Fokus

"Situacija vrlo neizvesna": Demonstracije na ulicama Venecuele, može li opozicija da dobije novo prebrojavanje glasova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/07/2024

-

19:23

"Situacija vrlo neizvesna": Demonstracije na ulicama Venecuele, može li opozicija da dobije novo prebrojavanje glasova
"Situacija vrlo neizvesna": Demonstracije na ulicama Venecuele, može li opozicija da dobije novo prebrojavanje glasova - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Na ulicama Venecuele traju demonstracije. Učesnici protesta traže da predsednik Nikolas Maduro prizna da je na izborima u nedelju pobedila opozicija. Vlada je proteste označila kao pokušaj puča, a Maduro ima podršku vojske. Obećava da će uhapsiti lidera opozicije koji tvrde da su rezultati izbora namešteni. 

Maduro je, podsetimo, prema rezultatima nedeljnih izbora osvojao 51 odsto glasova, dok opozicija tvrdi da je njihov kandidat, penzionisani diplomata Edmundo Gonzales, dobio čak 70 odsto. 

Izbore su obeležile brojne neregularnosti, a Bela kuća traži veću transparentnost kada je reč o izbornim rezultatima. Takođe, jedan broj broj latinoameričkih zemalja još ne priznaje rezultate, pa Kostarika, na primer, nudi azil liderima opozicije. 

Euronews TV

O ovoj temi za Euronews Srbija govorio je Dejan Mihailović sa Tehnološki univerzitet Montrej u Meksiko Sitiju. On kaže da za sada ne možemo da utvrdimo koja je strana bliža istini. 

"Počeli su nemiri, nažalost, do sada je šest lica poginulo u nemirima, na desetine je povređeno, a po nekim izvorima nekoliko stotina je lišeno slobode. Sinoć se u kasnim satima Maduro obratio naciji, pozivajući svoje pristalice da ga podrže danas, izlazeći ispred predsedničke palate Miraflores u Venecueli, u Karakasu, a za subotu je najavljen marš za mir Madurovih pristalica. Ne jenjava eskalacija", rekao je on.

Tanjug/AP

 

Kako dodaje, Venecuela je zemlja koja prolazi kroz višedecenijsku političku i ekonomsku krizu i ona izaziva nestabilnost ne samo u državi, već i u čitavom regionu. 

"Interesantno je takođe da je za danas zakazana sednica Organizacija američkih država, pozivajući se na demokratsku povelju, devet zemalja regiona je zakazalo tu sednicu da bi se prodiskutovalo šta dalje. Postoji nekoliko scenarija. Maduro će verovatno biti izložen velikim pritiscima spolja da dođe do ponovnog prebrojavanja glasova uz prisustvo međunarodnih posmatračnih misija. Drugi scenario koji on verovatno neće prihvatiti je da dođe do raspisivanja novih izbora", rekao je Mihailović.

"Venecuelansko društvo duboko podeljeno"

Na pitanje da li opozicija ima međunarodnu podršku i podršku Sjedinjenih Američkih Država, Mihailović kaže da podršku SAD ima. Dodaje da se zna da od 1999. i dolaska Uga Čaveza na vlast u Venecueli da je ta zemlja izložena neviđenim pritiscima i pravim malim ekonomskim ratom od strane SAD zbog ideoloških i političkih razlika.

"Međutim, postoji određen broj latinoameričkih zemalja, Kostarika, Panama, Peru, još neke zemlje koje su dovelu pitanje rezultate izbora i koje podržavaju opozicioni blok. S druge strane, zemlje kao što su Kuba, Nikaragva, delimično Meksiko i Brazil, koji su vrlo uzdržani sve dok se ne objave zvanično rezultati koji će biti na izvestan način dokaz da je to, da je pobeda Madura zaslužena, da tako kažem", rekao je on.

Tanjug/AP

 

Navodi da je situacija neizvesna i da će najverovatnije doći do insistiranja na tome da dođe do novog prebrojavanja glasova i da se stvarno utvrdi činjenično stanje.

"I sami znate u svim izbornim procesima, na biračkim mestima su prisutni svi politički takmaci, i kada dođe do zaključivanja, odnosno sabiranja glasova, meni je veoma sumnjivo to da je Maduro pobedio sa 6-7 odsto razlike, ali da je opozicija u sinoćnjem obraćanju su naveli podatke da su oni dobili više od 6 miliona glasova, a Maduro jedva dobio nešto više od 2 miliona glasova. Dakle, veliki je raskorak i to je veoma sumnjivo po svim tačkama", rekao je on.

Tanjug/AP

 

Ipak, na pitanje šta će biti sa protestima u nastavku, ističe da je Venecuelansko društvo u socijalnom i političkom smislu duboko podeljeno.

"Nije to patent venecuelanskog naroda, to se događa praktično na međunarodnim nivou. Dakle, ta rastuća polarizacija je jedan od glavnih uzroka da imamo vrlo neizvesnu situaciju i da je veoma moguće da dođe do zaoštravanja. S jedne strane, postoji opcija otvorenog građanskog sukoba, odnosno građanskog rata, koji bi čitav region Latinske Amerike doveo u jednu vrlo neugodnu situaciju. I pokušaj nekih delova vojske i policije da ugroze Madura, iako je vrh venecuelanske vojske i dalje uz Madura, s obzirom na iskustva koje smo imali od dolaska Uga Čaveza na vlasta i opcija o državnom udaru je takođe otvorena. Dakle, situacija je vrlo neizvesna", zaključio je on.

G7 izražava zabrinutost zbog izbornih rezultata u Venecueli

Grupa industrijski najrazvijenijih zemalja G7 danas je usvojila deklaraciju kojom izražava solidarnost sa narodom Venecuele, kao i zabrinutost zbog objavljenih izbornih rezultata koji su izazvali proteste širom te zemlje.

Šefovi diplomatija G7 pozvali su zvaničnike Venecuele da objave detaljne izborne rezultate na potpuno transparentan način. Oni su ih takođe pozvali da odmah podele sve informacije sa opozicijom i nezavisnim posmatračima, navodi se u saopštenju G7 u koje je Rojters imao uvid.

"Pozivamo na maksimalnu uzdržanost i mirno, demokratsko rešenje", dodali su ministri zemalja G7. Ministar spoljnih poslova Italije, koja trenutno predsedava G7 u 2024., naveo je da odlučno osuđuje režim Madura.

Antonio Tajani je kazao da je to uvek činio, otkako obavlja funkcije u evropskim institucijama, dodajući da objavljeni rezultati po svemu sudeći ne odražavaju pravu volju naroda Venecuele.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet