Fokus

Anketa otkriva slab stranački rejting: Dve trećine demokrata smatra da Bajden treba da se povuče iz trke

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2024

-

18:47

Anketa otkriva slab stranački rejting: Dve trećine demokrata smatra da Bajden treba da se povuče iz trke
Anketa otkriva slab stranački rejting: Dve trećine demokrata smatra da Bajden treba da se povuče iz trke - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo dve trećine demokratskih birača u SAD smatra da predsednik Džo Bajden treba da se povuče iz trke za reizbor i dozvoli svojoj stranci da nominuje drugog kandidata, pokazala je nova anketa Centra za istraživanje javnih poslova AP-NORC.

Istraživanje je takođe pokazalo da je samo troje od desetoro demokrata izuzetno ili veoma uvereno da Bajden ima mentalnu sposobnost da efektivno obavlja predsedničku funkciju.

Kako pokazuje anketa, afroameričke demokrate su među Bajdenovim najjačim pristalicama, pri čemu otprilike polovina anketiranih kaže da bi predsednik trebalo da nastavi trku, u poređenju sa oko 3 od 10 belih i latino demokrata, prenosi AP.

Sedam od 10 Amerikanaca smatra da bi Bajden trebalo da odustane, a taj broj je viši među republikanskim i nezavisnim biračima.

Tri četvrtine glasača demokrata mlađih od 45 godina želi da Bajden odustane, u poređenju sa oko šesto od 10 onih koji su stariji. 

Oko šest od 10 Amerikanaca želi da se Tramp povuče, ali mali broj onih koji glasaju za  Republikanace deli to mišljenje.

Većina republikanaca, oko šest od 10, smatra da je Tramp imao dobar nastup u debati protiv Bajdena, a skoro polovina Amerikanaca (42 odsto) smatra da republikanski kandidat ima veće šanse da pobedi Bajdena u novembru, dok suprotno mišljenje ima samo 18 odsto građana SAD.

Samo oko trećine demokrata veruje da je Bajden sposobniji da pobedi od Trampa, otprilike troje od 10 misli da su njih dvojica podjednako sposobni za pobedu, a 16 odsto kaže da je veća verovatnoća da će pobeda pripasti republikancu. 

Nasuprot tome, republikanci su u velikoj meri uvereni da je Tramp u najboljoj poziciji da pobedi.

Tramp takođe ima prednost u odnosu na Bajdena kada Amerikanci razmatraju ko je najsposobniji da se nosi sa krizom, 38 odsto prema 28 odsto. 

Anketirani su takođe rekli da smatraju da je Bajden pošteniji od Trampa (40 odsto), a samo dvoje od 10 Amerikanaca tvrdi obrnuto.

Većina demokrata,  oko šest od 10, kaže da bi potpredsednica Haris bila dobra predsednica, dok 22 odsto misli da nije, a dvoje od 10 ne zna dovoljno.

Anketa je pokazala da 43 odsto odraslih Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o njoj, dok 48 odsto ima negativno mišljenje. 

Nešto više ima negativan stav o Bajdenu, otprilike šestoro od 10 Amerikanaca.

Istraživanje je većinski obavljeno pre atentata na Donalda Trampa u subotu na mitingu u Pensilvaniji.


 

Komentari (0)

Svet