika u Libanu, za ubistvo glavnog komandanta terorističke grupe Fuada Šukra u Bejrutu, nekoliko sati pre nego što je Hanije ubijen.

Printskrin/Tanjug video

 

11.45 Izraelski ministar odbrane preneo američkom kolegi da Iran sprema vojni napad širokih razmera

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je svom američkom kolegi Lojdu Ostinu da se Iran priprema za vojni napad širokih razmera na Izrael, preneo je portal Axios, dok je iz izraelskog ministarstva danas potvrđeno da su dvojica zvaničnika razgovarala. Kako je navedeno iz tog ministarstva, Galant i Ostin su razmotrili operativnu i stratešku koordinaciju, kao i spremnost izraelske vojske pred pretnjama Irana, prenosi Rojters.

Tanjug/AP

 

U međuvremenu, Ostin je naredio raspoređivanje podmornice sa navođenim raketama na područje Bliskog istoka.

11.26 Avioni Svis internešenela neće leteti do 13. avgusta za Tel Aviv i Bejrut

Avio-kompanija Svis internešenel saopštila je danas da produžava suspenziju letova za Tel Aviv i Bejrut, kao i letove iz Tel Aviva zaključno s 13. avgustom. Kompanija je saopštila da će izbegavati vazdušni prostor iznad Irana, Iraka i Izraela u istom periodu. Ranije danas nemačka avio-kompaija Lufthansa suspendovala je letove do Tel Aviva, Teherana, Bejruta, Amana i Erbila zaključno sa 21. avgustom, kao i da neće koristiti vazdušni prostor iznad Irana i Iraka u istom periodu, prenosi Rojters. Hezbolah je ranije najavio da će napasti Izrael u znak odmazde na napad na jug Libana, kao i zbog ubistva Šukra, navodeći da će Izrael ''platiti''.

11.00 Lideri Velike Britanije, Francuske i Nemačke traže nastavak pregovora o primirju u Gazi

Lideri Velike Britanije, Francuske i Nemačke danas su objavili zajedničko saopštenje u kojem su pozvali na nastavak pregovora o primirju u Gazi, ističući da više ne može biti odlaganja. Palestinski militantni pokret Hamas prethodno je saopštio da svaki nastavak pregovora treba da bude baziran na ranijim planovima, a ne na novoj rundi pregovora, reagujući tako na poziv međunarodnih posrednika da se održi sastanak zaraćenih strana 15. avgusta, prenosi BBC.

Posrednici iz Katara, Egipta i SAD pozvali su prošle nedelje Izrael i Hamas na novi sastanak, a izraelska strana je saopštila da će poslati tim svojih pregovarača. Britanski premijer Kir Starmer, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc ponovili su danas poziv posrednika da se pregovori nastave.

"Mi smo radili sa svim akterima kako bismo sprečili eskalaciju i nećemo štedeti napore da smanjimo tenzije i nađemo put ka stabilnosti", naveli su u zajedničkom saopštenju.

10.54 Lufthansa suspendovala letove ka Iranu, Izraelu i Iraku zaključno sa 21. avgustom

Avio-kompanija Lufthansa saopštila je danas da je suspendovala sve letove do Tel Aviva, Teherana, Bejruta, Amana i Erbila zaključno sa 21. avgustom. Pored toga, saopšteno je da kompanija neće koristiti vazdušni prostor iznad Irana i Iraka u istom periodu, prenosi Reuters.

09.56 Hezbolah izmestio osoblje i operativne kapacitete iz Bejruta

Hezbolah je izmestio osoblje i kompletne operativne kapacitete iz Bejruta, uključujući svoje političko krilo, preneo je danas Tajms of Izrael pozivajući se na libanske medije. Neposredno nakon ubistva vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu ranije ovog meseca, Hezbolah je započeo premeštanje osoblja iz predgrađa Daijeh, u iščekivanju nastavka potencijalnih izraelskih napada.

profimedia

 

Hezbolah je najavio da će napasti Izrael u znak odmazde na napad na jug Libana, kao i zbog ubistva Šukra, navodeći da će Izrael ''platiti''.

08.56 Velika Britanija, Francuska i Nemačka: Iran će snositi odgovornost ako bude došlo do napada na Izrael

Iran će "snositi odgovornost" za svaki udar protiv Izraela ''koji bi doveo do eskalacije napetosti u regionu'' i koji bi ugrozio mogućnosti o postizanju sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, poručeno je u zajedničkom saopštenju Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Britanski premijer Kir Starmer, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali su Iran ''i njegove satelite'' da se uzdrže od napada, dodajući da se slažu sa zemljama posrednicama, odnosno SAD, Egiptom i Katarom, da ne sme biti više odlaganja u pregovorima između Hamasa i Izraela, prenosi Politiko.

08.25 Hamas od posrednika traži plan baziran na ranijim pregovorima

Palestinska militantna grupa Hamas zatražila je od posrednika da predstave plan baziran na ranijim pregovorima, umesto da se angažuju u novim razgovorima oko postizanja primirja u Gazi. Prošle sedmice su lideri SAD, Egipta i Katara pozvali Izrael i Hamas da se sastanu na pregovorima 15. avgusta u Kairu ili Dohi, kako bi finalizovali sporazum o primirju i oslobađanju talaca, prenosi Rojters.

Izrael je saopštio da će poslati pregovarače da učestvuju u tim pregovorima. Hamas je prvobitno naveo da proučava tu ponudu, ali sada su nagovestili da bi mogli da izostanu iz novog kruga pregovora.

AP/Leo Correa

 

"Pokret poziva posrednike da predstave plan o primeni onoga na šta je Hamas pristao 2. jula 2024, a na osnovu vizije Bajdena i rezolucije Saveta bezbednosti UN", navela je ta grupa u saopštenju.

Hamas je dodao da bi posrednici trebalo to da nametnu okupacionom Izraelu, umesto da pokreću dodatne runde pregovora, ili nove predloge koji bi dali pokriće okupatorskoj agresiji i više vremena da nastavi genocid prema palestinskom narodu. Izrael je pokrenuo rat u Gazi nakon upada boraca Hamasa na jug u oktobru 2023. Do sada je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi, mahom civila, a zarobljeno više od 250 talaca. U izraelskoj ofanzivi je do sada ubijeno gotovo 40.000 Palestinaca, pokazuju podaci ministarstva zdravlja u Gazi.

07.45 SAD najavile raspoređivanje američke podmornice sa krstarećim raketama na B. istoku

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin naredio je raspoređivanje američke podmornice sa krstarećim raketama u regionu Bliskog istoka, saopštio je Pentagon. To je redak slučaj da Pentagon javno najavi raspoređivanje podmornice, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Kevin Wolf

 

Pentagon je naveo u saopštenju, objavljenom nakon Ostinovog razgovora sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, da je Ostin ponovio posvećenost SAD da preduzme sve moguće korake da odbrani Izrael, naglašavajući da Vašington jača položaje i sposobnosti američkih snaga širom Bliskog istoka usred eskalacije regionalnih tenzija.

Američka vojska je već ranije saopštila da će rasporediti dodatne borbene avione i ratne brodove na Bliskom istoku u okviru nastojanja Vašingtona da ojača odbranu Izraela u slučaju napada Irana. Iranski zvaničnici su rekli da će odgovoriti na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea 31. jula u Teheranu za šta su ta grupa i Iran okrivili Izrael.

06.55 Šolc pozvao Netanjahua da sklopi sporazum o primirju i vraćanju talaca

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da što pre zaključi sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca koje drži Hamas, saopštio je portparol nemačke vlade.

"Okončanje rata u Gazi bio bi odlučujući korak ka regionalnoj deeskalaciji", rekao je portparol.

Šolc je u telefonskom razgovoru sa Netanjahuom rekao da su vojni ciljevi u borbi protiv Hamasa ostvareni i da su ljudska patnja i civilne žrtve u Pojasu Gaze ogromni.

Tanjug/AP/Michael Kappeler

 

06.43 Pet civila ubijeno u bombardovanju Pojasa Gaze

Pet civila je ubijeno u izraelskom bombardovanju domova građana, saopštavaju lokalni izvori palestinske agencije VAFA.

Navode da su severno od grada Gaze, avioni bombardovali kuću pri čemu je ubijen jedan građanin, a drugi su ranjeni.

Dodaju da su avioni gađali i zapadno od kampa Nuseirat, što je dovelo do ubistva dvoje građana i ranjavanja drugih.

Hitna pomoć i spasilačke ekipe su navele da su izvukle tela dvoje ubijenih ljudi iz naselja Tal al-Sultan zapadno od grada Rafa, kao rezultat okupacionog bombardovanja grupe građana.

06.30 Izrael izdao novu naredbu za evakuaciju iz Kan Junisa

Izraelske odbrambene snage (IDF) izdale su nova upozorenja za evakuaciju Palestinaca iz oblasti Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze i dodatno prilagodile granice humanitarne zone koju je odredio Izrael, isključujući naselje Al Džala iz te zone zbog ispaljivanja raketa iz tog kvarta na Izrael.

IDF je saopštio da namerava da deluje protiv Hamasa u naselju Al Džala zbog velikog broja napada iz tog kvarta na Izrael i da je zbog toga ostanak u toj oblasti postao opasan za palestinske civile.

06.15 Kamala Haris osudila izraelski napad na školu u Gazi

Potpredsednica SAD Kamala Haris osudila je izraelski vazdušni napad na školu Al Tabaen u naselju Daraj u gradu Gazi, u kojem je u subotu poginulo, kako su saopštile palestinske vlasti u Gazi, više od 100 raseljenih Palestinaca koji su se tu sklonili od sukoba u drugim delovima enklave.

Tanjug/AP/John Raoux

 

Harisova je rekla da je ponovo "previše" civila ubijeno i još jednom pozvala na postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca koje drži Hamas.

Govoreći na predizbornom skupu u Feniksu u američkoj državi Arizoni, Harisova je navela da Izrael ima pravo da se obračuna sa Hamasom, ali da pri tome ima "važnu odgovornost" da izbegne civilne žrtve.

Komentari (0)

Svet