Fokus

Državni tužilac Venecuele: Napad na elektronski sistem za prebrojavanje glasova izvršen iz Severne Makedonije

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

19:05

Državni tužilac Venecuele: Napad na elektronski sistem za prebrojavanje glasova izvršen iz Severne Makedonije
Državni tužilac Venecuele: Napad na elektronski sistem za prebrojavanje glasova izvršen iz Severne Makedonije - Copyright Tanjug/AP/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Državni tužilac Venecuele Tarek Sab izjavio je danas da je napad na elekronski sistem zbog koga je usporeno prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima tokom vikenda, izvršen iz Severne Makedonije.  Sab nije pružio bilo kakve dokaze za svoju tvrdnju, preneo je Rojters.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, koji je, prema podacima izborne komisije pobedio na jučerašnjim predsedničkim izborima u toj zemlji, saopštio je ranije danas da je njegov reizbor trijumf mira i stabilnosti.

Izborna komisija je objavila prve rezultate tek šest sati po zatvaranju birališta, a Maduro je izjavio da brojanje glasova i objavljivanje rezultata kasni zbog sajber napada, preneo je "Pais".

"Mi znamo odakle je hakerski napad došao, ostavili su tragove", rekao je Maduro.

On je, takođe, ponovio svoju tvrdnju iz predizborne kampanje da je izborni sistem Venecuele transparentan.

Maduro je objasnio da njegova pobeda predstavlja "poštovanje suverenog života Venecuele i narodne volje".

On je odbacio optužbe opozicije, tvrdeći da su rezultati kasnili zbog žestokog hakerskog napada čiji počinioci su, kako je naveo, identifikovani.

Nacionalno izborno veće Venecuele saopštilo je prethodno da je na osnovu rezultata sa obrađenih 80 odsto izbornih mesta aktuelni predsednik Venecuele Nikolas Maduro osvojio 51,2 odsto glasova i pobedio na predsedničkim izborima, čime je obezbedio treći mandat.

Njegov protvikandidat, predstavnik opozicije Edmundo Gonzales Urutia osvojio je 44,2 odsto glasova, prema podacima izborne komisije.

Tanjug/AP/Matias Delacroix

 

Opozicija je saopštila da se priprema da ospori rezultate koje je saopštila izborna komisija, preneo je AP.

Predstavnici opozicije izjavili su da podaci koje su prikupili od svojih predstavnika na izborima u 30 odsto biračkih centara pokazuju da je Gonzales pobedio Madura. "Rezultati se ne mogu sakriti. Zemlja je mirno izabrala promenu", napisao je Gonzales na platformi X (Tviter) pre objavljivanja rezultata izborne komisije, preneo je Skaj njuz.

U Venecueli su juče održani predsednički izbori, a protivkandidati Maduru su bili predstavnik opozicije Edmundo Gonzales Urutia i još osam kandidata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet