Fokus

Bajden bi mogao biti imenovan za predsedničkog kandidata virtuelnim glasanjem

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

14:53

Bajden bi mogao biti imenovan za predsedničkog kandidata virtuelnim glasanjem
Bajden bi mogao biti imenovan za predsedničkog kandidata virtuelnim glasanjem - Copyright Tanjug/AP/Erin Schaff/The New York Times

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden biće zvanično imenovan kao kandidat demokrata na izborima putem virtuelnog glasanja mnogo pre stranačke konvencije, kao što je ranije i planirano, uprkos pozivima da se povuče iz izborne trke, naveli su dobro upućeni izvori.

Demokrate i republikanci tradicionalno imenuju zvanično svoje kandidate na stranačkim konvencijama, ali Bajden će biti imenovan nedeljama pre nacionalne konvencije svoje stranke 19. avgusta, a taj plan je objavljen mnogo pre TV debate 27. juna i njegovog nesigurnog nastupa, prenosi Rojters.

Kako će taj izborni proces tačno funkcionisati još nije jasno, navela su četiri stranačka zvaničnika za britansku agenciju.

Novinari Rojtersa razgovarali su sa više od 20 od ukupno 4.500 delegata koji će učestvovati u nominaciji, ali osam njih je reklo da nisu do sada ni čuli za glasanje putem "virtuelne prozivke", ili da skoro nisu čuli nikakve detalje o tome.

Zalaganje za virtuelnu nominaciju Bajdena moglo bi ubrzati njegovu formalnu kandidaturu i suzbiti potencijalne izazivače koji bi želeli da se kandiduju umesto njega, navodi Rojters.

Sva ta konfuzija oko izbornog procesa, ipak, pokazuje haos unutar Demokratske stranke, dok su njeni lideri koncentrisani da spasu Bajdenovu kandidaturu, prenosi agencija. Planovi o ranoj nominaciji potrebni su zbog zakona koji važi u državi Ohajo a prema kojem se Bajdenovo ime ne bi našlo na glasačkim listićima ako ne bude nominovan do 7. avgusta, odnosno pre stranačke konvencije u Čikagu.

Bajden (81) se nalazi pod sve većim pritiskom svojih poslanika, donatora i aktivista da odustane od izborne kampanje nakon veoma lošeg nastupa u debate sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, ali on je odlučno odbio takvu mogućnost.

Ukoliko bi se, ipak, desilo da se Bajden povuče iz trke nakon nominacije, onda bi 435 članova Demokratskog nacionalnog komiteta na posebnoj sednici izabralo novog predsedničkog kandidata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet