Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken odložio posetu Bliskom istoku zbog loše bezbednosne situacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

14/08/2024

-

10:50

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken odložio posetu Bliskom istoku zbog loše bezbednosne situacije
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken odložio posetu Bliskom istoku zbog loše bezbednosne situacije - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje već 313 dana. Dok se region Bliskog istoka priprema za najavljenu odmazdu zvaničnog Teherana protiv Izraela zbog prošlomesečnog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji prošlog meseca, Iran je sproveo vojnu vežbu na severu zemlje i odbacio poziv Francuske, Nemačke i Britanije na uzdržanost. Vežba se održava u provinciji Gilan na obali Kaspijskog mora s ciljem da se poboljša odbrambena spremnost iranske mornarice, potvrdili su lokalni zvaničnici. Iran je okrivio Izrael za ubistvo Hanijea tokom posete iranskoj prestonici gde je 31. jula Masud Pezeškijan položio zakletvu. U međuvremenu, lider Palestinaca sa Zapadne obale Mahmud Abas otputovao je u Moskvu na poziv Vladimira Putina, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken odložio posetu Bliskom istoku zbog loše bezbednosne situacije u regionu. 

Ključni događaji:

  • Aksios: Blinken odložio posetu Bliskom istoku zbog loše bezbednosne situacije
  • Iran sprovodi mornaričke manevre na severu zemlje, na obali Kaspijskog mora
  • Mahmud Abas u Moskvi: Rusija jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda
  • Lideri Velike Britanije, Francuske i Nemačke traže nastavak pregovora o primirju u Gazi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

15.51 Izraelska vlada odobrila granice novog ilegalnog naselja na Zapadnoj obali

Izraelska vlada danas je odobrila opštinske granice za izgradnju novog naselja Nahal Helec od 60 hektara zemlje u blizini Vitlejema, uprkos nedavnoj presudi Međunarodnog suda pravde prema kojoj su izraelska naselja na palestinskim teritorijama ilegalna.

Ministar finansija Bezalel Smotrič, koji je promovisao uspostavljanje naselja, tvrdi da će to pomoći u povezivanju Jerusalima sa blokom naselja Ecion, kao i da će nastaviti da se bori protiv "palestinske države utvrđivanjem činjenica na terenu".

''Antiizraelizam ili anticionizam neće zaustaviti dalji razvoj naselja. Nastavićemo da se borimo protiv opasne ideje palestinske države i utvrđivaćemo činjenice na terenu. Ovo je moja životna misija", rekao je Smotrič.

profimedia

 

Izraelska vlada je formalno odobrila osnivanje Nahal Heleca u junu ove godine zajedno sa odlukom o retroaktivnoj legalizaciji četiri ilegalne ispostave, prenosi Tajms of Izrael. Kako se navodi, biće potrebno nekoliko godina dok izgradnja ne otpočne zbog dužeg procesa čekanja na građevinsku dozvolu. Izraelska grupa za borbu protiv nasilja Peace Now saopštila je da ovo nasilje predstavlja još jedan korak u izraelskoj ''de facto aneksiji" Zapadne obale.

Međunarodni sud pravde (MSP) je sredinom jula izdao savetodavno mišljenje u kojem navodi da izraelska politika na palestinskim teritorijama predstavlja aneksiju velikih delova ovih teritorija, kao i da krši pravo Palestinaca na samoopredeljenje.

14.46 Abas: Palestina ne pristaje na isključenje Rusije iz pregovora o miru na Bliskom istoku

Palestinske vlasti ni pod kojim uslovima neće pristati na isključenje Rusije iz mirovnih pregovora na Bliskom istoku, rekao je predsednik Palestine Mahmud Abas u intervjuu za TASS. Rusija je ''uvek tražila i traži načine za mirno rešenje" i teži "pravednom rešenju bliskoistočnog pitanja u skladu sa međunarodnim pravom", naveo je Abas.

Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool

 

''I ne zaboravimo (rusku) ulogu u 'bliskoistočnom kvartetu'. SAS su oduvek želele da isključe Rusiju iz ovog procesa. Ni pod kojim okolnostima nećemo pristati na isključenje Rusije iz bilo koje platforme za bliskoistočno rešenje, jer ona zauzima zaista pravedan stav po pitanju Bliskog istoka zasnovan na međunarodnom pravu", rekao je palestinski predsednik.

On trenutno boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, gde se sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, piše Tajms of Izrael.

13.32 Al Majadin: Hamas neće učestvovati na pregovorima sutra zbog novih uslova Izraela

Pripadnici Hamasa neće učestvovati na mirovnim pregovorima u Dohi, osim ako se Izrael ne bude pridržavao ranije iznetih predloga, rekao je danas neimenovani zvaničnik te militantne grupe za libansku televiziju Al Majadin. On je istakao da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu postavio nove uslove koji će poremetiti pregovore.

10.50 Od početka poslednjih napada Izraela na Pojas Gaze rođeno i ubijeno najmanje 115 beba

Najmanje 115 beba rođeno je i ubijeno od početka poslednjih vazdušnih napada Izraela na Pojas Gaze, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

''Svi oni živeli su kratke trenutke pre nego što su im životi izgubljeni u bombardovanju i agresiji'', navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Al Džazira. Poslednja identifikovana ubijena novorođenčad su blizanci stari četiri dana, odnosno rođeni devetog avgusta, Ajsel i Ajsar Abu al Kumsan.

07.04 Aksios: Blinken odložio posetu Bliskom istoku zbog loše bezbednosne situacije

Američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je posetu Bliskom istoku, u koju je trebalo danas da otputuje, zbog loše bezbednosne situacije, javio je američki portal Aksios, pozivajući se na dva neimenovana izvora. Blinken je trebalo da poseti Katar, Egipat i Izrael. 

Tanjug/AP/Ibraheem Al Omari

 

06.46 Hamas ispalio dve rakete na Tel Aviv iz Pojasa Gaze, bez žrtava ili povređenih

Hamas je ispalio dve rakete na izraelski primorski grad Tel Aviv, nakon što je u poslednjem vazdušnom napadu Izraela na Pojas Gaze ubijeno 19 Palestinaca.

Prema izveštajima iz Izraela, nije bilo žrtava, a jedna od raketa pala je u more kod Tel Aviva, prenosi Rojters.

''Bombardovali smo grad Tel Aviv i njegova predgrađa sa dve rakete 'M90' kao odgovor na cionističke masakre nad civilima i namerno raseljavanje našeg naroda'', navodi se u saopštenju Hamasa.

06.33 Iran sprovodi mornaričke manevre na severu zemlje, na obali Kaspijskog mora

Dok se region Bliskog istoka priprema za najavljenu odmazdu zvaničnog Teherana protiv Izraela zbog prošlomesečnog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji prošlog meseca, Iran sprovodi vojnu vežbu na severu zemlje, prenela je novinska agencija "Mehr".

Vežba se održava u provinciji Gilan na obali Kaspijskog mora s ciljem da se poboljša odbrambena spremnost iranske mornarice, potvrdili su lokalni zvaničnici, prenosi "Reuters".

Ovo je druga prijavljena vojna vežba u Iranu u poslednja tri dana nakon što su vlasti te zemlje obećale da će uzvratiti Izraelu nakon ubistva Hanijea 31. jula u Teheranu.

AP/Vahid Salemi

 

06.20 Mahmud Abas u Moskvi: Rusija jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda

Ruski predsednik Vladimir Putin u Moskvi se sastao sa svojim palestinskim kolegom Mahmudom Abasom koji je rekao da je Rusija "jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda".

Palestinski lider i politički veteran 88-godišnji Abas, rekao je da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, telo u kojem je Rusija jedna od pet svetskih sila sa pravom veta, mora da deluje kako bi se "zaustavile akcije koje preduzima Izrael".

Abas je ocenio da UN nisu uspele u misiji stvaranja Palestine zbog pritiska SAD, ali je istakao da neće biti prihvaćeno prisilno iseljavanje Palestinaca sa okupiranih teritorija.

''Nećemo prihvatiti iseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze, sa Zapadne obale i iz Jerusalima, kao što se dešavalo mnogo puta u 20. veku. Verujemo da ćemo uz vašu (rusku) podršku postići naše ciljeve'', rekao je Abas. Opširnije pročitajte OVDE.

Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet