Fokus

Bajden počinje da se "lomi": Prešao put od "Kamala ne može da pobedi" do - "da li mislite da Kamala može da pobedi?“

Komentari

Autor: BBC/CNN/CBS/Mint/Euronews Srbija

18/07/2024

-

21:33

Bajden počinje da se "lomi": Prešao put od "Kamala ne može da pobedi" do - "da li mislite da Kamala može da pobedi?“
Bajden počinje da se "lomi": Prešao put od "Kamala ne može da pobedi" do - "da li mislite da Kamala može da pobedi?“ - Copyright Tanjug AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden je pozitivan na kovid 19, što je rezultiralo otkazivanjem ključnog događaja u kampanji koji je imao za cilj da dobije podršku latino glasača. Događaj je bio značajan deo njegove strategije kampanje za reizbor.

Bajden (81), ima blage simptome i počeo je da uzima antivirusni lek Paklovid, prema rečima njegovog lekara, dodaje se u izveštaju.

"Osećam se dobro", rekao je Bajden, koji je propisno vakcinisan i "bustovan", novinarima u Las Vegasu. Podigao je palac gore pre nego što se ukrcao u Air Force One da se vrati u svoju rezidenciju u Delaveru, gde će biti u samoizolaciji u skladu sa smernicama CDC-a.

I dok je letelica probijala svoj put kroz vreli vazduh iznad Nevade, Bajdenova kandidatura za reizbor pogodilo je još više turbulencija nego što je već doživela nakon prošlomesečnog kontroverznog nastupa protiv Trampa u televizijskoj debati.

Međutim, sada CNN prenosi da Bajden, u privatnim diskusijama, postaje otvoreniji za razgovore o svojoj političkoj budućnosti. Prešao je sa reči "Kamala ne može da pobedi" na pitanje: "Misliš li da Kamala može da pobedi?".

Njegov tim je istakao da je Bajden nedavno pokrenuo kampanju kako bi pokazao svoju energiju kao potencijalnog demokratskog kandidata. Događaj u sredu u Las Vegasu, gde je trebalo da se obrati na godišnjoj konferenciji UnidosUS, imao je za cilj da pokaže njegov direktan angažman sa raznolikom koalicijom.

Izolacija u najgorem mogućem momentu

Međutim, događaj je naglo prekinut kada su se pojavile vesti o Bajdenovom pozitivnom testu na kovid 19 nakon napornog dana, intervjua i susreta sa glasačima u lokalnom supermarketu.

"Upravo sam razgovarala telefonom sa predsednikom Bajdenom. I on je podelio svoje duboko razočarenje što nije mogao da nam se pridruži danas popodne. Predsednik je bio na mnogim događajima kao što svi znamo i upravo je bio pozitivan na kovid", saopštila je predsednica i izvršna direktorka UnidosUS-a Dženet Murkua prisutnima, izazvavši brojne uzdahe razočaranja.

Izvor Bajdenove infekcije ostaje nejasan, ali njegova dijagnoza će ga ograničiti na izolaciju u kritičnom trenutku kada su demokratski poslanici željni njegovog vidljivog prisustva.

CDC savetuje da se ostane kod kuće sve dok zaražena osoba ne bude bez temperature najmanje 24 sata bez upotrebe lekova za smanjenje temperature i poboljšanja simptoma u istom periodu. Preporučuje se nošenje maski pet dana nakon izolacije.

Zvaničnik Bele kuće rekao je za CNN da će Bajden verovatno upravljati svojim rasporedom putem video poziva, slično njegovom pristupu tokom njegove prethodne infekcije koronom.

Izvor iz kampanje potvrdio je da će se Bajdenova kampanja prilagoditi kako bi se odvijala što je više moguće na daljinu.

Bajden je takođe bio u Rehobot Biču u Delaveru prošlog vikenda, na susretu s ključnim poslanicima, od kojih su neki izrazili zabrinutost zbog njegove održivosti kao kandidata.

Privatno, nije toliko prkosan kao u javnim nastupima

Posle pokušaja ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa, javni pozivi Bajdenu da se povuče zaustavljeni su na kratko, ali su se sada ponovo pojavili. Samo nekoliko sati pre Bajdenove dijagnoze, predstavnik iz Kalifornije Adam Šif pozvao je Bajdena da odustane od trke.

Uprkos rastućoj anksioznosti unutar Demokratske stranke nakon Bajdenovog nedavnog nastupa u debati u Atlanti, više zvaničnika je ukazalo na promenu u stavu Bele kuće i Bajdenove kampanje.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

"Privatni razgovori sa Bajdenom se nastavljaju", rekao je za CNN anonimno viši savetnik demokrata. "On je prijemčiv. Nije tako prkosan kao što je to javno".

"Prešao je od reči "Kamala ne može da pobedi" do "Mislite li da Kamala može da pobedi?“", dodao je savetnik. "Još uvek nije jasno šta će se desiti, ali izgleda kao da sluša i drugu stranu".

Potpredsednica Kamala Haris će nastaviti s redovnim aktivnostima na predizbornom skupu u Fajetvilu u Severnoj Karolini, kako je planirano. Njen muž, Dag Emhof, bio je pozitivan na kovid 19 ranije ovog meseca, iako je Haris bila negativna.

Bajden, koji je viđen bez maske pre nego što se ukrcao u Air Force One, nosio je masku u automobilu i u avionu za Delaver, izjavio je zvaničnik Bele kuće.

Bajdenov lekar je izvestio da je predsednik pokazao "simptome upale gornjih disajnih puteva, uključujući rinoreju i neproduktivan kašalj, sa opštom slabošću".

Dva najveća demokrata u američkom Kongresu, lider većine u Senatu Čak Šumer i lider manjine u Predstavničkog doma Hakim Džefris, navodno su se sastali sa Bajdenom pojedinačno kako bi izrazili zabrinutost zbog njegove kandidature za Belu kuću.

Nensi Pelosi, bivša predsednica Predstavničkog doma, takođe mu je privatno rekla da ne može da pobedi Donalda Trampa na izborima u novembru, navodi CNN.

Bajdenov pokušaj reizbora već je bio pogođen rastućim neslaganjem među najvišim demokratama nakon njegovog katastrofalnog nastupa u debati protiv Donalda Trampa prošlog meseca.

Ova predizborna kampanja kreće se, čini se, haotičnim i nepredvidivim tempom.

"Ako se ne povuče, izgubićemo Kongres"

Tokom njihovih odvojenih privatnih sastanaka sa Bajdenom koji su održani prošle nedelje, Šumer i Džefris su izrazili zabrinutost da bi njegovo prisustvo na vrhu liste izbornih lista u novembru moglo da ugrozi njihove šanse da kontrolišu bilo koju komoru u Kongresu, prema više izveštaja.

Posle ovih izveštaja, portparol Bele kuće Endrju Bejts rekao je: 

"Predsednik je rekao obojici lidera da je kandidat stranke, da planira pobedu i raduje se što će sarađivati sa obojicom na usvajanju svog 100-dnevnog programa za pomoć porodicama koje rade".

Portparol Džefrisa je rekao da je to bio privatan razgovor koji će ostati privatan. Šumerova kancelarija je ovaj izveštaj nazvala "praznim spekulacijama", ali je dodala da je demokratski lider "preneo stavove svog poslaničkog kluba direktno predsedniku Bajdenu".

CNN prenosi da je Nensi Pelosi takođe rekla predsedniku u nedavnom razgovoru da ankete sugerišul da bi on mogao da ugrozi šanse demokrata da osvoje Dom u novembru.

Tanjug/AP/Michael Kappeler

 

Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi privatno je rekla predsedniku Džou Bajdenu u nedavnom razgovoru da ankete pokazuju da on ne može da pobedi Donalda Trampa i da bi njegova kandidatura mogla da uništi šanse demokrata da osvoje Predstavnički dom u novembru ako nastavi da traži drugi mandat, navela su četiri različita izvora.

Predsednik je odgovorio odbijanjem, rekavši Pelosi da je video ankete koje pokazuju da može da pobedi, rekao je jedan izvor. Još jedan od izvora opisao je Bajdena kako se branio po pitanju anketa. U jednom trenutku, Pelosi je zamolila Majka Donilona, Bajdenovog dugogodišnjeg savetnika, da dođe na liniju da razgovaraju o podacima.

