Fokus

Nakon povlačenja Bajdena iz trke, oglasili se predsednici Demokratske stranke u svih 50 država

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2024

-

07:45

Nakon povlačenja Bajdena iz trke, oglasili se predsednici Demokratske stranke u svih 50 država
Kamala Haris - Copyright Tanjug AP/John Raoux, File

veličina teksta

Aa Aa

Čelnici Demokratske stranke u svih 50 američkih saveznih država dali su podršku potpredsednici Kamali Haris kao novoj kandidatkinji Demokratske stranke koja će se na novembarskim izborima za predsednika SAD suprotstaviti republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Nakon što je aktuelni američki predsednik Džozef Bajden objavio svoju odluku o povlačenju iz izborne trke, čelni ljudi demokrata održali su konferencijski sastanak na kojem je potvrđen jedinstven stav, prenosi "Reuters".

"Nakon objave predsednika Bajdena, naši članovi su se odmah okupili kako bi izrazili jedinstven stav podrške za kandidatkinju koja ima iskustvo u osvajanju teških izbora i koja je dokazani lider u pitanjima koja su važna Amerikancima: reproduktivne slobode, prevencije oružanog nasilja, zaštite klime, reforme pravosuđa i obnove ekonomije. Ta osoba je naša aktuelna potpredsednica Kamala Haris", navodi se u saopštenju Kena Martina, predsednik Asocijacije državnih demokratskih odbora (ADDK).

Tanjug/AP/Ronda Churchill

 

Mnoge demokrate su brzo nakon odustajanja Bajdena od kampanje za reizbor izrazile podršku Harisovoj da bude predsednička kandidatkinja demokrata i sučeli se sa bivšim predsednikom SAD Trampom na novembarskim izborima, ali neki moćni članovi stranke, uključujući bivšu predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi, za sada se nisu oglašavali.

Haris će danas govoriti u Beloj kući povodom N.C.A.A. šampionata, što bi, kako navodi Njujork tajms, moglo da bude njeno prvo obraćanje javnosti otkako je Bajden saopštio da neće prihvatiti demokratsku nominaciju.

Kamal brzo dobija podršku?

Na rasporedu predsednika Bajdena za danas nije najavljen nijedan javni događaj, osim redovnog jutarnjeg brifinga Bele kuće, dodaje "New York Times".

Njujorški list piše da su uticajni lideri demokratskog establišmenta brzo "prigrlili" Haris nakon "šokantnog izlaska" Bajdena iz trke, nadajući se da bi uspešna "sukcesija mogla da okonča mesec dana štetnog haosa" i da transformiše trku za koje se veruje da se okreće republikancima.

Ističući da Kamala Haris brzo dobija podršku demokrata dok se trka 2024. ponovo zahuktava navode da je Haris brzinom koja oduzima dah, preuzela kontrolu nad ogromnom političkom operacijom koju je vodio Bajden i da je kontaktirala demokratske lidere u Kongresu da zatraži njihovu podršku.

Bajdenova kampanja je formalno preimenovana u "Haris za predsednicu" (Harris for President), dajući potpredsednici SAD trenutni pristup računu koji je krajem juna imao 96 miliona dolara u gotovini. U internom pozivu, lideri Bajdenove kampanje rekli su da će sada raditi za Haris. Bajden je podržao Haris skoro u trenu. Pratili su ga mnogi uključujući Bila i Hilari Klinton, ključne demokratske senatore i uticajne članove Predstavničkog doma.

Nakon što je objavljeno da Bajden odustaje od trke, kako NT prenosi, oglasili su se i veliki i mali donatori demokrata koji su odmah stali na stranu Haris.

Veliki donatori koji su tražili da se Bajden povuče, pohvalili su tu njegovu odluku. Gideon Štajn, koji je postao vodeća ličnost donatorske zajednice koja se zalaže za novog kandidata, nazvao je Bajdena "pravim američkim herojem“ i predvideo da će ta odluka utrti put za pobedu demokrata u predsedničkoj trci.

Mali donatori počeli su veoma brzo da se okupljaju i da podržavaju Haris, a NT navodi kao  primer Dejvida Hoga, aktivista za kontrolu oružja koji je preživeo masovnu pucnjavu 2018. na Floridi, a koji je za samo nekoliko sati uspeo sa svojim pratiocima na društvenim mrežama da prikupi 200.000 dolara za kampanju.

"Učiniću sve što je u mojoj moći da ujedinim Demokratsku stranku — i ujedinim našu naciju — da pobedim Donalda Trampa i njegovu ekstremnu agendu Projekta 2025",  rekla je Haris u saopštenju.

"Imamo 107 dana do izbora. Zajedno ćemo se boriti. I zajedno ćemo pobediti."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet