Fokus

ATENTAT NA TRAMPA Republikanci na konvenciji u Milvokiju i zvanično nominovali Trampa za predsedničkog kandidata

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

15/07/2024

-

07:06

ATENTAT NA TRAMPA Republikanci na konvenciji u Milvokiju i zvanično nominovali Trampa za predsedničkog kandidata
ATENTAT NA TRAMPA Republikanci na konvenciji u Milvokiju i zvanično nominovali Trampa za predsedničkog kandidata - Copyright Tanjug/AP/Gene J. Puskar/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa
Bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je pogođen u uho tokom subotnjeg mitinga u Pensilvaniji, pozvao je Amerikance da se ujedine. Dan nakon što je preživeo pokušaj atentata Tramp je najavio da će krenuti u Milvoki, grad koji će biti domaćin konvencije na kojoj Republikanska partija bira kandidata za predsedničke izbore u novembru. Predsednik Džozef Bajden osudio je u nedelju pokušaj ubistva republikanskog rivala, pozvao Amerikance da se okupe u jedinstvu, te naredio reviziju bezbednosti na mitingu gde je Tramp ranjen. Napadač koga su ubili pripadnici Tajne službe identifikovan je kao 20-godišnji Tomas Metju Kruks. Istragu vodi FBI koji pokušava da utvrdi i motiv, dok se ispituju i propusti službi zaduženih za zaštitu bivšeg predsednika SAD.

Ključni događaji:

  • Materijali za pravljenje bombi otkriveni u kući osumnjičenog za pucnjavu na mitingu
  • Na Trampovom skupu u Pensilvaniji ubijen bivši vatrogasac
  • Melanija Tramp napadača nazvala čudovištem
  • Bajden se obratio naciji: Ovo nije Amerika, ne smemo dozvoliti nasilje
  • Atentator bio republikanac koji je donirao novac grupama povezanim sa demokratama 
Dešavanja o atentatu na bivšeg predsednika Donalda Trampa pratite u našem LIVE blogu

23.50 Robert Kenedi Mlađi nakon razgovora sa Trampom poručuje da ne odustaje od izbora

Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi rekao je danas, nakon što se sastao sa kandidatom republikanaca Donaldom Trampom, da se ne povlači iz izborne trke.

Kenedi je u objavi na platformi X naveo da je tema razgovora sa Trampom bila nacionalno jedinstvo i izrazio nadu da će o tome razgovarati i sa liderima demokrata.

"Mnogo glasina kruži o mom sastanku jutros sa predsednikom Trampom. Naša glavna tema je bila nacionalno jedinstvo, a nadam se da ću se sastati i sa demokratskim liderima kako bismo razgovarali o tome. Ne odustajem od izborne trke", napisao je Kenedi.

 

 

23.44 Štab Bajdenove kampanje: Kamala Haris spremna za debatu sa Džej Di Vensom

Štab za kampanju američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštio je da je potpredsednica Kamala Haris spremna da održi debatu sa kandidatom republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa za potpredsednika - Džej Di Vensom.

"Haris je spremna da raspravlja sa Džej Di Vensom. Prihvatili smo predlog CBS news-a da učestvujemo u toj debati", rekao je portparol štaba Bajdenove kampanje Ti Džej Duklo u razgovoru sa novinarima odgovarajući na pitanje CNN-a.

Štab Bajdenove kampanje je ranije prihvatio predložene datume za debatu kandidata za potpredsednika - 23. jul ili 13. avgust, dok štab Trampove kampanje još nije prihvatio poziv.

Tanjug AP/John Raoux, File

 

23.40 Bajden: Vens je Trampov klon

Predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je da je Džej Di Vens Trampov klon, preneo je Si-En-En.

"On je Trampov klon po političkim pitanjima. Ne vidim nikakvu razliku", naveo je Bajden.

Istovremeno, potpredsednica Kamala Haris čestitala je Vensu na kandidaturi.

23.35 Kenedi Mlađi dobio zaštitu Tajne službe

Nezavisni kandidat na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Robert F. Kenedi Mlađi dobiće, po nalogu predsednika Džoa Bajdena zaštitu Tajne službe, posle atentata na Donalda Trampa, saopštio je danas američki ministar unutrašnje bezbednosti Alehandro Majorkas. 

"U svetlu događaja ovog vikenda, predsednik me je uputio da radim sa Tajnom službom kako bih obezbedio zaštitu Roberta Kenedija Mlađeg", rekao je Majorkas na brifingu u Beloj kući.

Kenedi je u objavi na mreži X zahvalio Bajdenu.

"Hvala Vam predsedniče Bajden što ste mi dodelili zaštitu Tajne službe", napisao je on.
Tramp, koji je ranjen u atentatu na mitingu u Pensilvaniji u subotu ranije danas je apelovao da Kenedi Mlađi dobije zaštitu Tajne službe.

21.44 Republikanci i zvanično nominovali Trampa za predsedničkog kandidata

Republikanska stranka zvanično je danas nominovala Donalda Trampa za svog kandidata za predsednika SAD na izborima u novembru.

Donald Tramp je postao zvanični republikanski predsednički kandidat nakon što je dobio glasove dovoljnog broja delegata na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju u saveznoj američkoj državi Viskonsin, objavio je AP.

Tramp je dostigao neophodni prag za nominaciju glasovima iz svoje matične države Floride. 

21.11 Tramp izabrao Džejmsa Dejvida Vensa za svog potpredsednika

Donald Tramp je najavio da će senator iz Ohaja Džejms Dejvid Vens biti njegov potpredsednik ako pobedni na predseničkim izborima u novmebru. 

Tramp je u objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social naveo da je nakon dugog razmatranja i razmišljanja i uzimajući u obzir ogromne talente mnogih drugih, odlučio da je Vens osoba koja je najpogodnija za preuzimanje pozicije potpredsednika SAD.

"Džej Di je imao veoma uspešnu poslovnu karijeru u oblasti tehnologije i finansija, a sada, tokom kampanje, biće snažno fokusiran na ljude za koje se tako briljantno borio, američke radnike i farmere u Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu, Ohaju, Minesoti i dalje. Kao potpredsednik, Džej Di će nastaviti da se bori za naš Ustav, stati uz naše trupe i učiniće sve što može da mi pomogne da Ameriku ponovo učinimo velikom", napisao je Tramp.

Tanjug AP/Jeff Dean, File

 

20.02 Tramp će danas objaviti svoj izbor za potpredsednika 

Ime kandidata za potpredsednika republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa biće objavljeno na današnjoj republikanskoj konvenciji u Milvokiju u američkoj državi Viskonsin, rekao je neimenovani dobro obavešteni izvor za Reutres.

Očekuje se da Tramp u narednih nekoliko sati objavi ime svoga kandidata za potpredsednika za novembarske izbore, preneo je CNN pozivajući se na dva dobro obaveštena izvora.

Prethodno je i Fox news objavio da će Tramp tokom dana objaviti ime svoga kandidata za potpredsednika.

19.58 Senat SAD otvara dvostranačku istragu o atentatu na Trampa

Predsedavajući Senata za unutrašnju bezbednost SAD Geri Piters saopštio je danas da Komitet otvara dvostranačku istragu o pokušaju ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Istakao je da se nada da će Komitet "ubrzati" proces i održati saslušanja pre nego što se Senat raspusti tokom pauze u avgustu, prenosi Rojters.

"Sprovešćemo istragu, dvostranačku istragu Komiteta za unutrašnju bezbednost kako bismo pogledali događaje koji su se desili i utvrdili da li je bilo kršenja bezbednost", rekao je Piters. 
Dodao je da je Komitet zahtevao detaljne brifinge za članove odbora.

19.06 Tramp u Milvokiju dva dana posle pucnjave

Donald Tramp, bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država i aktuelni predsednički kandidat Republikanaca, pogođen je iz vatrenog oružja u uho na mitingu koji je u subotu održao u Pensilvaniji. Samo dan kasnije, Tramp je stigao u Viskonsin, u grad Milvoki, gde danas počinje Republikanska nacionalna konfencija, a u svetlu nedavnog događaja mnogi se pitaju kako će u budućnosti izgledati politička okupljanja u SAD.

Partijska konferencija u Milvokiju odviće se po planu uprkos pucnjavi u subotu, piše BBC. Tramp je na društvenim mrežama objavio da je razmišljao o odlaganju putovanja za dva dana, "ali je upravo odlučio da ne može dozvoliti da napadač ili potencijalni ubica navede na promenu rasporeda ili bilo šta drugo".

Tanjug/AP

 

18.36 Tramp poziva da se Kenediju Mlađem obezbedi zaštita Tajne službe

Bivši američki predsednik Donald Tramp apelovao je danas da nezavisni predsednički kandidat Robert Kenedi Mlađi "odmah" dobije zaštitu Tajne službe.

"U svetlu onoga što se danas dešava u svetu, verujem da je imperativ da Robert F. Kenedi Mlađi dobije zaštitu Tajne službe odmah. S obzirom na istoriju porodice Kenedi, ovo je očigledno ispravna stvar", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

profimedia

 

18.01 Anketa: Tramp ima prednost nad Bajdenom u Pensilvaniji, gubi u Virdžiniji

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp ima prednost nad aktuelnim demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom u Pensilvaniji, ali zaostaje u Virdžiniji, pokazala je anketa "The New York Times-a" i Koledža Sijena, koja je obavljena pre atentata na Trampa u subotu, a objavljena danas.

Ankete pokazuju da Tramp ima 48 odsto podrške glasača u Pensilvaniji, u odnosu na 44 odsto koji podržavaju Bajdena, a u Virdžiniji demokrata ima veću prednost od 46 odsto u odnosu na Trampovih 44 odsto, prenosi Reuters.

Anketa od 872 registrovana glasača u Pensilvaniji imala je marginu greške od 3,7 procentnih poena, a anketa od 661 registrovanog glasača u Virdžinji od 4,2 procentna poena.

17.30 CNN: Više od 20 komada oružja registrovano na oca Trampovog napadača

Više od 20 komada oružja registrovano je na oca Tomasa Metjua Kruksa, napadača na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, a to oružje je kupljeno legalno, prema evidenciji koju su pregledali zvaničnici za sprovođenje zakona, rekao je izvor za Si-En-En (CNN).

Kada su istražitelji pretražili telo strelca, pronašli su predajnik, rekao je jedan izvor.

Pretresom automobila napadača otkrivena je slušalica sa žicama koje su ulazile u metalnu kutiju, u kojoj se nalazila naprava za koju se veruje da je eksploziv, u prtljažniku njegovog hjundai sudana.

Tanjug/AP/The Bethel Park School District

 

16.42 Džil Bajden razgovarala sa Melanijom

Prva dama SAD Džil Bajden razgovarala je, kako su preneli neki američki mediji, sa suprugom bivšeg predsednika Donalda Trampa Melanijom, nakon pokušaja atentata na skupu u Pensilvaniji.

Detalji njihovog razgovora o kojem je prvi pisao NBC Njuz nisu dostupni.

Bela kuća, kabinet prve dame, kao ni portparoli Melanije Tramp i izbornog štaba bivšeg predsednika nisu dali komentar na pitanje novinara Foks Njuz.

"Dok sam gledala kako taj nasilni metak pogađa mog supruga Donalda, shvatila sam da su moj i život mog sina Barona na rubu užasne promene", navela je u jučerašnjem saopštenju Melanija Tramp.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

16.26 Odbačen krivični slučaj protiv Trampa za nezakonito držanje poverljivih dokumenata

Sudija na Floridi odbacio je krivični slučaj protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za nezakonito držanje poverljivih dokumenata.

Američka okružna sudija Ejlin Kenon, koju je predložio Tramp, presudila je da je specijalni savetnik Džek Smit - koji vodi tužilaštvo - nezakonito imenovan na njegovu ulogu i da nije imao ovlašćenja da pokrene slučaj. 

Radi se o poznatom slučaju u kojem su poverljivi dokumenti pronađeni na Trampovom imanju u Mar-a-Lagu, a velik deo dokumenata bio je u njegovom kupatilu.

15.31 Zvučna analiza: Na Trampovom skupu pucano iz tri oružja 

Nova forenzička analiza američkog Nacionalnog centra za medijsku forenziku na Univerzitetu Kolorado u Denveru ukazuje da su tokom pucnjave na mitigu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa korišćena tri oružja. Opširnije u posebnoj vesti

15.07 Tajna služba SAD će učestvovati u istragama o pucnjavi na Trampovom mitingu

Američka Tajna služba saopštila je danas da će učestvovati u istragama koje su najavili predsednik Džo Bajden i članovi Kongresa, nakon što njeni agenti nisu uspeli da spreče napadača da puca i rani bivšeg predsednika Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji u subotu.

Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl rekla je da agencija povećava obezbeđenje za republikanskog predsedničkog kandidata Trampa i Republikansku nacionalnu konvenciju u Milvokiju, koja počinje danas, prenosi "Reuters".

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Tanjug/AP/Gene J. Puskar

 

14.45 Kralj Čarls uputio privatno pismo Trampu nakon atentata

Engleski kralj Čarls poslao je privatno pismo bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu nakon atentata koji je pokušan na njega u Pensilvaniji, potvrdila je danas Bakingemska palata. Pismo kralja je bivšem američkom predsedniku uručeno u nedelju preko britanske ambasade u Vašingtonu, navedeno je iz kraljevske palate. Dodaje se da sadržaj pisma neće biti objavljen za javnost.

Tanjug/AP/Royal Household

 

13.42 Policajac pronašao napadača na krovu nekoliko trenutaka pre nego što je pucao?

Službenik policije pronašao je naoružanog Tomasa Metjua Kruksa nekoliko trenutaka pre nego što je pucao na bivšeg predsednika Trampa, izjavila su dva zvaničnika Asošijeted presu, koji su želeli da ostanu anonimni, prenosi BBC. Navodi se da je Kruks uperio pištolj u policajca, koji se povukao niz merdevine, a 20-godišnjak je "brzo pucao" u Trampa.

Svedoci su ranije rekli za Bi-Bi-Si da su napadača prijavili policiji "nekoliko minuta" pre nego što je otvorio vatru. Američka tajna služba je pod nadzorom od subote – a FBI je rekao da je "iznenađujuće" da je naoružani muškarac mogao da otvori vatru na skupu pre nego što je ubijen.

Tanjug/AP/Gene J. Puskar

 

13.22 Akcije medijske kompanije Donalda Trampa porasle za 50 odsto nakon pokušaja atentata

Akcije medijske kompanije bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, poznate pod akronimom TMTG, porasle su danas u 12.29 sati za 50 odsto u trgovini pred otvaranje berzi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Analitičari sugerišu da bi atentat na Trampa koji je u subotu izvršen u Pensilvaniji mogao da poveća njegove izglede za pobedu na novembarskim predsedničkim izborima i povratak u Belu kuću, a ekspert Rob Kejsi smatra da je to glavni razlog rasta vrednosti deonica TMTG, prenosi CNBC.

Medijska kompanija TMTG se prvi put pojavila na njujorškoj berzi 26. marta i vrednost njenih deonica je značajno oscilirala tokom predsedničke kampanje u SAD.

Kompanija je u aprilu u regulatornoj prijavi otkrila da ima rastuće gubitke koje prema tvrdnjama njenog računovođe "bude sumnju u sposobnost firme da nastavi neograničeno poslovanje".

Firma na berzi funkcioniše pod skraćenicom DJT, što predstavlja Trampove inicijale.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

12.10 "Reuters": Republikanci nakon napada na Trampa okrivljuju demokrate za nasilje

Nakon atentata na bivšeg američkog predsednika i kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa, mnoge njegove pristalice počele su da za nasilje i uzavrelu političku retoriku krive demokrate, prenosi "Reuters".

Agencija dodaje da se od etabliranih republikanaca do ekstremno desnih teoretičara zavere stalno ponavlja poruka da su predsednik Džozef Bajden i ostali demokratski lideri pripremili teren za pucnjavu u Pensilvaniji time što su Trampa prikazali kao autokratu koji predstavlja ozbiljnu pretnju demokratiji.

"Reuters" navodi da njegova analiza više od 200 incidenata politički motivisanog nasilja u periodu između 2021. i 2023. pokazuje, međutim, drugačiju sliku i da je u tom razdoblju političko nasilje češće dolazilo od američke desnice nego od levice.

SAD su uvučene u najžešći talas političkog nasilja nakon dekade nemira koja je počela krajem 60-ih godina prošlog veka, pokazala je ta analiza.

Nasilje je poticalo od širokog ideološkog spektra, uključujući napade na imovinu tokom levičarskih demonstracija, ali su napade na ljude, od prebijanja do ubistava, počinili uglavnom oni koji su delovali iz desničarskih političkih uverenja, prenosi agencija.

Gotovo odmah posle napada na Trampa u subotu, desničarski sajtovi bili su puni tvrdnji da je retorika levice motivisala napadača na bivšeg predsednika.

Mnogi su krivili Bajdena ili iznosili neutemeljene teorije zavere, uključujući onu da iza svega stoji “duboka država”.

Trampovi republikanci posebno ukazuju na komentar Bajdena od 8. jula u kojem je, govoreći o svom lošem učinku u TV debati, donatorima rekao: “Imam jedan zadatak, a to je da potučem Trampa. Dosta je priče o TV debati. Treba ga pogoditi u centar mete", rekao je tada Bajden, navodi "Reuters".

Neki od republikanskih zvaničnika su ukazali da je upravo pominjanje “centra mete” prizivanje nasilnih slika i kritikovali su Bajdena i druge demokrate zato što su Trampa predstavili kao pretnju po demokratiju i naciju.

“Već nedeljama demokratski lideri potpiruju histeriju da bi ponovni izbor Trampa za predsednika bio kraj demokratije u Americi”, napisao je na društvenoj mreži X republikanski kongresmen Stiv Skalizi.

On je dodao da takva zapaljiva retorika mora prestati.

Profesor javnih komunikacija na Američkom univerzitetu Kurt Bredok koji se bavi istraživanjem političkog nasilja smatra da Bajdenove kritike Trampa kao pretnje po naciju nisu iste kao nasilni jezik koji koriste Trampove desničarske pritalice.

"Reuters" navodi da su Trampovi sledbenici prednjačili sa pretnjama upućenim izbornim zvaničnicima i sudijama i da je nakon što je Tramp izgubio izbore 2020. godine dokumentovao na stotine pretnji njegovih pristalica lokalnim izbornim zvaničnicima.

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

 

12.07 Peskov: Putin ne planira da kontaktira Trampa nakon pokušaja atentata

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije bio u kontaktu sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom nakon pokušaja atentata u Pensilvaniji i nikakvi kontakti nisu planirani, izjavio je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Ne, (ruski predsednik Vladimir Putin) nije kontaktirao sa Trampom i nikakvi kontakti nisu u planu", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

 

10.31 Tramp opisao momenat kada ga je pogodio metak, doktor u čudu kako nije poginuo

Bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je "trebalo da bude mrtav", u izjavi za New York Post nakon što je tokom mitinga u subotu u Pensilvaniji pogođen metkom u uvo.

On je, putujući avionom za Milovoki na Nacionalnu konvenciju Republikanske partije, opisao "veoma nadrealno iskustvo" kada je umalo izgubio život.

"Doktor u bolnici je rekao da nikada nije video ništa slično, nazvao je to čudom", rekao je Tramp, koji je nosio labav, veliki beli zavoj preko desnog uha.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

09.56 Milijarder Bil Ekman javno podržao Trampa nakon pokušaja ubistva

Milijarder Bil Ekman formalno je podržao predsednika Trampa nakon pokušaja ubistva u Pensilvaniji u subotu.

Više od 19 miliona ljudi pogledalo je Ekmanov post podrške otkako je izašao u subotu kasno uveče.

"Došao sam do ove odluke pre nekog vremena, jer su mnogi pratioci na platformi "X" već razumeli moje postove podrške Trampu i moje kritike Bajdenu", rekao je Ekman, prenosi "Fox News".

"Razlog zašto to ranije nisam formalno učinio je taj što želim da detaljno objasnim svoje razmišljanje i da se pozabavim argumentima koje su drugi izneli protiv Trampa", rekao je on.

Ekman, izvršni direktor kompanije "Pershing Square Capital Management", rekao je da će biti potreban "dugački post" da objasni svoje razmišljanje.

On je rekao da nije imao vremena "niti osećao hitnost" da napiše post pre pucnjave koja se dogodila na Trampovom mitingu, ipak Ekman veruje da su predstojeći predsednički izbori jedni od "najvažnijih" u njegovom životu i kaže da je nedavno proveo nekoliko sati sa Trampom.

Zamolio je birače da "održe otvoren um". Rekao je da će detaljniji post koji će objasniti njegovu poziciju doći u budućnosti. U januaru, Ekman je rekao da predsednik Bajden nije sposoban da služi, i pozvao ga da se povuče tokom intervjua za CNBC.

AP/Richard Drew

 

09.44 Novi snimak atentata na Trampa: Građani uočili napadača još dok se nameštao da puca

Na internetu se pojavio novi snimak nastao neposredno pre pokušaja atentata na Donalda Trampa, koji je podstakao nova pitanja o bezbednosnim propustima koji su omogućili da dođe do incidenta.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

09.37 Školski drugovi napadača na Trampa otkrivaju nove detalje o njegovom životu

Američki mediji prenose danas izjave bivših učenika o 20-godišnjem Tomasu Metjuu Kruksu, ubijenom pošto je pucao na Donalda Trampa u subotu tokom predizbornog mitinga u Pensilvaniji, navodeći, između ostalog, da nije primljen u srednjoškolski streljački klub, jer nije bio dobar strelac, kao i da je bio nepopularan i usamljen i trpeo vršnjačko nasilje.

Više o ovome pročitajte u odvojenom tekstu.

08.45 Ispovest autora čuvene fotografije Trampa sa podignutom pesnicom

Fotoreporter agencije Associated Press Evan Vuči, autor upečatljive fotografije Trampa sa podignutom pesnicom i krvavim licem, koja je obišla svet, rekao je da je potrčao ka bini kada je čuo pucnje.

"Čuo sam pucnje, tako da sam istrčao na binu dok su agenti Tajne službe počeli da pokrivaju predsednika Trampa. Dolazili su na binu iz raznih pravaca, i išli su preko njega. Otišao sam napred, sa strane bine, i počeo da fotografišem sve što sam mogao“, kaže Vuči, koji je za Guardian rekao da je pratio stotine skupova poput onog u Pensilvaniji u nedelju.

Kada je Tramp odvezen Vuči i drugi fotografi su uvučeni u šator, kaže on. Pošto nisu Imali signal na telefonu fotograf AP-a je tek oko 45 minuta kasnije prvi put video svoju fotografiju na društvenim mrežama.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Tada je stiglo još agenata, dodaje on, kao i, kako pretpostavlja, tim specijalaca.

"Počeo sam da razmišljam šta će se sledeće desiti? Gde će on da ide? Gde treba da budem? Gde treba da stojim? Šta će se dogoditi? Ovaj posao se svodi na anticipaciju", objašnjava Vuči šta mu je prolazilo kroz glavu.

On je počeo da razmišlja o putu evakuacije. To bi se odigralo na drugoj strani pozornice, što je najbrži put do Trampovog terenca. Zato se pozicionirao na stepenice blizu bine.

Posao agenata tajne službe je „da spreče Trampa da bude viđen“, kaže fotograf, ali se on nekao probio kada su pokušali da ga prekriju i ustao.

"Stvar u vezi sa fotografijom je da dvoje ljudi mogu da vide potpuno istu sliku i da imaju potpuno različite reakcije", kaže Vuči i dodaje da je ono što je njegove fotografije učinilo upečatljivim krv na licu, zastava i podignuta pesnica.

"Mnogo jakih, jakih emocija se dešava na toj slici, i mislim da je to ono na šta ljudi reaguju", kaže on.

07.24 Džil Bajden razgovarala sa Melanijom Tramp

Prva dama SAD Džil Bajden razgovarala je telefonom sa svojom prethodnicom Melanijom Tramp, suprugom bivšeg predsednika Donalda Trampa, javio je NBC njuz pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Bele kuće.

Kako je navedeno, Džil Bajden je sa Melanijom Tramp razgovarala u nedelju popodne.

Razgovor je usledio posle atentata na Trampa u subotu tokom njegovog predizbornog mitinga u Batleru u Pensilvaniji, kada je Tramp lakše povređen.

07.15 Tramp: Izmenio sam govor za konvenciju, pozvaću na novi napor ka nacionalnom jedinstvu

Bivši predsednik SAD i republikanski kandidat na predstojećim izborima Donald Tramp izjavio je da je, posle atentata u kojem je u subotu lakše povređen, potpuno izmenio govor koji će održati u četvrtak, poslednjeg, četvrtog dana republikanske konvencije u Milvokiju i naveo da će pozvati na novi napor ka nacionalnom jedinstvu. Tramp je u ekskluzivnom intervjuu za nedeljnik Washington Examiner rekao da želi da iskoristi istorijski trenutak i ujedini zemlju.

"Govor koji sam planirao da održim u četvrtak trebalo je da bude zaista snažan. Da se ovo nije dogodilo (pokušaj ubistva u Pensilvaniji), to bi bio jedan od najneverovatnijih govora usmeren uglavnom na politiku predsednika Džozefa Bajdena. Iskreno, sada će to biti potpuno drugačiji govor", rekao je Tramp.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.