Ovaj telefonski poziv bio je drugi poznati razgovor između Pelosi i Bajdena od pogubne predsednikove debate 27. juna. Iako tačan datum razgovora nije sasvim jasan, jedan izvor je opisao da je to bilo protekle nedelje. Pelosi i Bajden su takođe razgovarali početkom jula.

Nijedan od izvora, međutim, nije naveo da li je Pelosi rekla Bajdenu u ovom razgovoru da veruje da predsednik treba da odustane od trke 2024.

Pelosi se uznemirila kada je u jednom intervjuu prošle nedelje dobila pitanje o povčanju Bajdena i rekla: 

"Na predsedniku je da odluči da li će se kandidovati. Svi ga ohrabrujemo da donese tu odluku jer je vremena sve manje".

Na pitanje za komentar, portparol Bele kuće Endru Bejts nije odgovorio na detalje  o nedavnom pozivu Pelosi-Bajden. 

"Predsednik Bajden je kandidat stranke. Planira da pobedi i raduje se saradnji sa demokratama u Kongresu na usvajanju svog 100-dnevnog programa pomoći porodicama koje rade", rekao je Bejts.

"Ako lekari kažu..."

Oko dvadesetak demokratskih političara javno je pozvalo Bajdena da se povuče poslednjih nedelja, uključujući Adama Šifa, kongresmena iz Kalifornije koji je pozvao Bajdena da "prenese baklju".

Šif je rekao da je Bajden "bio jedan od najvažnijih predsednika u istoriji naše nacije" i da bi mogao da "osigura svoje nasleđe liderstva" tako što će dozvoliti još jednom demokrati da istupi.

U intervjuu za BET News Bajden je rekao da ne oseća da može da preda baklju u ovom momentu, sa tako "podeljenom" zemljom.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Predsednik je, međutim, takođe rekao, po prvi put, da će razmisliti o odustajanju od trke ako neko od njegovih lekara kaže da ima "problema sa zdravstvenim stanjem".

"Da imam neko zdravstveno stanje koje se pojavilo, ako bi neko – ako bi mi doktori rekli - imate ovaj problem, onaj problem - razmislio bih", rekao je u video intervjuu sa Edom Gordonom.

Ima snage da "proziva" Ilona Maska

Pre objave o zarazi Bajdena u sredu, novinari koji su ga pratili na putovanju u Las Vegasu rekli su da su nakon ove objave hitno prebačeni sa mesta zaustavljanja kampanje u meksičkom restoranu na gradski aerodrom.

Restoran je bio u "plamenu" boja, sa meksičkom umetnošću i gitarama koje su visile sa zidova i transparentima sa plafona. Jedan zid je bio ukrašen posterima "Bajden-Haris".

Dok su se ventilatori na plafonu vrteli malom brzinom, a latino-pop je tiho svirao iz zvučnika, Bajden je ušao kroz kuhinjska vrata – koja je obezbeživala Tajna služae – i ušao u glavnu trpezariju.

Rukovao se sa gostima – koji su očigledno bili pripremljeni za unapred za njegov dolazak – poljubio je jednog i napravio selfije sa drugima.

Predsednik je delovao nešto ukočenije i izgledao je sporije nego dan ranije, kada je imao energičan nastup u govoru nacionalnoj grupi za ljudska prava.

Komentarišući kasnije tokom dana, predsednikov lekar Kevin O'Konor rekao je da je Bajden imao simptome gornjih disajnih puteva, uključujući curenje iz nosa i kašalj, i da je dobio prvu dozu leka Paklovid.

Osećao se dobro tokom svog prvog događaja u toku dana, ali je kasnije bio pozitivan, rekao je dr O'Konor.

Bajden se oglasio na mreži X kako bi se zahvalio svima na "lepim željama" i rekao da će "raditi na tome da posao bude obavljen za američki narod" dok se on oporavlja.

U drugom postu na svom nalogu, on je napisao: "Bolestan sam" pre nego što je nastavio da piše "... od Ilona Maska i njegovih bogatih prijatelja koji pokušavaju da kupe ove izbore. I ako se slažete, javite se ovde".

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet