Fokus

Kako su svetski lideri reagovali na Bajdenovu odluku da se povuče iz kampanje?

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2024

-

23:42

Kako su svetski lideri reagovali na Bajdenovu odluku da se povuče iz kampanje?
Tanjug/AP/Erin Schaff/The New York Times - Copyright Tanjug/AP/Erin Schaff/The New York Times

veličina teksta

Aa Aa

Svetski lideri reagovali su danas na odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena da odustane od kampanje za reizbor, izražavajući poštovanje za tu odluku i ističući njegove zasluge tokom obavljanja predsedničke funkcije.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da odustane od kandidature za reizbor zaslužuje priznanje i pohvalio njegova dostignuća, uključujući jačanje vojnog saveza NATO-a.

"Džo Bajden je postigao mnogo: za svoju zemlju, za Evropu, za svet", napisao je Šolc na X platformi.

On je dodao da je zahvaljujući Bajdenu transatlantska saradnja  bliska, NATO jak, a da su SAD dobri i pouzdani partneri Nemačke.

"Njegova odluka da se više ne kandiduje zaslužuje priznanje", naglasio je Šolc

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da poštuje odluku predsednika SAD Džozefa Bajdena da odustane od reizbora i istakao da se raduje saradnji sa njim tokom ostatka njegovog predsedničkog mandata.

Starmer je istakao da je Bajden, kao što je to činio i tokom svoje izuzetne karijere, odluku doneo na osnovu onoga što veruje da je u najboljem interesu naroda Amerike.

Norveški premijer Jonas Gar Stere rekao je da poštuje Bajdenovu odluku da odustane od kampanje za reizbor 

Stere je izjavio za norveški javni emiter NRK da je Bajden jedan od najistaknutijih američkih političara tokom nekoliko decenija i predsednik koji je sproveo nekoliko važnih reformi.

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da današnja Bajdenova odluka predstavlja odgovoran i lično težak korak, ali utoliko vredniji.

"To je nesumnjivo odluka državnika koji je služio svojoj zemlji decenijama", napisao je Fijala na platformi X. 

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da je Bajden doneo mnoge teške odluke zahvaljujući kojima su Poljska, SAD i svet postali bezbedniji, a demokratija jača.

"Znam da ste bili vođeni istim principima kada ste objavili svoju najnoviju odluku. Moguće najtežu u Vašem životu", napisao je Tusk na platformi X.

Izraelski predsednik Isak Hercog zahvalio je Bajdenu na njegovom "prijateljstvu i postojanoj podršci" Izraelu tokom njegove duge političke karijere.

"Kao prvi američki predsednik koji je posetio Izrael u vreme rata, kao dobitnik izraelske predsedničke medalje časti i kao pravi saveznik jevrejskog naroda, on je simbol neraskidive veze između naša dva naroda", napisao je Hercog na platformi X. 

Australijski premijer Entoni Albaneze zahvalio je Bajdenu nakon što je odustao od reizbora na vođstvu i predanom obavljanju dužnosti.

Albaneze je napisao na platformi X da savez između SAD i Australije nikada nije bio jači i da je posvećen bezbednosti, demokratiji i akcijama protiv klimatskih promena.

"Hvala vam na Vašem vođstvu i stalnoj službi predsedniče Bajden. Alijansa Australije i SAD nikada nije bila jača sa našom zajedničkom posvećenošću demokratskim vrednostima, međunarodnoj bezbednosti, ekonomskom prosperitetu i klimatskim akcijama za ovu i buduće generacije", naveo je Albaneze.

Komentari (0)

Svet