06.55 Bajden se obratio Amerikancima

Predsednik SAD Džozef Bajden obratio se naciji u nedelju uveče iz Ovalne kancelarije Bele kuće i pozvao Amerikance da smanje političke tenzije i ne zaborave da su jedni drugima susedi, posle atentata u kojem je ranjen republikanski predsednički kandidat Donald Tramp.

"Napad na Trampa nas je sve pozvao da se zaustavimo i ustuknemo", rekao je Bajden i istakao da se ne sme dozvoliti da ta vrsta nasilja postane normalna.

"Politička retorika u zemlji je postala veoma užarena i vreme je da se ohladi. Svi imamo dužnost da to učinimo", rekao je Bajden u obraćanju koje je trajalo manje od sedam minuta, prenosi Glas Amerike.

Bajden je u govoru koji su prenosile sve velike TV mreže naglasio da se u Americi nesuglasice rešavaju "na glasačim mestima, a ne mecima".

On je pozvao građane SAD da ne donose ishitrene zaključke dok se vodi istraga o pucnjavi na Trampovom mitingu u Pensilvaniji, jednoj od država koje odlučuju ishod predsedničkih izbora.

 
06.50 Na Trampovom skupu u Pensilvaniji ubijen bivši vatrogasac

Muškarac ubijen na predizbornom skupu za bivšeg predsednika Donalda Trampa u Pensilvaniji u subotu identifikovan je kao 50-godišnji bivši šef vatrogasaca Kori Komperatore, saopštio je u nedelju guverner Pensilvanije Džoš Šapiro.

Komperatore je bio strastveni pristalica Trampa i uzbuđen što će biti na Trampovom mitingu u subotu u Batleru, rekao je Šapiro. Bio je tamo sa svojom ženom i dve ćerke i bacio se preko njih da ih zaštiti kada su se u masi čuli pucnji. Opširnije pročitajte OVDE.

06.46 Bajden se obratio naciji: Ovo nije Amerika, ne smemo dozvoliti nasilje

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je razgovarao sa Donaldom Trampom nakon pokušaja ubistva predsedničkog kandidata.

"Imali smo kratak, ali dobar razgovor. Džil i ja čuvamo njega u našim molitvama. Takođe izražavamo najdublje saučešće porodici ubijenog. Bio je otac, štitio je porodicu od metaka koji su ispaljeni", rekao je Bajden u obraćanju naciji.

"U Americi nema mesta za ovu vrstu nasilja, ili bilo kakvo nasilje. Što se toga tiče, pokušaj atentata je suprotan svemu za šta se zalažemo kao nacija, svemu. Ovo nije Amerika i ne možemo dozvoliti da se to dogodi", dodao je Bajden. 

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

06.38 Istorijat atentata na američke predsednike i političare

Sinoćni atentat na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa samo je jedan u dugačkom nizu političkog nasilja usmerenog na američke aktuelne i bivše predsednike, kandidate, visoke zvaničnike i lidere pokreta. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

 06.30 Trenutak kada je metak išao prema Trampovoj glavi 

Fotografija koju je snimio fotoreporter New York Timesa Dag Mils obišla je svet. Naime, "uhvatio" je trenutak u kojem metak leti prema bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Na sledećih nekoliko fotografija koje je snimio vidi se kako se bivši američki predsednik hvata za uho koje krvari.

06.15 Istraga bezbednosnih propusta

Američka tajna služba istražuje kako je naoružani napadač uspeo da se približi dovoljno da puca iz poluautomatske puške i povredi bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji, što ukazuje na neuspeh jedne od osnovnih dužnosti bezbednosne agencije.

Naoružani napadač, koga su ubili pripadnici Tajne službe, ispalio je više hitaca ka bini sa "uzvišenog položaja izvan mesta održavanja skupa". Analiza Asošiejted presa, kojom je obuhvaćeno više od deset video snimaka i fotografija snimljenih na Trampovom mitingu, kao i satelitskih snimaka lica mesta, pokazuje da je strelac uspeo da se zapanjujuće približi bini na kojoj je govorio bivši predsednik, koji je povređen tom prilikom, dok je jedan učesnik skupa ubijen, a dva su povređena. 

Komentari (0)

Svet