Fokus

"Koji god scenario su demokrate imale, to je sada bačeno kroz prozor": Šta posle odluke Bajdena da se povuče iz trke?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2024

-

06:59

"Koji god scenario su demokrate imale, to je sada bačeno kroz prozor": Šta posle odluke Bajdena da se povuče iz trke?
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Iako je ranije rekao da bi samo "svemogući gospod" mogao da ga navede da odustane od kandidature za njegov reizbor, Džozef Bajden je sinoć objavio da je doneo odluku da odustane od predsedničke trke. Njega su nedeljama mnogi unutar Demokratske stranke pozivali da povuče taj potez, a mediji su diskutovali o potencijalnoj zameni. Deluje da najviše šansi za demokratsku nominaciju sada ima Kamala Haris, ali je izvesno da predsedinčka trka u SAD sada nastavlja da se odvija u nepoznatm pravcu. 

Aktuelni predsednik Amerike je prvi put još od 1968. godine i Lindona Džonsona odustao od kampanje za reizbor. Džonson nije mogao da prevaziđe nepopularnost rat u Vijetnamu, a Bajdenovi izazovi bili su njegove godine i loš učinak na debati sa Donaldom Trampom. Međutim, ta vrsta izazova se pokazala jednako politički kobnom, navodi dopisnik BBC-ja za Severnu Ameriku Entoni Zruker.

Očekuje se Bajdenovo obraćanje naciji

Pre odluke da se povuče Bajden je telefonom konsultovao porodicu i glavne savetnike. U pismu koje je objavio na društvenim mrežama je naveo da je za njega bila najveća čast da služi kao predsednik. 

Tanjug/AP

 

"Iako je moja namera bila da se borim da budem ponovo izabran, verujem da je u najboljem interesu moje partije i zemlje da odstupim i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje dužnosti do kraja svog mandata", rekao je. 

Istakao je da će se obratiti naciji kasnije tokom nedelje, ali je podržao svoju potpredsednicu Kamalu Haris kao kandidatkinju Demokratske stranke na predstojećim izborima u novembru. To su učinili i još neki istaknuti članovi, a Haris je poručila da je počastvovana i da će "osvojiti nominaciju", ali i pobediti Trampa.  

Šta je rekao Tramp i da li su republikanci spremni?

Tramp je u svojoj prvoj reakciji u telefonskom razgovoru za CNN rekao da je Bajden bio "najgori predsednik u istoriji zemlje", uz opasku da će lakše biti pobediti Kamalu Haris nego Bajdena.  

On je zatim na svojoj društvenoj mreži Truth Social naveo da Bajden nije bio sposoban da se ponovo kandiduje za predsednika, i da "sigurno nije sposoban ni da služi kao predsednik" i da to "nikada nije ni bio". 

"Pokvareni Džo Bajden nikada nije bio sposoban da se kandiduje za predsednika, a sigurno nije sposoban da služi, niti je ikada bio. Do pozicije predsednika je došao samo lažima, lažnim vestima, a ne napuštajući svoj podrum. Svi oko njega, uključujući njegovog doktora i medije, znali su da on nije sposoban da bude predsednik", naveo je Tramp. 

Tanjug/AP

 

Tramp je rekao da je Bajden kao predsednik loše uradio što je pustio milione migranata da uđu u SAD, kako je naveo, potpuno neprovereni, od kojih su mnogi došli iz zatvora, psihijatrijskih ustanova, kao i rekordan broj terorista.  

"Mnogo ćemo patiti zbog njegovog predsedavanja, ali ćemo vrlo brzo sanirati štetu koju je napravio", naveo je Tramp. 

Inače, dva izvora su za CNN rekla da se kampanja Donalda Trampa već nekoliko nedelja pripremala za druge potencijalne demokratske kandidate. Na listi mogućih imena su bili guverner Kalifornije Gevin Njusom i giverner Mičigena Grečen Vitmer, ali je ipak najveći deo fokusa bio na Kamali Haris.   

Da li ćemo videti novi žanr političkog teatra?

Međutim, demokrate su ipak sada na nezgodnom terenu jer formalnu odluku o kandidatu te stranke moraju pažljivo da odmere i da je donesu pod budnim okom javnosti i uz vreme koje otkucava do izbora u novembru.  

Kako je primetio Entoni Zurker, tokom poslednjih pola veka su političke konvencije postale pomalo dosadne. Svaki minut je obično pažljivo isplaniran za televiziju i konvencije se pretvore u višednevne reklame za određenog predsedničkog kandidata.  

Tanjug/AP Photo/Matt Kelley

 

"Međutim, konvencija Demokratske stranke sledećeg meseca će biti značajno drugačija. Na kom god scenariju su radili stranka i Bajdenova kampanja, to je sada bačeno kroz prozor", naveo je.  

Kako je dodao, čak iako stranka podrži Kamalu Haris, biće veoma teško planirati i kontrolisati kako će se stvari odvijati na podijumu.  

"A ukoliko Haris ne uspe da ujedini stranku, konvencija bi mogla da se pretvori u slobodno poliitčko igralište za sve, gde bi se različiti kandidati borili za nominaciju pred kamerama, ali i iza zatvorenih vrata. To bi moglo da stvori politički teatar koji bi bio živ i nepredvidiv, na način na koji to američka javnost do sada nije videla", zaključio je.  

Šta su seldeći koraci za demokrate?

Demokratska stranka sada mora da izabere novog kandidata za predsedničke izbore u SAD. Zna se da je formalno Bajden trebalo da bude nominovan nakon 1. avgusta, ali to glasanje sada bi moglo da se otkaže, piše BBC.

Tanjug/Denise Cathey/The Brownsville Herald via AP

 

Konvencija demokrata je zakazana od 19. do 22. avgusta u Čikagu. Bajden je pobedio na unutarstranačkim izborima, što znači da su delegati iz saveznih država obećali da će glasati za njega. 

Međutim, oni sada mogu da glasaju za drugog kandidata, i zbog toga se ne zna mnogo o procesu. Nepoznanica je kako će delegati izabrati sledećeg kandidata. 

Komentari (0)

Svet