Fokus

DŽOZEF BAJDEN SE POVUKAO IZ IZBORNE TRKE Predsednik SAD podržao Kamalu Haris, ona namerava da "zaradi nominaciju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2024

-

19:56

DŽOZEF BAJDEN SE POVUKAO IZ IZBORNE TRKE Predsednik SAD podržao Kamalu Haris, ona namerava da "zaradi nominaciju"
Džozef Bajden - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Džozef Bajden je odlučio da se povuče iz trke na predsedničkim izborima u SAD. Naveo je da je to "u najboljem interesu njegove partije i države". Bajdenov potez dolazi četiri meseca pre nego što će Amerikanci izaći na birališta, i to predstavlja jedan od ključnih momenata kampanje. U prethodnim nedeljama je postojao snažan pritisak unutar Demokratske stranke posle slabog Bajdenovog učinka na televizijskoj debati sa Donaldom Trampom krajem juna. 

Ključni događaji

  • Džozef Bajden se povukao iz predsedničke trke u SAD posle snažnog pritiska unutar partije
  • U pismu koje je objavio na mrežama poručio da je to u "najboljem interesu stranke i države"
  • Aktuelni predsednik podržao Kamalu Haris kao kandidata
  • Donald Tramp izjavio da "Bajden odlazi kao najgori predsednik"
  • Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson pozvao Bajdena da podnese ostavku na predsedničku funkciju

Reakcije i analize posle povlačenja Bajdena iz predsedničke trke pratite uživo u LIVE BLOGU

07.47 Zelenski: Zahvalni smo Bajdenu i poštujemo njegovu tešku, ali snažnu odluku

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina poštuje "tešku, ali snažnu" odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena da okonča svoju kampanju za reizbor na predsedničkim izborima 5. novembra.

"Ukrajina je zahvalna predsedniku Bajdenu za njegovu nepokolebljivu podršku borbi Ukrajine za slobodu, koja, zajedno sa snažnom dvopartijskom podrškom u Sjedinjenim Američkim Državama, jeste bila i ostaje ključna", objavio je Zelenski na društvenoj mreži "X".

On je podsetio da su u poslednjih nekoliko godina donesene mnoge važne odluke koje će biti zapamćene kao hrabri koraci koje je predsednik Bajden preduzeo u odgovoru na izazovna vremena.

"Mi poštujemo i današnju tešku, ali snažnu odluku predsednika Bajdena", poručio je ukrajinski predsednik.

23.54 Kako je sve pošlo nizbrdo za Bajdena?

Predsednik SAD Džozef Bajden je odustao od trke za njegov reizbor nakon velikog pritiska unutar njegove stranke. Stvari su počele da se odvijaju loše za Bajdena posle predsedničke debate sa Donaldom Trampom, jer su mnogi ocenili da je njegov učinak bio veoma loš. Koji su ključni datumi i događaji koji su naveli Bajdena da odustane čitajte u posebnom tekstu

Tanjug/AP

 

23.52 "Demokratska stranka će u narednim danima krenuti u transparentan i regularan proces"

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta (DNK) Džejmi Harison saopštio je da će partija u narednim danima preduzeti "transparentan i regularan proces" izbora novog kandidata stranke za predsednika SAD na izborima 5. novembra.
On je naglasio da će demokrate krenuti u taj proces kako bi krenuli napred kao ujedinjena Demokratska stranka sa kandidatom koji može da porazi Donalda Trampa u novembru.

"Taj proces biće uređen na osnovu pravila i procedura stranke. Naši delegati su spremni da ozbiljno shvate svoju odgovornost i brzo izađu pred američki narod sa kandidatom",  naveo je on.

23.35 Bela kuća: Bajden će obavljati predsednički mandat do kraja

Bela kuća saopštila je danas da će predsednik SAD Džozef Bajden obavljati svoj mandat do kraja, uprkos pozivima pojedinih republikanaca iz Kongresa da se povuče.

U saopštenju se navodi da je Bajden rekao da se "raduje završetku svog mandata" kada su ga pitali o republikancima u Kongresu koji su ga pozvali da se povuče sa mesta predsednika. 

Portparol Bele kuće Endrju Bejts rekao je za CNN da je Bajden tokom svog mandata postigao uspeh da ekonomija SAD koja je beležila pad, postane ekonomija sa najsnažnijim rastom u svetu, kao i da je za vreme njegovog mandata zabeležena najniža stopa nasilnog kriminala za gotovo 50 godina.

Bejts je naveo da je Bajden učinio NATO većim nego ikad. 

"I nastaviće da se bori da zaštiti slobode Amerikanaca od radikalnih zabrana abortusa i napada na vladavinu zakona", istakao je Bejts.

Tanjug AP/Andrew Harnik, File

 

23.19 Vens optužio Kamalu Haris da je "lagala" o Bajdenovim mentalnim sposobnostima

Republikanski kandidat za potpredsednika SAD Džej Di Vens optužio je danas američku potpredsednicu Kamalu Haris da "laže" o mentalnim sposobnostima američkog predsednika Džozefa Bajdena. 

Vens tvrdi da je Haris lagala gotovo četiri godine o Bajdenovim mentalnim sposobnostima, "opterećujući naciju predsednikom koji ne može da radi taj posao".

"Džo Bajden je bio najgori predsednik u mom životu i Kamala Haris je bila tu sa njim na svakom koraku. Tokom poslednje četiri godine, ona je podržavala Bajdenovu politiku otvorenih granica", naveo je Vens, preneo je CNN.

Tanjug/AP/Carolyn Kaster

 

22.49 Kenedi: Demokratska stranka da nominuje Bajdenovu zamenu putem otvorenog procesa

Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi pozdravio je danas odluku predsednika SAD Džozefa Bajdena da odustane od kampanje za reizbor i pozvao Demokratsku stranku da nominuje Bajdenovu zamenu putem "otvorenog procesa".

Kenedi, bivši demokrata, izjavio je da se nada da će Demokratska stranka "koristiti neutralno glasanje" da izabere najjačeg kandidata da pobedi republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, preneo je CNN.

Kenedi je kritikovao partijsko vođenje primarnog procesa.

"Pozivam Demokratsku stranku da se vrati svojoj tradicionalnoj posvećenosti demokratiji i da to ilustruje otvorenim procesom", naveo je Kenedi.
Prema njegovim rečima, Bajdenovo "progresivno pogoršanje" potkopalo je njegovu kandidaturu.

22.10 Haris: Počastvovana sam, nameravam da zaradim nominaciju

Potpredsednica SAD Kamala Haris je navela u izjavi da je počastvovana time što je dobila Bajdenovu podršku. 

"Moja namera je da pobedim i zaradim nominaciju", navela je, prenosi CNN. 

Izjava je data od strane kampanje Bajden-Haris, a ne iz Bele kuće. 

Rekla je da će učiniti sve što je u njenoj moći da ujedini Demokratsku stranku i naciju, ali i da porazi Donalda Trampa. 

Zahvalila je Bajdenu na njegovoj službi i istakla da joj je bila čast da bude uz njega.

"Ovim nesebičnim i patriotskim aktom predsednik Bajden čini sve ono što je radio i tokom njegovog života i službe: stavio je američki narod i zemlju iznad svega", navela je Haris. 

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

22.08 Klintonovi podržali Kamalu Haris

Bivši predsednik SAD Bil Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton dali su podršku potpredsednici SAD Kamali Haris kao protivkandidatu republikancu Donaldu Trampu na predsedničkim izborima u novembru, nakon što je američki predsednik Džozef Bajden objavio da se povlači iz trke i dao podršku Haris.

"Čast nam je što možemo da se pridružimo predsedniku u podršci potpredsednici Haris i učinićemo sve što možemo da je podržimo", navodi se u zajedničkom saopštenju Klintonovih, prenosi CNN.

profimedia

 

21.30 Kada je Bajden doneo konačnu odluku?

Konačna odluka predsednika SAD Džoa Bajdena da napusti izbornu trku doneta je u poslednjih 48 sati, rekao je viši savetnik njegove kampanje i dodao da je Bajden telefonom konsultovao porodicu i glavne savetnike.

Prema rečima neimenovanog savetnika, Bajden nije imao poslednji lični sastanak sa najvišim zvaničnicima svoje kampanje ili savetnicima Bele kuće jer se oporavljao od virusa kovid-19 u svojoj kući u Delaveru, prenosi CNN.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

21.23 Nova reakcija Trampa: Mnogo ćemo patiti zbog Bajdenovog predsedavanja

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je danas da predsednik SAD Džozef Bajden nije bio sposoban da se ponovo kandiduje za predsednika, da "sigurno nije sposoban ni da služi kao predsednik" i da to "nikada nije ni bio".

"Pokvareni Džo Bajden nikada nije bio sposoban da se kandiduje za predsednika, a sigurno nije sposoban da služi, niti je ikada bio. Do pozicije predsednika je došao samo lažima, lažnim vestima, a ne napuštajući svoj podrum. Svi oko njega, uključujući njegovog doktora i medije, znali su da on nije sposoban da bude predsednik", naveo je Tramp u objavi na svojoj platformi Truth Social.

Tramp je rekao da je Bajden kao predsednik loše uradio što je pustio milione migranata da uđu u SAD, kako je naveo, potpuno neprovereni, od kojih su mnogi došli iz zatvora, psihijatrijskih ustanova, kao i rekordan broj terorista. 

"Mnogo ćemo patiti zbog njegovog predsedavanja, ali ćemo vrlo brzo sanirati štetu koju je napravio", naveo je Tramp.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

21.05 Hitan sastanak Demokratskog nacionalnog komiteta

U toku je hitan sastanak visokih zvaničnika Demokratskog nacionalnog komiteta, javlja CBS, a prenosi BBC. 

20.59 Džonson poziva Bajdena da podnese ostavku

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac Majk Džonson pozvao je danas američkog predsednika Džoa Bajdena da podnese ostavku

"Ako Džo Bajden nije sposoban da se kandiduje za predsednika, nije sposoban ni da služi kao predsednik. Mora odmah da podnese ostavku jer 5. novembar ne može doći dovoljno brzo", naveo je Džonson u saopštenju

Oocenio je da "Kamala Haris neće biti ništa bolji kandidat od njega".
"Izgledi stranke sada nisu ništa bolji sa potpredsednicom Kamalom Haris, koja je suvlasnica katastrofalnih neuspeha politike Bajdenove administracije", poručio je Džonson, prenosi Gardijan.

Dodao je da je Haris, kao druga u komandnom lancu, bila saučesnik "ne samo u uništavanju američkog suvereniteta, bezbednosti i prosperiteta, već i u najvećem političkom zataškavanju u istoriji SAD". 

20.50 Koji su dalji koraci - kako će se birati kandidat demokrata?

Demokratska stranka sada mora da izabere novog kandidata za predsedničke izbore u SAD. Zna se da je formalno Bajden trebalo da bude nominovan nakon 1. avgusta, ali to glasanje sada bi moglo da se otkaže, piše BBC.

Konvencija demokrata je zakazana od 19. do 22. avgusta u Čikagu. Bajden je pobedio na unutarstranačkim izborima, što znači da su delegati iz saveznih država obećali da će glasati za njega. 

Međutim, oni sada mogu da glasaju za drugog kandidata, i zbog toga se ne zna mnogo o procesu. nepoznanica je kako će delegati izabrati sledećeg kandidata. 

Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

 

20.48 Šumer pohvalio Bajdena

Lider demokratske većine u Senatu američkog Kongresa Čak Šumer pohvalio je predsednika SAD Džozefa Bajdena kao "pravog patriotu i velikog Amerikanca" nakon što je odustao od kampanje za reizbor. Šumer je pohvalio Bajdena zbog što je svoju stranku i budućnost SAD stavio na prvo mesto.

"Džo Bajden ne samo da je bio sjajan predsednik i veliki zakonodavni vođa, već je i zaista neverovatno ljudsko biće. Njegova odluka, naravno, nije bila laka, ali on je ponovo stavio svoju zemlju, svoju stranku i našu budućnost na prvo mesto", ocenio je Šumer, preneo je CNN.

Tanjug/AP/Jose Luis Magana

 

20.44 Koga će podržati demokrate?

Nakon što je Bajden podržao Kamalu Haris za kandidata visoki zvaničnici Demokratske stranke su rekli za CNN da veruju da će i ostali funkcioneri slediti taj put.

Jedan zvaničnik je rekao da Demokrate mogu da iskoriste momenat da ujedine partiju. 

20.25 Bajden podržao Kamalu Haris kao kandidata za predsednika

Bajden je podržao potpredsednicu Kamalu Haris da bude kandidat Demokratske stranke na predsedničkim izborima ove godine. 

"Demokrate, vreme je da se saberemo i pobedimo Trampa. Hajde da uradimo ovo", rekao je Bajden u objavi na mreži X.

Prema njegovim rečima, odabir Kamale Haris sa potpredsednika 2020. godine je bila najbolja odluka koju je doneo. 

Tanjug AP/Jacquelyn Martin

 

20.15 Oglasio se Donald Tramp

Samo nekoliko minuta nakon što je Džozef Bajden objavio da se povlači z predsedničke trke u SAD, kandidat republikanaca Donald Tramp je to prokomentarisao u telefonskom razgovoru za CNN. Šta je rekao pročitajte u posebnoj vesti

19.56 Bajden odlučio da se povuče, šta je naveo u pismu?

U pismu koje je objavio na društvenim mrežama Džozef Bajden je naveo da je za njega bila najveća čast da služi kao predsednik.

"Iako je moja namera bila da se borim da budem ponovo izabran, verujem da je u najboljem interesu moje partije i zemlje da odstupim i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje dužnosti do kraja svog mandata", naveo je. 

Džozef Bajden je dodao da će se obratiti naciji kasnije ove nedelje. Predsednik je zahvalio potpredsednici Kamali Haris na tome što je bila "izvanredan partner". 

"I dozvolite mi da odam iskreno priznanje američkom narodu za veru i poverenje koje su mi ukazali. Danas verujem, kao što sam i uvek verovao, da ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi ukoliko to radimo zajedno. Jedino što moramo da zapamtimo je da smo mi SAD", dodaje se u izjavi.

Bajden se prošle nedelje vratio u svoj dom u Delaveru pošto mu je dijagnostikovan kovid, ali je u petak naveo da se raduje povratku u kampanju sledeće nedelje. 

Inače, ranije je rako da ga samo "svemogući bog" može naterati da se povuče, ali je ipak kasnije rekao da bi razmotrio tu opciju ukoliko je reč o zdravlju. 

Komentari (0)

Svet